Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Willem Middelkoop: inflatie is blijvend

De terugkeer van de inflatie is geen verrassing en de geldontwaarding zal aanhouden vanwege het bijdrukken van geld door centrale banken, de afgelopen jaren. Koop ‘hard assets’ als vastgoed, grondstoffen, waarde-aandelen en bitcoin. Dat zegt Willem Middelkoop, ondernemer en auteur, in ons jaarlijks gesprek over de vooruitzichten voor dit jaar.

Het hele interview kunt u beluisteren: KLIK HIER.  Hieronder volgen enkele punten

Hij legt uit dat we in de jaren 70 van de vorige eeuw een ongelooflijke geldgroei hebben gehad en toen ook hoge inflatie hebben gekregen. Die geldontwaarding is beteugeld in de jaren 80, en daarna heeft de wereld gedaan alsof inflatie niet meer kon bestaan. Er waren natuurlijk grote deflatoire krachten door de opkomst van China en de rest van Azië. “En we waren eigenlijk vergeten dat als je maar doorgaat met geld drukken, dat inflatie altijd weer terugkomt. En daar is de inflatie nu opeens, een hele hoop huishoudens worden geconfronteerd met een verdubbeling van de energiekosten.”

Gevolgen op de financiële markten

De oplopende inflatie heeft grote gevolgen voor aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Willem legt uit dat we een periode van 40 jaar hebben gehad waarbij de rentes gedaald zijn. Die hebben ervoor gezorgd dat vastgoed waardevoller wordt. Daarnaast zijn de bedrijfskosten gedrukt, dus de winsten en aandelenkoersen stegen daardoor.

De oplopende rente heeft volgens hem extreem grote consequenties met name voor de obligatiemarkten “want institutionele beleggers die 30-40% van hun beleggingen in obligaties moeten aanhouden, ja die komen nu achter dat obligaties toxisch materialen zijn. Die leveren een gegarandeerd verlies in een periode met extreem lage rente en oplopende inflatie”.

Ik vraag hem of de inflatie niet iets tijdelijks is zoals veel gesteld wordt. Hij zegt tegen mij dat ik praat als een centrale bankier. Er is te veel geld gecreëerd en dan blijven de prijzen stijgen. Willem wijst voor de schuldigen naar de centrale bankiers. “Dus je kan niet straffeloos maar zoveel geld blijven creëren. En centrale banken, die willen ons laten geloven dat de inflatie als het ware bijna onmogelijk is en dat permanente inflatie helemaal onmogelijk is. Maar dan doen ze alleen maar omdat zij zelf verantwoordelijk zijn voor die geldcreatie en ja, ze willen natuurlijk niet dat ze de schuld hiervan krijgen, maar ja, de schuld ligt er wel.”

Grondstofprijzen stijgen fors

Grondstoffen als geheel hadden hun beste jaar in meer dan tien jaar, grotendeels als gevolg van inflatie veroorzaakt door ongekende mondiale monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen. Energiegrondstoffen waren de uitblinkers met kolen als sterkste stijger met liefst 160%. Gas en olie stegen circa 50%. Goud en zilver bleven echter achter.

De stijging van de energieprijzen was volgens hem gedeeltelijk een reactie op de extreem lage prijzen in het begin van de pandemie door het afnemen van allerlei transportbewegingen en daar is een enorme reactie op gekomen. “Door die ongebreidelde groei van de laatste 40 jaar, door die ongebreidelde geldcreatie wordt het steeds moeilijker om voldoende energie te vinden om aan de vraag te blijven voldoen. ”

Vastgoed, aandelen en ook grondstoffen blijven volgens hem interessant voor beleggers. Die laatste categorie staat nog maar aan het begin van een herstel want de prijzen zijn zo ver weggezakt en de waarderingen van beursgenoteerde grondstofbedrijven zijn nog steeds heel laag.

Het zou hem niet verbazen dat waarde-aandelen beter gaan presteren dan technologiefondsen en dat beleggers die draai maken. Willem wijst op de topvorming in de technologiebeurs Nasdaq die in de laatste paar kwartalen van vorig jaar duidelijk is ontstaan.

Goud en zilver zullen uitbreken

De edelmetalen bleven achter bij de energiegrondstoffen maar Willem denkt dat goud en zilver aan het einde gekomen zijn van de correctiebeweging en verwacht een uitbraak in de loop van dit jaar. Goud kan teruglopen richting de oude toppen van de 2.000 dollar, maar het zou hem niets verbazen als het ook die horde weet te nemen en dat niveau de bodem wordt, goud dan eindelijk die beweging richting 2.500-3.000 dollar gaat maken.

Zilver moet volgens hem een keer terug naar de oude top van 50 dollar maar dat zal niet in één keer gebeuren. “We staan nu rond de 25 dollar dus laten we eerst eens kijken of we de 30 dollar kunnen halen en daarna de 40 dollar.

Beleggingsfonds

Zijn beleggingsfonds, het Commodity Discovery Fund, heeft dit jaar teleurstellend gepresteerd met een verlies van 9% doordat edelmetalen een correctie gemaakt hebben. Ondanks dat zijn is het aantal deelnemers bijna verdubbeld en is het vermogen in beheer tot boven de 130 miljoen gestegen. De minimuminleg is verhoogd naar 50.000 euro.

Als u naar de website gaat, https://www.cdfund.com/, dan kunt u alle informatie vinden.

Beleggingstips

Willem besluit dit jaar geen individuele aandelen te tippen omdat zij vaak illiquide zijn. In plaats daarvan wil hij een aantal ETF’s onder de aandacht brengen vanwege de spreiding. Een manier om in te spelen op het herstel van de edelmetaalmarkten is door de ETF GDX te kopen.

Een andere tip is om te spelen op de kansen in uranium door de ETF URA aan te schaffen. Deze is misschien niet voor iedereen te koop in Nederland. Met hem hebben we in het vorige interviews al een aantal jaar over uranium gehad. Uranium heeft een enorme grote vlucht genomen, met name vorig jaar, waarbij de uraniumprijs bijna is verdubbeld in korte tijd. Dat heeft natuurlijk de uranium-aandelen een sterke boost gegeven.

Een andere ETF die hij kansrijk acht is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om in te spelen op de kansen in bitcoin, na de huidige correctie. Hij heeft vorig jaar voorzien dat de digitale valuta nog veel hoger zou kunnen gaan, en dat dus in feite ook gebeurd. Willem Middelkoop verwacht dat deze opmars zal aanhouden.

“Misschien is het wel mijn tip van vandaag: als je naar grafiek kijkt, zie je een hele mooie dubbele bodem. Hij voorziet nog steeds dat bitcoin dit jaar naar de 100.000 dollar gaat. Volgens hem is het nog niet te laat om in de digitale valuta te stappen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *