Italie op rand van de afgrond

Indien de geëxplodeerde rente die Italië moet betalen om haar staatsschuld te herfinancieren niet daalt is Italië failliet. De huidige staatsschuld is 1900 miljard euro terwijl de marktrente op de 10 jarige Italiaanse staatsobligatie gisteren 7,48 aantikte. Dit komt bij herfinanciering neer op rentelasten van 142 miljard euro per jaar. Oftewel, per hoofd van de bevolking, 2500 euro. Voor een Italiaans gezin van 4 personen komt dat dus neer op 10.000 euro. Per jaar. Alleen voor de aflossing.

Elke financiële instelling die met cijfers komt meldt op dit moment een verminderde blootstelling aan schuldpapier van de zogenaamde PIIGS landen. Zij verkopen continue. Na de prijsexplosie van gisteren zal geen enkele private partij nog zijn vingers durven te branden aan door de markt gebrandmerkte obligaties. De enige koper in de markt is de ECB. Zij probeert donderdag het rendement op de 10 jaar Italiaanse staatsobligatie te drukken onder de 7 procent. Feitelijk zijn het met name de belastingbetalers van Duitsland en Nederland, als dé nettobetalers, die obligaties opkopen waar niemand zijn vingers meer aan wil branden. De Nederlandse financiële sector kijkt ondertussen met het angstzweet in de handen naar de oplopende rente in Italië. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben volgens de laatste cijfers namelijk € 71 miljard uitstaan in de laars van Europa. Per Nederlands gezin van 4 personen komt dat neer op 19.000 euro.

Ondertussen vecht Berlusconi voor zijn politieke leven en traineert een oplossing door aan te sturen op verkiezingen die pas in februari moeten plaats vinden. De markt zal hem die tijd niet gunnen. Indien er niet razendsnel maatregelen worden genomen om het vertrouwen te herstellen is het te laat. Elk gerucht kan nu aanleiding zijn om spaargeld weg te halen bij Italiaanse banken met het omvallen van banken als gevolg. Daarmee zal het economische verkeer in Italië tot stilstand komen. Een eventuee omvallen van Italië zal direct het einde betekenen van de Europese Unie en de euro in zijn huidige vorm.

Jasper Pool
www.beleggingsdoel.nl

2 gedachten over “Italie op rand van de afgrond”

  1. Wat ik niet snap is dat Italie 1900 milliard aan schulden heeft, er enkel maar 71 milliard in Nederlandse handen heeft… als Duitsland, Frankrijk en Italie soortgelijke bloodstelling heeft, dan is dat ‘nog maar’ 150 milliard, minder dan 10% van de schuld. WIE heeft dan de rest? VS? Japan? Noorse Pensioenfonds?

  2. @ Dr Catz : Het overgrote deel is in Italiaanse handen. Italianen sparen veel en investeren dat gedeeltelijk in Italiaanse staatsobligaties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.