Profiteer als eerste van herstel

Robeco High Yield Obligaties is de nieuwe tip van de week. De actuele koers is nu rond de € 16,00. Het dividendrendement is ruim 10 %. Het fonds heeft meer dan 100 verschillende posities met een creditrating van maximaal BBB en is dus goed gespreid. In zijn performance volgt het fonds de betreffende index redelijk goed.

Meer nog dan de aandelenmarkt is de markt voor bedrijfs- en hoogrenderende obligaties ingestort. Volgens de Merrill Lynch High Yield index bedraagt de rente-opslag boven staatsleningen momenteel zo’n 20 % (!). Dat is historisch. Zo historisch dat deze beleggingscategorie sinds de jaren ’30 niet meer zo goedkoop is geweest.

De markt voor bedrijfsobligaties prijst een faillissementsgolf in die er op zou neekomen dat in de komende 5 jaar 90 % van deze bedrijven failiet zou gaan of in ieder geval in betalingsproblemen zou komen. Dat lijkt wat overdreven.

Bedrijven zijn op grote schaal bezig hun balansen te herstructureren en dat betekent dat de obligatiehouders het eerst gaan profiteren van een herstel. Pas later zullen de winsten gaan aantrekken en zullen de aandeelhouders aan de beurt komen.

Daarom is een investering in deze asset class nu erg interessant. Voor particulieren en kleine instituten is het echter zeer raadzaam niet in individuele leningen te gaan beleggen. Want er zullen faillissementen gaan volgen en je zult maar net de ene in je portefeuille hebben.

Spreiding is essentieel! Daarom een fonds. In Nederland is het Robeco High Yield Obligatiefonds een uitkomst. Het is dit jaar tot op heden 29 % gedaald in waarde. De actuele koers is nu rond de € 16,00. Het dividendrendement is ruim 10 %. Het fonds heeft meer dan 100 verschillende posities met een creditrating van maximaal BBB en is dus goed gespreid. In zijn performance volgt het fonds de betreffende index redelijk goed.

Datum advies: 28 november
Koers: € 16,05
Huidige koers: klik hier
ISIN Code: NL0000290062

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Cliënten wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.