Gisteren bleek dat de economie in Japan over het eerste kwartaal met 3,7% op jaarbasis is gekrompen. De krimp was bijna twee keer zo groot als waar analisten op hadden gerekend. De consensusverwachting was een terugval van slechts 1,9 procent. Hiermee staat het nominale BBP van het land op het laagste niveau sinds 1991.
In het derde kwartaal van 2010 groeide de economie nog met 3,8%, maar deze groei werd mede aangezwengeld, doordat consumentenbestedingen een boost kregen van de extra verkoop van sigaretten. De Japanners zijn toen aan het hamsteren geslagen in anticipatie op hogere accijns op tabak die inmiddels is ingevoerd. Verder werden er bijvoorbeeld veel meer airco’s verkocht, omdat Tokio de heetste zomer in tien jaar tijd kende. Tot slot was het inruilprogramma “cash voor clunkers” toen nog actief. Het was daarom geen verassing dat de groei in het vierde kwartaal van 2010 wat terugviel zonder deze impulsen. De krimp kwam in het vierde kwartaal aanvankelijk uit op 1,3%, maar deze is nu ook verder neerwaarts aangepast naar een krimp van 3%.
Aangezien de economie in het vierde kwartaal van 2010 en het eerste kwartaal van dit jaar met respectievelijk met 3% en 3,7% is gekrompen, verkeert Japan volgens de definitie weer officieel in recessie. In de krimp van het tweede kwartaal zitten maar 20 dagen verwerkt waarin effecten van de aardbeving en tsunami een rol spelen, aangezien de ramp op 11 maart plaatsvond. Veel bedrijven hebben in april en mei niet op volle capaciteit kunnen produceren, vanwege schade, stroomtekort of gebrek aan onderdelen. Voor het tweede kwartaal wordt daarom nog geen herstel verwacht.
Marco Balk
Intereffektfunds