Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Heeft u al een moestuin?

Soms ploft er zo’n boek op je deurmat dat je aan het denken zet. Het boek ‘Als de pinautomaten leeg blijven’ van Meindert Reus is er zo eentje. Wanneer je regelmatig nadenkt over de gezondheid van ons financiële stelsel, is het automatisch een boek dat je wilt lezen, ongeacht de inhoud. Het boek zet je aan het denken over de gevolgen van een ineenstorting van ons stelsel.

Nu ben ik er al langer van overtuigd dat een ineenstorting onafwendbaar is, maar wat betekent dat dan? Betekent dat een crash à la 1929 of 1987? Dus veel goedkopere beurzen waarbij de handel de dag erop toch weer overgaat tot de orde van de dag? Betekent het een sluiting van Wall Street gedurende 5 dagen zoals met 9/11 of hebben we het over een situatie die vergelijkbaar is met 1914 toen de Dow Jones op 30 juli sloot op 71,42 om pas op 14 december 1914 weer te open op 56,76?

Wanneer ik de schrijver mag geloven, zal de laatste situatie meer voor de hand liggen dan de voorbeelden ervoor. Meindert Reus, die zelf als werknemer bij de DSB-bank genoeg crisiservaring opdeed, gelooft namelijk dat ons financiële stelsel in elkaar klapt met als gevolg dat ons geld geen geld meer is. Dus een AEX uitdrukken in een getal zoals 338 is dan niet meer mogelijk, aangezien het hier om 338 euro gaat en die euro is niet meer. Een Dow Jones van 10.674 is evenmin denkbaar want het gaat om 10.674 dollars. Een appel bij de groenteboer kost geen € 1 meer, want de euro is verleden tijd.

Ruilhandel dus. Dat is het woord dat opduikt op het moment dat ons stelsel niet meer bestaat. Knipt u mijn haren, dan krijgt u van mij een boek. Eén boek te weinig, is twee boeken dan akkoord? Deze voorbeelden brengen je terug naar de essentie van geld, want wat is geld eigenlijk? Oorspronkelijk is het een ruilmiddel, bedoeld om rechtstreeks ruilen te vereenvoudigen. Inmiddels is het door sommige centrale bankiers verworden tot een middel om de economie te proberen te stimuleren of om banken overeind te houden. Honderden voorbeelden uit de historie laten zien dat het bijdrukken van geld uiteindelijk altijd op een fiasco uitdraait. Maar we noemen onszelf specialist van de Grote Depressie van de jaren ’30 en dan is ineens alles geoorloofd en denken we serieus dat het dit keer wel gaat werken. Hoe dom kan een mens zijn.

Hoe dan ook, als ons geld geen geld meer is, heeft dat onvoorstelbare en enorm ingrijpende gevolgen. Uw spaargeld is verdwenen en uw salaris of inkomen kan ook niet meer giraal uitbetaald worden. Om in uw onderhoud te voorzien, zult u een dienst moeten verrichten of handel moeten drijven. Want alleen dan heeft u recht op een tegenprestatie. Meindert Reus’ boek geeft, zoals de voorpagina aangeeft ‘een handleiding voor na de echte crash’. Je moet dus wel de hobbel van het omvallen van ons stelsel genomen hebben. Want alleen dan zul je openstaan voor hetgeen de schrijver aanbeveelt.

Dat begint in hoofdstuk 1 al goed: ‘Haal uw geld van de bank’. Dat doet niemand, tenzij iedereen het ineens gaat doen. Ofwel een ‘bankrun’ en in onze tijd een ‘electronic bankrun’. Een paar muisklikken en weg is het geld. Althans van die ene rekening bij die ene bank, maar waar klik je het vervolgens naar toe? Kennelijk is de aanschaf van wat goud of zilver nog niet zo’n gek idee! Minstens zo belangrijk zijn de hoofdstukken erna: ‘Zorg voor water en voedsel’ en ‘Begin een moes- of volkstuin’.

Het boek bevat veel praktische tips met betrekking het sparen van regenwater, het zuiveren van dat water, welke gewassen zich goed met elkaar verdragen en interessant zijn voor je moestuin, welke kruiden je kunt gebruiken, et cetera. Voorts bevat het nuttige informatie over het aanleggen van een noodrantsoen en welke ‘noodschappen’ gekocht zouden mogen worden. Voor wie dit alles erg somber vindt, zijn er ook nog enkele hoofdstukken gewijd aan humor, meditatie en liefde.

Voor wie de hobbel van het omvallen van ons stelsel heeft genomen, is dit een onmisbaar boek en wat mij betreft ‘must read’. Al is het maar voor het creëren van een stuk bewustzijn. Laten we met z’n allen hopen dat het financiële stelsel het gaat houden, want dat voorkomt een hoop narigheid. Je kunt echter maar beter voorbereid zijn, voor het geval het anders gaat dan je hoopt.

Elmer Hogervorst

http://goudtekoop.wordpress.com/

Elmer Hogervorst is fiscaal-jurist van origine en begeleidt vermogende en minder vermogende particulieren bij de opbouw, uitbouw en vooral de bescherming van hun vermogen. Zo is Elmer één van de vaste begeleiders van prijswinnaars in de Staatsloterij. In deze bijzondere economische tijden is de bescherming van vermogen, bijvoorbeeld door middel van aankoop van fysiek goud en/of zilver actueler dan ooit. De artikelen van Elmer zullen dan ook vooral aan zijn webwinkel, www.goudtekoop.nl, gerelateerde onderwerpen betreffen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

26 reacties op “Heeft u al een moestuin?”

 1. Avatar

  Is het mogelijk om dit boek in aardappels te betalen ?
  Waarschijnlijk niet !
  Wat moet de schrijver dan met de verdiende euri’s ?
  Juist ….van deze onheilsprofeten is de geschiedenis vergeven. Maar ze wilden er allemaal beter van worden.
  En ze komen niet alleen te laat, maar stimuleren het egoisme. ” Als IK het maar overleef”, en daarmee geen haar beter….In het land der blinden is éénoog koning, maar dit helpt geen mens, en welk zeker geen Nederlander. Behalve als de Nederlander een stuk grond heeft en bereidt is, zijn hongerende medemens af te schieten….

 2. Avatar

  Ja hoor, dat is mogelijk. Waarom niet?
  wat de schrijver, ik dus, met de verdiende euri’s moet? voorlopig heeft de schrijver er nog geen cent aan overgehouden en hij hoopt alleen maar dat mensen gaan nadenken over de mogelijkheid van een ineenstorting, in die ineenstorting is reëel.
  Het boek gaat er zeker niet over dat Ik het maar overleef. Het is juist bedoeld voor JULLIE.
  Ik maak mij totaal geen zorgen over de toekomst, of dat nou met of zonder geld is. Het is zonde je uberhaupt ergens zorgen over te maken want dat is verspilde energie.
  Ik heb al vele positieve reacties ontvangen van mensen die juist heel veel aan het boek gehad hebben.
  Lees het eerst voor dat je je keiharde oordeel velt.

  Meindert Reus

 3. Avatar

  Goed stuk! De gemiddelde burger heeft geen flauw benul van hoeveel risico hij met zijn bankrekening of aandeelspeculaties loopt. Dat wordt overigens wel steeds beter. Ik wist dat ook niet en heb mijn heil gezocht in het Permanent Portfolio, ooit bedacht door Harry Browne. 25% aandelen, 25% staatsobligaties, 25% goud en 25% cash. Hiermee ga ik niet in 1 jaar mijn vermogen verdubbelen, maar ben ik ervan overtuigd dat ik een gestaag rendement maak en dat mijn vermogen in diverse rampscenario’s beschermd is. En ik weet tenminste waar m’n geld in zit, in tegenstelling tot allerlei vage fondsen. Net als het verbouwen van je eigen groente. Gezonde transparantie graag!

  Wat raad je winnaars van de Staatsloterij aan om met hun geld te doen? Wat is jouw mening over het Permanent Portfolio?

 4. Avatar

  Herinner het Bilderberg thema – het Balkellende en Beatrix stille geheime genootschap welke werken voor een one world goverment OWG.
  Zij hebben de werkelijke leiding en bepalen het beleid in de EU samen met ECB, BIS, de FEd en de banken , Goldmans Sachs en Monsante.

  Hun thema voor 2009 was Controlled Depression oftewel Gecontroleerde Armoede. Die conferentie was in Griekenland.

  De armoede gaat zich snel in de Eu verspreiden met als doel o.a. Depopulisatie oftewel in gewoon nederlands ontvolken, mensen op ruimen op gecontroleerde en niet opvallende wijze.
  De vaccins – mex griep, baarmoederhalskanker e.a. zijn een ander hulpmiddel welke zij inzetten.
  Bestudeer de Toevoegingen in deze vaccins en weet dat deze dodelijk zijn. Zo worden nu alle jonge meiden van 12 jaar verplicht ingespoten met 3 injecties die onvruchtbaarheid teweegbrengen bij 40%
  deze groep. Voor baarmoederhalskanker heeft dit geen enkel nut daar slechts 600 vrouwen deze kanker oplopen in Nederland. Deze vrouwen zijn die snackbartypes.

  Controleer de komende jaren cijfers betreffende deze gegevens en zie de link.
  100% effectief doch het gaat via een lange weg van ontstekingen, medicijngebruik e.a. en niemand verdenkt Bilderberg de Koningin en Juncker Bak e.a.
  Zo laf zijn dezen .

  Controlled Depression heeft o.a. werken tot 67 jaar gegeven en wordt in hun Eu uitgevoerd. Dit treft en dood vooral de metselaar, de landbouwer, de boer, de bouwvakker de fysiek werkenden.

  Een moestuin is een geweldig idee. Er is al een run op landbouw grond geplanned en aangekondigd.
  Ter voorbereiding…. de prijzen zullen zeker sterk stijgen . Net als die van voedsel, cacao, graan, specerijen, koffie .

  Mensen welke hun geld nog op de bank hebben staan doen dit uit angst en een misplaats vertrouwen in een Bank of ECB en de Fed. Zij hebben geld niets meer waard gemaakt. Geld is ontkracht en speelbal
  van een kleine Elite en rijkste banken. Zie eens hoe goldmans sachs -Bank nr1 van Bilderberg en OWG -met geld omgaat en mensenlevens … Ze laten mensen gemakkelijk sterven m.b.v. een kleine hongersnood .

  Omdat geld niets meer waard is kan de prijs van voeding of grond of een huis naar boven of naar beneden gebracht worden zo t hun uitkomt.

  Daar Armoede op t menu staat van Bilderberg en het OWG is de prijs naar boven al vastgelegd.
  In de nieuwe komende gecontroleerde armoede van uw koningin, Bak en Bilderberg en oWG geeft een volkstuin te eten. Het gaat hier omtrent overleven en niets anders.
  Dat komt niet door de schrijver doch door Bilderberg en uw Eu.

  Er wordt over geld nu in Nederland dus geheel niet nagedacht .
  Mensen beseffen niet dat hun pensioenpot door de Eu wordt opgeslokt en hun geld op de bank.
  Opgebouwd pensioe gaat u al naar de grieken en de spanjaarden en ..en ..en …

  Armoede wordt ook bereikt betekent door belasting verhoging en druk. Er wordt dus dank zij Bilderberg en OWG een hele nieuw groep armen gecreeerd.

  Dat is bewust. Armoede wordt bewust gecreeerd .
  Doch kijk om je heen en neem waar. Dit heeft niets met onheil of egocentriek te maken natuurlijk.

 5. Avatar

  Degene die geld op de bank veilig vinden evenals aandelen en de beurs zijn kunnen massaal verliezen.

  LIEGEN MANIPULLATIE met FRAUDE als gevolg, hangen als een deken en zwaard van democlates boven elke bankrekening of aandelen transacties of Aex koers.

  Het geld is manipulatie…en het geld is liegen en ..
  het geld is fraude geworden door o.a. Goldmans Sachs, Rockefeller, FEd, Ecb, Bis, Bilderberg en Owg.

  Daar is niets mis mee of goed aan.

 6. Avatar

  Ach Meindert, wees dan ook een beetje introspectief en geef gewoon toe dat je aan de verkoop van het boek een aantal ounce goud over hoopt te houden! Doet geen pijn en mag ook. Zogenaamde barmhartigheid of het begaan zijn met mensen komt uiteindelijk voort uit zelfbelang. Of zit je nog teveel in de DSB modus? 😉

  Zo en nu ga ik je boek lezen!

  Trouwens, waarom niet gratis als ebook?

 7. Avatar

  Een oud werknemer van de DSB? gaat mij zo’n macroagrofielboek adviseren. Zeker gratis gekregen.?
  Het moet niet gekker worden. Als hij zo begaan is met de mensheid dan kan hij z’n producten via Radar aan de man brengen.
  Leuke inbreng van “maxdetak”. Het is al te gek dat al die brave Nederlanders meer dan 50% van hun inkomen, direct danwel indirect aan de Staat ( ja dat zijn we allen, behalve Beatrix etc)blijven afdragen.
  Graag nog wat meer complottheorietjes.

 8. Avatar

  Zoekers van complottheorieën vinden ze blijkbaar in moestuinen! Hahaha.

  Nou vooruit dan:
  Trichet in een interview vandaag op RTLZ: Heel erg trots op de bijzondere prestatie om inflatie in de afgelopen 10 jaar op 2% te houden, binnen de door hen gestelde definitie. Ik zeg: WAT?! Dat kan toch niet kloppen? Wat is het motief van zo’n baas van de ECB? Mijn berekening van inflatie komt neer op 7% per jaar inflatie (kortom: halvering van koopkracht in 10 jaar). Bizar.

 9. Avatar

  Goed artikel Elmer!

  Erg leuk om zoveel reacties te lezen. We leven echt in een smerige wereld, maar geen zorgen over maximaal 15 jaar is alles beter. Geld bestaat dan niet meer en ons geld systeem is helemaal in elkaar gezakt. Dat is vrijwel zeker en onafwendbaar. We gaan over op een creditsystem. Maar dat duurt nog wel 8 jaar voordat het rond is.

  Het is alleen lastig dat we eerst nog 10 tot 15 jaar ellende moeten meemaken om de wereld beter te maken. Dit is overigens niet de eerste keer dat het gebeurt. Het is al tientallen keren voorgekomen en elke keer kwam het goed.

  Wat vele niet weten is dat er een club van 3 machten is. De goede, slechte en echte macht.

  De echte macht staat helemaal bovenaan en heeft mogelijk de controle over het vaticaan of ergens in die richting. Zij stoken mensen tegen elkaar op en gebruiken daarvoor slechte partijen, zoals de bankiers, Al-qaida (Bin Laden was ook een BANKIER). Sommige beweren zelfs dat Hitler een kleinzoon is van Rothschild. Dus een smerig wereldje leven we in.

  Wanneer heel de wereld in puinhoop ligt, dan staan de goede ineens op om ons te “redden”.

  De laatste goede uit de club van 3, waren de Founding Fathers.

  Het Westen zal nooit meer de welvaart kunnen halen, zoals het ooit was. Dat wordt wel minder, maar wij zullen dat niet meer meemaken. Onze beschaffing is begonnen in Afrika, daarna Midden Oosten en wat is daar nog van over? Over 500 jaar ziet het Westen er ook zo uit.

  Dus alles komt goed, maar niet voordat heel de wereld in elkaar stort. Oorlog, hongersnood en natuurrampen zijn de thema’s voor aankomende jaren. Israel en Pakistan vormen een grote dreiging.

  Hyperinflatie is nu nog geen gevaar. Dat duurt nog wel even. Maar er zijn wel andere gevaren aankomende jaren. Zoals oorlog in Midden Oosten, natuurrampen en hongersnood (vanwege natuurrampen). In 2015 en verder ook hongersnood, maar dan vanwege de hoge prijzen.

  Ergens in 2016 – 2018 de volgende bubbel en grote crash. Het systeem zakt dan pas in elkaar, nu nog niet.

 10. Avatar

  Het idee van een eigen moestuin is nog absurder dan het nemen van een achtergesteld deposito bij de DSB destijds. Immers, wat zou een moestuin opbrengen temidden van allemaal hongerige mensen in een wereld waar geld niets meer waard is? Stelen en plunderen gaat na de collapse van het financiele systeem namelijk gewoon door.

 11. Avatar

  Sean: de insteek van het schrijven van dit boek was niet om financieel onafhankelijk te worden. ik wilde gewoon een keer mijn ideëen op papier zetten en het maak mij echt niet uit of ik er wat aan verdien of niet. wat heb ik aan geld als er straks toch geen geld meer is. ik heb de prijs van het boek niet verzonnen, dat wordt allemaal door de uitgeverij vastgesteld. ik wilde geen e-book omdat dat mijns insziens veel te vluchtig is. het is niet tastbaar vind ik. Een boek moet je kunnen vastpakken en lezen en in je boekenkast neerzetten.
  Neodymium: wat een moestuin zou opbrengen is puur zelfvoorzienend zijn, niet meer en niet minder.
  maar inderdaad kan ik aan het stelen en plunderen ook niet veel doen… dat is echter ook mijn enige “adder onder het gras”
  niets en niemand heeft ooit de volledige controle over zijn of haar leven. dat maakt het leven juist ook zo interessant.
  Geert: waarom denk je dat het nog zo lang zal duren? De Oeso geeft vandaag ook al toe dat het herstel al weer aan het afzwakken is. er zijn tegenwoordig zoveel onzekere factoren in de wereldeconomie dat niemand eigenlijk een idee heeft wat er nu gaande is… en waar het herstel nu daadwerkelijk vandaan moet komen.
  Meindert Reus

 12. Avatar

  Meindert Reus:

  Deflatie, daar zal het herstel vandaan moeten komen, alleen de mannetjes die aan de touwtjes trekken hebben ons in deze problemen gebracht en willen niet toegeven dat ze gefaald hebben, dus nu laten ze het systeem liever ploffen(bewust of onbewust) dan toegeven aan hun falen,dus toegeven aan deflatie.

 13. Avatar

  Beste Meindert,

  Zeker weet ik het natuurlijk niet ook niet, maar enkele signalen wijzen er toch op dat het systeem pas in 2017 zal klappen. Dat komt ook weer overeen met vele cycli.

  Ik kijk bijvoorbeeld naar:
  – Kondratieff
  – Kuznets,
  – Juglar,
  – Kitchin

  Dat zijn toch de belangrijkste van allemaal. Tevens is rente, inflatie en krediet belangrijk. De bullmarket in grondstoffen en goud.

  Ik kijk ook naar astrologie. Volgens de planeten zal er toch in 2024 een nieuwe wereld moeten zijn. Dat kan ik ook onderbouwen met andere cycli.

  We zitten nu in de neergaande fase van de vijfde Kondratieff golf. We mogen er toch vanuit gaan dat die neergang en een bearmarket tussen de 15 tot 20 duurt.

  Gezien de omvang van deze crisis kom ik eerder uit op 20 jaar. De bearmarket begon in 2000 en zal dan eindigen ergens rond 2020.

  Wat ik doe is de minimale eind tijd van een cyclus en maximale berekenen en dat in een overzicht zetten en zoeken naar gemiddelde.

  Ik heb alleen mijn twijfel over enkele punten. Daar kom ik nog niet uit. Maar dat is teveel om in het kort neer te zetten.

  Het herstel zal worden gedragen door oorlog en het begin van Kondratieff 6. Kondratieff staat voor een bepaalde innovatie. In dit geval duurzame energie en electrische auto’s. Kondratieff 5 is het einde van het olie tijdperk en begin van een schone wereld.

  Dus ze gooien dadelijk alles weer plat, zodat er ook iets op te bouwen valt. Oorlog is geen conflict, maar onderdeel van de economie. Volgens mijn gegevens zal de oorlog binnen 5 jaar starten, waarbij er deze maand al conflicten in Israel of Pakistan kunnen onstaat. Die oorlog zal uiteindelijk uitmonden in de WW III. Het enige wat ik gevaarlijk vind, is de prijs van tarwe. Tarwe heeft een voorspellende waarde en indien de prijs doorknalt, dan is oorlog al veel eerder mogelijk. Vooralsnog ga ik ervanuit dat de prijsstijging komt door extreme droogte en zou kunnen corrigeren.

  Ik kijk verder niet naar economische cijfers of wat Oeso zegt. Een cyclus vertelt meer dan wie dan ook.

  Belangrijk is het om de geschiedenis te onderzoeken. Iets aangeven in detail is moeilijk, aangezien het altijd andere factoren zijn die spelen. Maar in grote lijnen iets schetsen is wat makkelijker. Het gaat niet alleen om economie, maar vooral om socionomic.

  Alles past gewoon beter in het plaatje indien het systeem pas over 6 tot 8 jaar klapt. Het grootste gevaar is in iedergeval geweken en momenteel liggen er andere gevaren op de loer, zoals oorlog dreiging in Midden Oosten en hoge voedselprijzen, hongersnood en dergelijke.

  Eerst krijgen we deflatie, waarbij vele faillissementen volgen. Daarna wordt het overige gedeelte van de schulden weg geinflateerd. Indien het dit jaar nog te erg wordt, dan gooien ze de banken dicht. Wij zullen ons geld nu nog niet kwijt raken, alleen er niet bij kunnen. Bijvoorbeeld kan een gezin € 50 per week pinnen, totdat de bankholiday voorbij is. Maar indien dat voor zal komen, dan moeten de beurzen nu wel gaan dalen, tot oktober. De grootste kans op een bankholiday is dan ook begin oktober.

  Over 15 jaar zal geld niet meer bestaan. We hebben dan enkel credits. Feitelijk leven wij nu al in een credit systeem. Pinnen, overschrijving, enz. We zouden zelfs een chip in ons kunnen krijgen, om mee te betalen. Dat staat zelfs in de Bijbel.

  Vergrijzing zal worden opgelost door oorlog en hongersnood. Hoe hard het ook klinkt. Het is gewoon het spel van de elite. Hate the game, or play the game! Na de oorlog komt er weer een nieuwe babyboom en zo gaat het altijd.

  Amerika
  Deflatie -> stagflatie -> hoge/hyper inflatie.

  Europa kan Japan achterna gaan, ofwel lange tijd deflatie.

  Er is geen overschot aan geld, maar juist een tekort. Daarom moeten ze blijven printen. Geld is schaars, dus aankomende jaren meer waard dan iets anders. Een $ 1,00 staat tegenover 33 schuldeisers.

  Er is een overschot aan schuld. Dus geld is nodig om dat te kunnen betalen. Ik denk toch dat cash en obligaties het beter zullen doen dan aandelen.

 14. Avatar

  @Geert. Interessant wat je schrijft over Kondratieff. Kijk eens naar de Kondratieff-zomer en de vorige Kondratieff-winter. In de K-zomer (1966-1981) lag beurstechnisch het dieptepunt in 1974 (Dow Jones 570), een hogere bodem werd gemaakt in 1982 (Dow Jones 777).

  De oliecrises vonden plaatsen in 1973 en 1979. De werkloosheid was in 1982 op z’n hevigst. In de vorige K-winter (1929-1949) bodemde de Dow Jones op 8 juli 1932 op 41 (-89%). De werkloosheid was ook in 1933-1935 het grootst.

  In 1938 volgde een tweede depressie maar die was minder hevig dan die rond 1933.

  Wat ik met deze gegevens wil zeggen is dat de hevigheid van de huidige K-winter niet aan het einde hoeft te zitten. Beurstechnisch was dat in de laatste winter en zomer in elk geval niet zo. Economisch kan het anders zijn. Mogelijk heb je deze K-winter gelijk dat de grootste klap aan het eind zit, maar het hoeft dus zeker niet.

 15. Avatar

  Beste Elmer,

  Indien ik het zo bekijk, dan hoeft het inderdaad niet zo te zijn, maar ik denk dat het te maken heeft met de secular bull/bear market en inflatie. Bear of bull market staat los van de Kondratieff. Vooral inflatie is misleidend.

  Indien ik de beurs in 1970 tot 1985 zou corrigeer voor inflatie, dan ligt de bodem mogelijk rond 1980/82. In de jaren 70 was er sprake van meer dan 10% inflatie. Kijkend naar de DOW/GOLD ratio dan krijg ik een heel ander beeld.

  Ook is het lastig om het begin te markeren van de laatste Kondratieff. De een gaat uit van 1990 (start internet voor het publiek), de ander gaat uit van 1983 (Overstap van NCP naar TCP/IP (waarbij IP staat voor Internet Protocol)

  De laatste K-cyclus is gericht op ICT en er is niks sneller dan het internet. Dus mogelijk dienen wij niet uit te gaan van 42 tot 63 jaar, maar veel korter. Wanneer de Kondratieff piekt tijdens een bullmarkt, dan is het anders dan in een bearmarkt.

  Maar om daar echt een goed beeld van te maken, moet ik er nog veel dieper op ingaan. Dan moet ik eerst even de boeken in duiken en dan zou ik het wel kunnen onderbouwen. In dit geval denk ik dat wij in de ergste crisis ooit zitten, dus onvergelijkbaar met alle andere. Het gaat vooral om het grote plaatje.

  Ik geloof er niet echt in dat Amerika de volgende K-golf zal dragen. Ik verwacht dat Japan een zeer belangrijke rol zal gaan spelen. Dan zou het wel kunnen zijn, dat K-5 nog jaren lang duurt, terwijl K-6 binnenkort in Japan begint. Dat zal iedereen verbazen. K-5 en 6 volgen elkaar dit keer niet op, maar K-6 begint in de K-5 winter. Voorheen kwamen alle innovaties vanuit Amerika, maar die tijd is voorbij. Dus geen K meer voor de VS.

  De eerste elektrische auto’s rijden al rond, tevens zonnepanelen en windenergie. Dus het zal echt geen 20 jaar meer duren voordat die technieken de markt opgaan. Het begint nu al. Het nadeel is dat wij (het Westen) nog veel ellende meemaken, terwijl Azië zal profiteren. Wij moeten eerst K-5 afmaken en mogelijk profiteren wij pas veel later van de K-6.

 16. Avatar

  “The rabbit hole goes deep”

  Jullie verhalen gaan mij iets boven mijn pet. Het is gewoon niet mijn terrein. Al heb ik er wel eens wat over gelezen. Interessant is het natuurlijk zeer!

  Het zijn interessante tijden en dat blijven het voorlopig.

  Meindert

 17. Avatar

  http://www.stopthenorthamericanunion.com/videos/WakeUp.html#Title

  Velen plakken op datgene wat ze niet willen of kunnen inzien een etiket.
  Met etiket kan je iets wegzetten en verbergen, niet geloven ….verdringen is beter, onder de mat vegen, onder t tafelkleed stoppen e.a.

  Ignorance is a state of being uninformed. The word “ignorant” is an adjective describing a person in the state of being unaware and is often used as an insult. Omdat de persoon niet wenst te begrijpen of inzien
  Ignorance hangt samen met niet wensen of willen of durven.

  Met er een etiket op te plakken betekent niet dat t er niet is of bestaat of voortwoekert.
  Op One world Goverment is een etiketje plakken pijnlijk en kan dodelijk zijn.
  Zo speelt bedrijf nr 1 van t O.W.G. Goldmans Sachs met hongersnood. Hongersnood treft vaak 100 duizenden. Zal hun niets uitmaken.

  Voorbereid zijn en wel geinformeerd en de motieven kennen van je tegenspeler is noodzaak. Indien niet dan ben je slachtoffer.

 18. Avatar

  Beste Meindert,

  Interessant is het zeker en ook nog leuk om te onderzoeken, ondanks al dat pessimisme. Het is gewoon zeer realistisch. Dit is geen crisis, maar een kans.

  Het is altijd belangrijk om er samen over na te denken. Iedereen weet er wel iets van en samen redden we ons er wel doorheen. Maar dan moeten we wel actie ondernemen.

  Cycli bestuderen is daarom zeker de moeite waard. Voor de geïnteresseerde zou ik het boek (Trends en cycli) van Jaap van Duijn aanraden.

  Mvg,
  Geert

 19. Avatar

  Armstrong heeft de moed om het huidige systeem door te lichten op o.a. liegen- manipulatie met gevolg fraude.

  Als je in de VS bent of was weet dat dit tot veroordeling leidt. De VS wordt geleid door een kleine groep joodse inteelt. Deze inteelt loopt van Wall Street naar de rechters naar de adviseurs van Obama .
  Alle adviseurs van Obama en minister v Financien Geithner zijn Goldmans Sachs mensen .

  Alles wat er in de Vs gebeurt bij Obama en op de beurs is voorspelbaar. Het verleden biedt garantie voor de toekomst. 100% garantie.
  Zij heersen en zijn het OWG in wording. Dat Armstrong veroordeeld wordt en opgesloten zonder enige vorm van veroordeling zegt alles. Een val is in de VS snel en efficient opgezet.
  Bestudeer hoe B. Madoff met b.h.v. de SEC tot 165 miljard aan Fraude kon geraken.
  Allen joods en van gelijke inteelt groep.

  De financiele wereld van de States is doorzichtig en hij die ze bedreigt wordt neergehaald. De joodse inteelt oftewel verfijnde intellectuele Elite doch hebben een prairie mentaliteit .
  Zwakkeren en niet-meeloper worden afgeschoten.

  Beleggers die de beurs opgaan hebben geen enkel idee van hun tegenspelers. Dat is maar goed ook.

 20. Avatar

  Inderdaad Max, zo denk ik er ook over. Maar ik zou niet direct wijzen naar de Joodse bevolking, maar eerder naar alle religies. Godsdienst draait om dit soort zaken. De Bijbel staat vol van theorieën over OWG.

  De reden dat Joden in beeld zijn heeft mogelijk te maken met wat er in hun boek staat. Volgens mij is het zo dat Christenen en moslims niet mogen (uit)lenen tegen woekerrentes en de Joden mogen dat wel. Daarom hebben zij zoveel invloed in het bankwezen, maar misschien heb ik het mis. Iets beters kan ik niet vinden.

  Daarnaast is Goldman Sach niet de echte bank, maar een zondebok. De echte banken zijn alle banken die beginnen met The Bank of…. Zoals Bank of England, Bank of America, enz.

  Martin Armstrong vind ik een zeer goede econoom. Zijn theorieën zijn altijd wel interessant. De overheid wil namelijk niet dat zo iemand vrij spreekt. Dat zou het plan van de OWG tegenwerken. Daarom zit hij vast. Hij weet gewoon teveel.

  Indien Nostradamus niet werd gesteund door het Koningshuis, dan hadden ze hem ook allang opgehangen.

  “Zij die het weten, hebben geen vrijheid van spreken.”

 21. Avatar

  De opmerkingen over joodse inteelt betuigt van weinig kennis over het bankwezen en getuigt eerder van iemand die een zondebok zoekt voor zijn verlies.Waarom zoveel joden wereldwijd in het bankwezen zitten
  en in de handel, komt doordat joden eeuwenlang geen vak mochten uitoefenen en er weinig over bleef dan de
  handel in.

  De mens probeert al sinds de toren van babel een OWG te stichten maar het loopt steeds op een fiasco uit
  en zo zal het steeds gaan gister,vandaag en morgen. Koningrijken komen en vergaan.

 22. Avatar

  http://www.reformed-theology.org/html/books/wall_street/

  Joodse inteelt reken maar en erger.
  De financiele wereld van de States is doorzichtig en hij die ze bedreigt wordt neergehaald.

  De joodse inteelt oftewel verfijnde intellectuele bancaire Elite hebben een prairie mentaliteit .
  De niet-meeloper worden afgeschoten. Niet alleen afgeschoten, ze elimineren en zelfs eigen soort .

  Prof Anthony Sutton heeft feiten weergegeven in Wall Street and the Rise of Hitler.

  De verfijnde joodse intellectuel Elite heeft getracht zijn boeken te blokkeren en hem om zeep te helpen.
  Zij boek is nog via deze site te downloaden.
  Deze bancaire Elite schiet net zo gemakklijk eigen soort of rasgenoten af laat daar geen twijfel over bestaan.
  Zie Cyclon- B productie, ontwikkeling etc..

  Zielige joden die geen vak mochten uitoefenen………………..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *