Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Inflatie op hoogste stand in 30 jaar

Het zal uw niet ontgaan zijn. De geldontwaarding neemt fors toe. De inflatie a la de jaren ’70 van de vorige eeuw is al gerealiseerd. Met een stijging van de Amerikaanse inflatie met 0,9% in juni en 5,4% jaar-op jaar is het de sterkste jaarlijkse tempo sinds 2008. Afgezien van voedsel en energie komt het jaarlijkse percentage op 4,5%, de hoogste geldontwaarding sinds 1991.

Op de obligatiemarkt wordt lauw gereageerd. Handelaren zeggen dat het “voorbijgaande” verhaal correct is, met de 10-jaarsrente die gedaald tot 1,36%. De iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (NASDAQ:TLT) en de ProShares UltraShort 20+ Year Treasury ETF (NYSEARCA:TBT) zijn weinig veranderd in premarket-actie.

De opleving van de inflatie, die grotendeels het gevolg is van het snelle herstel van de economie van de pandemische recessie, heeft de bezorgdheid doen toenemen dat de Federal Reserve zich genoodzaakt zou kunnen voelen om eerder dan verwacht te beginnen met het intrekken van haar lagerentebeleid.

Als dat zo is, zou dat het risico lopen de economie te verzwakken en het herstel mogelijk te laten ontsporen. Fed-functionarissen hebben echter herhaaldelijk gezegd dat ze de stijging van de inflatie beschouwen als een tijdelijke reactie op aanbodtekorten en andere kortetermijnverstoringen, aangezien de economie snel herstelt.

De heropening van de economie heeft ertoe geleid dat consumenten steeds vaker reizen, uit eten gaan en winkelen, nadat ze een jaar lang de drukte hebben vermeden. Die uitbarsting van uitgaven heeft de prijzen voor restaurantmaaltijden, kleding en vliegtickets opgedreven. Een tekort aan halfgeleiders heeft nieuwe en gebruikte auto’s veel duurder gemaakt en de prijzen van huurauto’s zijn enorm gestegen.

Tot dusver hebben beleggers de overtuiging van de Fed grotendeels aanvaard dat een hogere inflatie van korte duur zal zijn, waarbij de obligatierendementen erop wijzen dat de inflatiezorgen op Wall Street afnemen. Obligatiebeleggers verwachten nu dat de inflatie de komende vijf jaar gemiddeld 2,4% zal bedragen, tegen 2,7% medio mei.

Ook de langetermijnvisie van de Amerikanen op inflatie is afgevlakt. Uit een onderzoek van de Federal Reserve Bank van New York, dat maandag werd gepubliceerd, bleek dat consumenten verwachten dat de inflatie over een jaar rond de 5% zal blijven. Maar ze verwachten dat de inflatie over drie jaar 3,5% zal bedragen, iets minder dan vorige maand. Consumenten overschatten doorgaans de toekomstige inflatie.

De inflatieverwachtingen van het publiek zijn belangrijk, omdat ze zelfvervullend kunnen zijn. Als consumenten hogere prijzen verwachten, zullen ze waarschijnlijk een hoger loon eisen en zullen bedrijven proberen meer te vragen om hun hogere kosten te compenseren.

De Fed streeft ernaar dat de inflatie geruime tijd boven de doelstelling van 2% uitkomt om het feit dat de inflatie het grootste deel van het afgelopen decennium onder dat niveau is gedaald, goed te maken. De Fed wil dat de inflatie in de loop van de tijd gemiddeld 2% wordt om te voorkomen dat de inflatieverwachtingen van de Amerikanen te laag worden.

Wapen je tegen inflatie

Hoe kunt u zich als belegger het best wapenen tegen een mogelijke terugkeer van een hardnekkige inflatie a la de jaren ’70 van de vorige eeuw? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De Kritische Belegger heeft voor u vijf aandelen geselecteerd. U kunt dit rapport ter waarde van EUR 200, kosteloos van ons ontvangen. De tips kunt u hieronder aanvragen.

Aanvraagformulier Rapport: Vijf aandelen die u tegen een oplopende inflatie beschermen

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *