De werkloosheid in de geïndustrialiseerde landen blijft volgend jaar op 9% van de beroepsbevolking. Sommige landen met een lage banengroei moeten de economie blijven stimuleren. Dat stelt Het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
De organisatie voor monetaire zaken heeft in een studie de arbeidsmarkt tendensen tijdens recessies in geavanceerde economieën in de afgelopen dertig jaar onderzocht. Het IMF waarschuwt dat door de combinatie van een financiële crisis en het leeglopen van de zeepbel op de huizenmarkt, het herstel van de werkgelegenheid meer tijd zal vergen dan gewoonlijk.
“Voor veel geavanceerde economieën, die het epicentrum waren van de financiële crisis zal het herstel naar verwachting traag verlopen,” aldus het IMF in een van de hoofdstukken uit het halfjaarlijkse World Economic Outlook. Het volledige verslag, met de bijgewerkte globale prognoses, komt volgende week uit.
Nu het herstel aan kracht wint, is volgens de organisatie de aanhoudend hoge werkloosheid de belangrijkste beleidsuitdaging. In landen waar de werkloosheid hoog blijft en de economische groei onder het potentieel, zijn stimuleringsmaatregelen nog steeds gerechtvaardigd. In de Verenigde Staten zal de werkloosheid volgend jaar vrijwel vlak blijven.
Start met Automatisch Beleggen
Terwijl de focus ligt op het bestrijden van de COVID-19 pandemie, wordt een andere ontwikkeling onderbelicht: de schrikbarende stijging van het aantal mensen met geestelijke gezondheidsklachten.
Deze week gingen de internationale beurzen fors onderuit. Ter verklaring keek menigeen naar het dreigend omvallen van de Chinese vastgoedreus Evergrande.
Er wordt nu veel verkeerde informatie naar buiten gebracht dat #Omicron 'mild' is. Dat is onzin.
Een koophuis in Nederland werd dit kwartaal gemiddeld 28.500 euro meer waard, wat neerkomt op zo’n 313 euro per dag.