Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers opgelet: inflatie komt weer terug !

Als website krijgen we kritiek te verwerken. Daar hebben we op zich geen moeite mee: het is onze taak om als Kritische Belegger van het reguliere pad te treden, en beleggers te attenderen om diverse scenario’s en activa in de markten. Zo hebben wij onlangs gewaarschuwd dat het feest in obligaties voorbij is. De wereldeconomie is volgens de analisten van Deutsche Bank op een keerpunt. De inkt van onze pen was niet eens droog en obligatiekoersen daalden wereldwijd vorige week.

De Duitse staatsleningen beleefden hun slechtste maand sinds 2013. Het rendement op de 10 jaarsobligatie, die als een graadmeter wordt gezien in de Europese financiële markten, steeg tot het hoogste niveau in  zes maanden. In de VS, liep vergoeding voor de treasury obligaties van 10 jaar op naar het hoogste niveau sinds juni. (Het rendement op een obligatie beweegt in een omgekeerde verhouding tot de prijs.) . Staatsobligaties stonden het meest onder druk in het Verenigd Koninkrijk. De zogenaamde Gilts boekten de grootste koersdaling sinds januari 2009.

Het rendement op deze Britse obligaties is gestegen van een historisch dieptepunt van 0,51% in augustus naar 1,28%. Dit betekent dat een belegger die eind augustus obligaties kocht, een papieren verlies heeft van van £91.000 op elk £1 miljoen, oftewel een verlies van 9% in minder dan twee maanden.

De verwachting dat de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, in december de rente verhoogt, drukt de koersen van obligaties. Daarnaast is er onzekerheid over het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).  Een ander negatief teken voor obligaties is dat inflatie begint op te lopen.

Analisten van Bank of Amerika hebben hiervoor gewaarschuwd.  Het is volgens hen tijd dat beleggers nadenken over het afdekken van dit risico. Volgens hoofd beleggingsstrategie Michael Hartnett zullen de inflatoire krachten toenemen als centrale banken zich beginnen terug te trekken en daarmee de stimuleringsmaatregelen afbouwen. Beleggers kunnen deze ontwikkeling voorblijven door afscheid te nemen van aandelen en obligaties en te draaien naar “harde  bezittingen” zoals vastgoed, edelmetalen en grondstoffen.

Volgens Hartnett zijn zij op die moment op relatief de goedkoopste waardering in bijna 100 jaar!  Amerikaanse aandelen zijn ten opzichte huizen zeer duur. Obligaties zijn prijzig ten opzichte van diamanten. Het tienjarig rendement op grondstoffen staat op het laagste punt sinds 1933.

Harde bezittingen ten opzichte van financiële bezittingen
Harde bezittingen ten opzichte van financiële bezittingen

De bank raadt beleeggers aan om producenten van kapitaalgoederen te kopen. Daarnaast zijn mijnbouwbedrijven, spoorwegen en energieaandelen kansrijk. Grondstoffen zoals ruwe olie en goud zijn eveneens favoriet.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *