Enorme winst met olie-aandeel

Recent heb ik Cairn Energy genoemd als een kansrijk aandeel binnen de Olieexploratie -en productie. Sinds de publicatie op 4 november jongstleden is de koers in euro’s met ruim 49% gestegen en in Britse ponden zelfs 52%. Tijd om winst te nemen?

Heeft u dit fonds gekocht of had u het reeds in bezit?

Het aandeel is in december 2009 gesplitst in een verhouding van 1:10. De koers noteert nu op 421,80 GBp (klik hier voor actuele koers ). Het koersdoel bedroeg GBP 4. Een haperend aanbod en een groeiende vraag hebben geleid dat de olieprijs is opgelopen.

Meer in het vat

Recent is het bedrijf met cijfers gekomen die opnieuw goed uitzagen. Zakenbank Theodoor Gilissen heeft het koersdoel verhoogd naar GBP 5. Het vergroten van de productie uit de velden in Rajasthan in India loopt volgens hen op schema.

Zij verwachten dat het bedrijf in 2011 de productiedoelstellingen voor de velden in Rajasthan van 175.000 vaten per dag zal halen. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers gaf Cairn Energy nu voor het eerst aan dat het mogelijk is om de productie uit deze velden te verhogen naar maximaal 240.000 vaten per dag. Hiernaast gaf het bedrijf aan dat de aanwezige oliebronnen in Rajasthan circa 4,0 mrd vaten bedragen in plaats van de eerder gerapporteerde 3,7 mrd vaten.

Op basis van een productie van circa 200.000 vaten per dag en een olieprijs van $ 80 in 2011 komen zij uit op een winst van circa $ 1,3 mrd in 2011. Omgerekend bedraagt de koerswinstverhouding van het aandeel voor 2011 dan 7x.

Deze waardering vinden zij nog steeds aan de lage kant gezien de gunstige vooruitzichten voor de olieprijs op de langere termijn en de conservatieve schattingen voor de productie uit de velden in Rajasthan. Daarnaast is het bedrijf momenteel bezig met voorbereidingen van de boorcampagne in Groenland. In 2010 zal Cairn Energy vier boringen doen in dit relatief onaangeboorde gebied waarvan verwacht wordt dat er grote olie reserves aanwezig zijn. Zij verhogen om deze redenen hun koersdoel van GBP 4,00 naar GBP 5,00. U kunt natuurlijk ook winst nemen en zo een leuk rendement behalen.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussieer actief mee.  Klik hier om u aan te melden. Zo hebben wij een AEX-subforum en daarnaast hebben wij onder andere ook een subforum voor beginnende beleggers.

Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is.

Bijvoorbeeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s.  Wat is een stop limiet order, Wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

3 gedachten over “Enorme winst met olie-aandeel”

 1. Als u er naast zit … wat dan ….

  Of horen we dan niets ?
  Als er een keer gescoord wordt moet
  de hele wereld dit weten !
  Mensen het blijven vreemde wezens … 🙂

 2. er zijn voor de stevige speculanten interessante fondsen t.h.v. de Falklandeilanden actief; DES(Desire Petrol.), RKH (Rockhopper) en FOGL (Falkland Oil & Gas Ltd.). zeer speculatief, maar indien raak, dan ook mega kansen!(koersen kunnen in gunstigste geval tientallen keren over de kop)
  DES is reeds begonnen met boren, RKH en FOGL volgen spoedig.
  De vraag is niet of er olie/gas zit bij de Falklands, maar meer of het commercieel rendabel is deze olie omhoog te halen van grote diepte(o.a. afh.van voorraad, produktiecapaciteit en hoogte olieprijs). De manier van winnen is zeer kostbaar en complex…

  Daarbij speelt het risico van oorlog…in de jaren ’80 vochten Engeland en Argentinie al een oorlog uit, in het voordeel van de Britten. Argentinie heeft al geprotesteerd, maar dat kan heftiger worden als daadwerkelijk veel olie wordt gevonden…een venijnig staartje is dus wel mogelijk. Er bestaat zelfs een kans dat grote vondsten stil worden gehouden of gepaard gaat met onmiddelijke oorlogsdreiging (met alle gevolgen voor de koersen van deze oliespeurders).
  Argentinie kijkt wellicht eerst de kat uit de boom. (wie weet treffen ze wel een regeling)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.