Inflatiekoorts VS neemt af

Belangrijkste punten:

  • De inflatie in de VS en het VK neemt af, wat beleggers en centrale banken opluchting biedt.
  • De Federal Reserve zal waarschijnlijk een pauze inlassen met het verhogen van de rente, en mogelijk zelfs overgaan tot renteverlagingen in 2024.
  • De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties zijn gedaald, wat de marktsverwachtingen van lagere rentes weerspiegelt.
  • Aandelen hebben een rally doorgemaakt, waarbij de S&P 500 en de Nasdaq 100 belangrijke technische niveaus hebben bereikt.
  • De Amerikaanse dollar is verzwakt, terwijl de euro en het Britse pond zijn verstekt.

De duiven van de Federal Reserve (Fed) kregen gisteren een grote impuls door een iets lager dan verwacht inflatierapport. De hoofdinflatie daalde in oktober tot 3,2% ten opzichte van 3,7% een maand eerder, en de kerninflatie daalde tot 4% van 4,1% een maand eerder. De diensten, exclusief huisvesting en energiekosten – het zogenaamde super kerncijfer dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de Fed – stegen slechts met 0,2%, en de kosten voor huisvesting stegen slechts met 0,3%, ten opzichte van een stijging van 0,6% een maand eerder. De zwakke reeks inflatiecijfers bevestigde de verwachting dat de Fed klaar is met het verhogen van de rentetarieven. Het rendement op de Amerikaanse 2-jarige obligaties – dat de renteverwachtingen het beste weergeeft – daalde met 24 basispunten naar 4,81%. De rente op 10-jarige obligaties zakte onder de 4,50%, en de activiteit op Fed-fondsfutures geeft ongeveer 95% kans op geen renteverhoging in december. Die waarschijnlijkheid stond rond de 85% vóór de Amerikaanse CPI-gegevens van gisteren.

Marktbewegingen en Valuta-impact

Op de aandelenmarkten sprong de S&P500 voorbij zijn 100-daags voortschrijdend gemiddelde, piekte boven de 4500 punten en sloot de sessie enkele punten onder dit niveau. De Nasdaq 100 breidde zijn winst uit tot 15850. Op valutagebied kreeg de Amerikaanse dollar een zware klap. De index daalde op dinsdag met 1,50%, doorbrak een belangrijke Fibonacci-ondersteuning en zakte in de medium-termijn bearish consolidatiezone. De EURUSD steeg naar bijna het niveau van 1,09. Ja, er is geen fout – bijna het niveau van 1,09, en Cable flirtte met de weerstand van 1,25. Wat een dag!

Positief Nieuws in VK en Economische Overwegingen

Een kleine zijdelingse opmerking over de inflatie in het VK. Ook vanochtend kwam er goed nieuws uit Groot-Brittannië. De inflatie in het VK daalde in oktober van 6,7% naar 4,6%, lager dan de 4,7% die analisten hadden ingeschat. De kerninflatie daalde ook meer dan verwacht tot 5,7%. Er is steeds meer bewijs dat de inspanningen van de belangrijkste centrale banken vruchten afwerpen. Cable wordt verkocht na de CPI-gegevens, maar de terugval zal waarschijnlijk van korte duur zijn als de vraag naar de Amerikaanse dollar wereldwijd blijft afnemen.

Fed-Verwachtingen en Potentiële Kerstrally

Terug naar de VS: winkelverkopen, resultaten van grote retailers en politieke onrust in de VS. De haast om nieuwe longposities in Amerikaanse staatsobligaties te openen, gisteren waarschijnlijk versterkt door een haast om shortposities te dekken, zal naar verwachting leiden tot een correctie in de Amerikaanse rendementen. De Fed-leden handhaven nog steeds hun standpunt voor ‘langer hoger’ rentetarieven. Maar de marktpositie is duidelijk. De prijsstelling suggereert nu een verlaging van 50 basispunten door de Fed tegen juli volgend jaar; de zoete en zure mix van een verzwakkende arbeidsmarkt en afnemende inflatie suggereert dat de volgende zet van de Fed waarschijnlijk een renteverlaging zal zijn, in plaats van een renteverhoging.

Focus op Detailhandel en Bedrijfsresultaten

De weg wordt geëffend voor een mogelijke kerstrally dit jaar. Maar de Fed zal doorgaan met het kalmeren van het spel, en elke sterkte in de Amerikaanse economische gegevens zou het retorisch ‘hoog voor lang’ moeten versterken en de appetijt temperen.

Beleggers zullen vandaag de gegevens over de winkelverkopen in de VS in de gaten houden. Een sterk cijfer zou koud water kunnen gooien op verhitte inzetten op een renteverlaging door de Fed. Een zwak cijfer daarentegen zou meer kopers naar de Amerikaanse obligatiemarkten kunnen brengen.

Politieke Onzekerheid en Invloed op Obligatiemarkten

Op individueel vlak steeg het aandeel Home Depot gisteren meer dan 5%. De resultaten en omzet daalden en het bedrijf gaf een voorzichtige jaarprognose vrij, maar de resultaten waren beter dan verwacht. Target staat vandaag op het programma, en Walmart op donderdag. Om nog een extra laag complexiteit toe te voegen – boven op de economische gegevens en de bedrijfswinsten – zal het Amerikaanse politieke toneel de obligatieprijzen de komende dagen beïnvloeden. Amerikaanse politici proberen een regeringssluiting tegen vrijdag te vermijden. Het laatste nieuws suggereert dat de kans op een sluiting gisteren is afgenomen, omdat voorzitter van het Huis Mike Johnson meer Democratische steun kreeg voor zijn interim-financieringsplan. Het interim-plan sluit echter hulp aan Oekraïne en Israël uit en zou kunnen leiden tot een tweestaps-sluiting aan het begin van volgend jaar. En het omvat niet de steile bezuinigingen waar de hardcore Republikeinen naar op zoek zijn. Kortom, de politieke puinhoop gaat door.

In het beste geval zullen de Amerikaanse politici het eens worden over een ander kortetermijn-steunpakket en een regeringssluiting vermijden, waardoor de dreiging van een nieuwe ratingverlaging – dit keer van Moody’s – wordt afgewend. Dit zou de appetijt in Amerikaanse obligaties behouden en een verdere opleving in Amerikaanse aandelen ondersteunen. In het slechtste geval zal de Amerikaanse overheid aan het einde van deze week haar activiteiten stopzetten en zal de politieke chaos leiden tot een stijging van de Amerikaanse rendementen en het stilleggen van de aandelenrally.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.