De opmars op de aandelenmarkten zet door. Het optimisme over de groei van de wereldeconomie, de werkgelegenheid en de koopkrachtontwikkeling. De meest recente cijfers over de industrie, gemeten door de zogenaamde inkoopmanagersindex (PMI) wijzen op een toegenomen activiteit in de Verenigde Staten en Europa. In Europa is er sprake van een recordversnelling en wereldwijd is de PMI sinds 2013 nog nooit zo hoog geweest.
Kleine ondernemers in de Verenigde Staten zijn zeer optimistisch gestemd over aankomend president Donald Trump en de stappen die hij zou willen zetten om de economie te stimuleren. Een index die het ondernemersvertrouwen meet, steeg in december in het hoogste tempo sinds 1980.
Gavyn Davies,voormalig econoom van zakenbank Goldman Sachs, die het zogenaamde Fulcrum Nowcast model ontwikkeld heeft, voorziet nu een versnelling van de groeit. De zorgen van vorig jaar waren volgens hem overtrokken en misplaatst. Ook andere analisten zijn optimistisch, De economen van Goldman Sachs verwachten een versnelling van de groei van 2,5% in 2016 maar 2,9% dit jaar.
Het optimisme wordt vooral gevoed door het aankomend president Donald Trump die een Keynesiaans beleid gaat inzetten en de economie gaat stimuleren onder meer door te investeren in de infrastructuur en de belastingen gaat verlagen. De aankondiging daarvan al heeft al de slapende handelaren op obligatiemarkt wakker gemaakt en de rente opgedreven. Een ander punt van optimisme is het verrassende herstel van de Chinese economie. Volgens het Fulcrum model, groeien nu opkomende markten nu rond 6%. Dat is 2% meer dan in 2015 en drukken niet meer de wereldwijde expansie.
Er zijn echter een aantal kanttekeningen te maken aan dit jubelverhaal. Ten eerste zitten de experts zitten er regelmatig ernaast. De analisten voorspelden sinds het jaar 2000 een stijging van 10% per jaar voor de toonaangevende beursgraadmeter, maar dit was veel te hoog gegrepen.Uit een studie van CXO Advisory Group blijkt dat merendeel van de 6500 voorspellingen er naast zaten. Beurskoersen zijn afhankelijk van de verwachte winstprognoses van bedrijven. De koerswinstverhouding, een maatstaf voor waardering van bedrijven, is relatief hoog en daarom zijn de koersen van aandelen aan de hoge kant.
Het rendement op vermogen exclusief de vijf grootste bedrijven van elke sector staat op het laagste niveau in 30 jaar. De winsten zijn dus vooral geconcentreerd rond de grote ondernemingen. De meeste Amerikaanse bedrijven worstelen met de winst. De bedrijfsschulden nemen ook toe en zitten op een niveau die sinds het jaar 2000 niet meer is gezien. De zogenaamde Buffett-indicator (de ratio van de marktkapitalisatie ten opzichte van het Bruto Binnenlands product) is nu terug op het niveau van vlak voor de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008. De koersen naderen dus extremen in termen van omzet en winstgevendheid van bedrijven.
Beurskoersen werden omhoog gedreven door de aandeleninkoop van bedrijven om zodoende meer dividend te betalen. Volgens WPP, een mondiale communicatiebedrijf, waren de aandeleninkopen groter dan de ingehouden winsten in vijf van de zes kwartalen tot juni 2016. De ratio van uitbetaling en aandeleninkoop is gestegen van 60% in 2009 naar 130% in de eerste kwartaal van 2016.
De Amerikaanse economische groei blijft de sleutelfactor voor de stemming op de aandelenmarkten. De investeringen en de consumptie ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product van dat land zijn nog steeds niet hersteld van voor de Grote Recessie.
Zakenbank Goldman Sachs schat de kans op een recessie dit jaar in op slechts 15% en noemt daarbij de plannen van Donald Trump om de economische groei aan te jagen. Eerder gaf ik al aan dat de Japanse plannen om de economie te stimuleren niet hebben geholpen omdat de winstgevendheid te laag was. Een duurzame groei is afhankelijk van productieve investeringen en die is op zijn beurt weer afhankelijk van de bedrijfswinstontwikkeling. Deze daalden tot de eerste helft van 2016. De plannen van Trump kunnen weliswaar de de winsten van bedrijven in bepaalde sectoren beïnvloeden maar de grootste deel van de bedrijven in de Verenigde Staten ziet nog steeds de winstgevendheid van hun investering dalen. De kans op een recessie kan dus wel eens hoger zijn dan wordt gedacht.
Start met Automatisch Beleggen
Er geldt een gezegde: De soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend.
De paniek lijkt compleet. Gisteren tuimelden koersen verder omlaag na een lichte opleving op dinsdag.
Wat is de overeenkomst tussen wc papier en staatsobligaties? Beide zijn het object van irrationeel menselijk handelen.
Op 5 augustus tikte de prijs van goud het recordniveau aan van $ 2041 per troy ounce. Nooit eerder was de prijs van goud zo hoog. Inmiddels is de prijs weer onder $ 2.000 gezakt, maar velen denken dat...