Goud heeft nog lange weg te gaan!

Zitten ze ook bij u in de buurt? Zo’n nieuw kantoor dat goud en zilver opkoopt? Toen ik enkele weken op de fiets uit de stad terugkeerde viel mijn oog op een nieuw fris uiterlijk van een etalage. De vorige winkelier had het pand verlaten en op de gevel prijkte nu het logo van het ‘goudwisselkantoor’.

Uiteraard heb ik even een blik naar binnengeworpen. In de grote ruimte zag ik een dame achter een bureau zitten, zo ogenschijnlijk niets aan het doen. Ik kreeg nog niet het idee dat daar nu een enorme bedrijvigheid heerste. Maar goed, het was natuurlijk een momentopname dus misschien zegt het niets. Na de reclame op de televisie dat u uw goud nú moet verkopen, rukken de inkopers van goud en zilver ook steeds meer op in de steden.

Kennelijk lopen te weinig mensen bij zo’n immense winkel binnen. Als de klanten niet naar de winkel komen, dan komt de winkel wel naar de klanten, moeten de uitbaters van European Goldsmiths gedacht hebben. In de bus viel laatst een kaart met daarop de tekst dat deze Utrechtse onderneming binnenkort in de buurt is om uw goud en zilver te taxeren en om te ruilen voor cash geld. Desgewenst komt men ook aan huis.

european-goldsmiths
european-goldsmiths

Op de kaart staat: “De goudprijs staat op het hoogste punt sinds jaren. Wacht niet tot de prijs daalt en profiteer juist nu. Wij betalen u gegarandeerd de hoogste prijs!”

En op hun website staat vermeld: “European Goldsmiths is een hecht familiebedrijf uit Groot-Brittannië dat de edelsmederij als ambacht uitoefent. Onze specialisten hebben door handel en vele reizen expertise opgebouwd over goud, platina en zilver. Al meer dan 20 jaar hebben wij ervaring in het vak.”

Dat klinkt goed en misschien is dat het ook wel. Voor veel particulieren die de afgelopen jaren een flinke hypotheek zijn aangegaan omdat dat huis anders nooit in hun bezit kwam, is het nu een mogelijke oplossing in noodgevallen. Zeker wanneer je hoort dat inmiddels één op de vier woningen ‘onder water’ staat, dat wil zeggen dat de hypotheek een hogere waarde heeft dan het huis.

Totale_hypotheekschuld_nederland_1998-2010
Totale_hypotheekschuld_nederland_1998-2010

Ontslagen, echtscheidingen en faillissementen maken dat steeds meer woningbezitters in de financiële problemen komen. De cash ontbreekt en goud en zilver liggen vooral nutteloos te wezen in het juwelenkistje. Het zogeheten ‘sloopgoud’ wordt daarom omgeruild teneinde te voorzien in primaire dan wel secundaire levensbehoeften. De opkopers springen in een gat in de markt en voorzien kennelijk in een behoefte.

european-goldsmiths_logo
european-goldsmiths_logo

Betekent dat dan ook dat u uw goud nú moet verkopen? De goudprijs staat immers ‘op het hoogste punt sinds jaren’ en we moeten volgens de firma vooral niet wachten ‘tot de prijs daalt’. In ons boek Geld, goud en zilver merken Eric Mecking en ik daarover het volgende op:

Daarom stellen we u nogmaals de vraag: is goud duur of zelfs té duur? Wij denken geen van beide. Sterker nog: wij verwachten dat de echte manie nog moet beginnen. Wat we anno 2011 vooral in krantenadvertenties en zelfs op televisie zien, zijn oproepen om uw ‘oud goud in te leveren tegen de best denkbare prijs’. Veel goudbezitters maken daar ook gebruik van. Kennelijk in de veronderstelling dat de goudprijs niet veel hoger kan. Maar er is geen sprake van een top op het moment dat vooral verkopers actief zijn. Die top zien we als kopers massaal inslaan.

Als u niet om de cash zit te springen, wanneer moet u dan wél verkopen? In ons boek zeggen we het volgende:

Zolang de aandacht blijft uitgaan naar aandelen en obligaties en goud wordt weggehoond als beleggingscategorie, blijft het barbaarse metaal prachtige vooruitzichten houden. Pas als de vraag naar goud extreem wordt, goud regelmatig nieuws is binnen het NOS-journaal en het edelmetaal volop onderdeel uitmaakt van pensioenfondsportefeuilles – wat nu verre van het geval is – dan heeft goud zijn top bereikt. Maar dat zal nog jaren duren.

Met andere woorden: móet u echt verkopen omdat u het nodig hebt, zorg dan dat u goed geïnformeerd bent. Zo niet, laat u niet verleiden om te verkopen. Deze bullmarkt heeft echt nog een lange weg te gaan.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

2 gedachten over “Goud heeft nog lange weg te gaan!”

  1. Niemand weet vooraf wanneer goud of een aandeel zijn hoogtepunt zal bereiken en wanneer het een goed moment is om te verkopen.
    Wat ik wel weet is dat je je edelmetaal NOOIT moet verkopen aan zulke opkoopwinkeltjes in de stad of ‘edelmetaal per post’ bedrijfjes.
    Meestal geven zule lui slechts de helft van wat de eerlijke opkopers geven die reeds jarenlang actief zijn.
    Eenvoudig online de prijzen van alle opkopers vergelijken kan je al een dubbele opbrengst geven!
    Partijen die geen inkoopprijzen online durven geven zullen stuk voor stuk een zeer slecht bod geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.