AEX op uitbreken

Na een turbulente beursperiode, flink wat onzekerheid en pessimisme bevind de AEX zich weer in een sterkere omgeving. Het lijkt er op dat we aan de vooravond staan van een grotere beweging.

Sinds de low op 306 punten begin juli en vervolgens een top op 336 punten medio juli, heeft de AEX zich sterk getoond en nog tweemaal een hogere top laten zien. Zowel in mei, juni als juli is de AEX gestuit op een weerstand op 341 punten. Ook op dit moment wordt deze weerstand opnieuw getest.

Vakantieperiode

Onzekere factoren die recent voor veel onrust hebben gezorgd zoals probleembanken en –landen, stresstests en cijfers van bedrijven, hebben zich enigszins zekerder getoond. De strestest resultaten waren zoals verwacht prima en de bedrijfsresulten waren overwegend beter dan verwacht. Er is weer even een moment om bij te komen.

De interesse van particuliere belegger is daarbij verschoven van de beurs naar zon en strand. De liquiditeit op de markt is een stuk lager. Handelaren zitten meerendeels tegen zichzelf te handelen, wat van tijd tot tijd zorgt voor flinke short- & long-squeezes ofwel harde bewegingen.

AEX 5 augustus 2010
AEX 5 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Alles op een rijtje

Om een objectief marktbeeld te geven van de AEX, zet ik een aantal positieve- en negatieve indicatoren en signalen op een rijtje:

 • De MACD op de weekgrafiek draait net positief;
 • De MACD op de daggrafiek is positief;
 • De DMI op de daggrafiek is matig positief;
 • De Stochastics zet steeds hogere highs neer wat duidt op sterkte, dat is positief;
 • De steunlijn vanaf de low in 9-3-2010 is nog in takt, positief;
 • Volgens de Elliot-Wave theorie is er ruimte voor een verlenging naar AEX370 punten, positief;
 • Vanaf de high op AEX560 tot de low op AEX199.5, geldt dat er nog ruimte is voor een 50% retracement naar ongeveer AEX370-380 punten, positief;
 • De meeste onzekere ontwikkelingen waardoor de beurs zou kunnen zakken zijn achter ons, dit is tot nader order positief;
 • De 50MA en 200MA zijn weer positief aan het kruisen (golden cross);
 • De volatility index daalt, dat is positief;
 • Als de AEX boven de 341 punten weet te koersen is dat positief;
 • Als de AEX echter niet boven de 341 weet te koersen en onder 331-335 zakt is dat negatief;
 • De DMI op de weekgrafiek is negatief;
 • De hoogte van de stochastics geeft naast momentum tevens een overbought situatie aan: negatief;
 • Op de grote indices zien we een stijgend wigpatroon (zijwaarts steeds kleiner verschil tussen de hogere highs en hogere lows) wat meestal negatief uitbreekt op tweederde van die wig. Een uitbraak uit een wig is meestal heftig, ook bij een uitbraak aan de bovenkant.

Conclusie

 Het gaat op langere termijn natuurlijk nog lang niet goed met de economie en voor de AEX zijn er nog scenario’s te bedenken waarin nog flinke correcties tot zelfs double dips mogelijk zijn.

Op korte termijn is het echter goed mogelijk om een hogere AEX te zien. Daarbij geldt wél dat de handelsvolumes laag zijn, waardoor beursbewegingen erg grillig kunnen zijn en je snel op het verkeerde been wordt gezet.

Een aantal signalen duiden er op dat de komende week een harde beweging op komst is, de meeste indicatoren wijzen er op dat een opwaartse beweging daarbij de hoogste kans heeft. Hou de vinger aan de pols en beperk direct risico’s indien de markt naar het zuiden uitbreekt; er komen nog kansen genoeg.

Gratis nieuwsalert

Als u nog geen abonnement heeft op onze gratis nieuwsalerts kunt u lid worden. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Roger Broekhuizen is managing director van Helliot Vermogensbeheer NV, een vermogensbeheerder met registratie bij de AFM, DNB en DSI. Roger Broekhuizen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Op deze publicatie is de disclaimer inzake publicaties van Helliot Vermogensbeheer van toepassing. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen en kan afwijken van of niet consistent zijn met de research adviezen of cliëntenbelangen op basis van fundamentele analyse. Voor de volledige tekst van de disclaimer verwijzen wij u naar http://www.Helliot.nl.

8 gedachten over “AEX op uitbreken”

 1. Hallo Victor,
  Met het uitbreken van de AEX, heb ik op het oog dat de AEX snel uit zijn recente (wig-) patroon zal breken, hoewel naar mijn mening er een hogere kans is om naar boven uit te breken kan dat uiteraard ook aan de onderkant gebeuren.

  Er zijn inderdaad nog veel negatieve factoren en daar blijf ik scherp op, maar objectief- ofwel zonder emoties moet ik ‘op dit moment’ een opwaartse uitbraak nog steeds de hoogste kans geven. Natuurlijk is het mogelijk dat de cijfers morgen een ander beeld geven en alles weer op slot moet; echter wellicht zijn de cijfers ook beter… We houden het in de gaten, het blijft werk!

 2. alles hangt af van vanmiddag lijkt het op, gann traders (hebben een paar dagen van te voren de 1989 crash gezien, zitten ook wel fout af en toe, maar meerendeel erg goed ook voor korte termijn.

 3. Roger, waarvoor geef jij de hoogste kans op een uitbraak naar boven?
  de dow wordt al met kunst en vlieg werk boven de 10.000 gehouden met allerlei berichten en geknoei met cijfers om het maar positief te brengen, als er een cijfer uitkomt in vergelijk met een cijfer uit 2009 zijn we al gouw blij, was 2009 dan zo”n geweldig jaar, ok, we gaan van 199 naar 358 maar de cijfers van het MKB gaven heel iets anders aan, de motor van de economie is alleen maar slechter gaan draaien als middenstander uit het MKB zie ik nog voorlopig geen zonneschijn aan de horizon, die gaat pas weer komen hoor! als we het echte, slechte, donder en geweld “weer” hebben gehad.

  En laten we eerlijk zijn, nog niet zo lang geleden kochten we een mooi huis voor FL 450.000,- met alles er op en er aan, dat moeten we nu in euro”s betalen (exclusief badkamer & keuken) kan toch niet!
  Oh, ja zo meteen wat cijfers uit USA ik ben er haast van overtuigd dat wat voor cijfer het ook mogen zijn
  het in ieder geval positief zal worden uitgelegd ( waren er eerder niet meer steun aanvrage geweest???)
  Nou, ik ben reuze benieuwd, wens lezers een prettig weekend

 4. PS. In de grafiek van de aex van Roger heb ik de opgaande lijn getekend van van mrt 2009 naar de low van juli 2009 en de low van mrt 2010. Dat is dan ook de reden dat ik niet zo positief ben!

 5. Hallo Albert, kansberekeningen zijn kwantitatief en voor de korte termijn. In zekere zin zijn macro-economie en onderbuikgevoel daarbij onderbelicht. Deze kansen moeten steeds worden bijgesteld door nieuwe factoren, bijvoorbeeld door cijfers zoals vanmiddag maar die kennen we helaas nog niet. Wij zijn ook erg benieuwd. Als het tegenvalt gaat waarschijnlijk alles weer op slot.

  Vergeet niet dat als het marktsentiment 180 graden draait, de kansen net zo hard meedraaien. Onze beleggingen uiteraard ook. Op onze blog maken we direct openbaar of wij op korte termijn positief of negatief zijn middels de ‘Helliot Sentiment Indicator’.

 6. Hoi Roger, ik ben voor dat de cijfers bekend worden wel benieuwd wat de “Helliott Sentiment Indicator” nu aangeeft, kunnen we gelijk zien of dat een goede indicator is voor de korte termijn.
  overigens moet ik bekennen dat ik van die indicator nog niets weet waar kan ik die eens bekijken en hoe en met welke cijfers wordt hij gevoed?
  Mochten de cijfers tegen vallen wil dat nog niet zeggen dat het sentiment 180 graden zal draaien zoals al eerder gezegd kan iets negatiefs, positief worden uitgelegd ik kijk daar in ieder geval niet meer van op.

 7. Nou de futures en de aex dalen na het bekend worden van de cijfers, hoe gaan ze dit positief uitleggen
  of zitten we in de EW golf 3 van 3 als we sluiten onder de 330 punten zie ik een duister wolkendek
  op ons afkomen.
  Ik neem aan Roger dat de “Heliott Sentiment Indicator” nu een negatief advies aangeeft voor de komende periode.
  Uitleg golf 3 van 3 als volgt: van 358 naar 301 5 golf =1 dan abc naar 343 =golf 2 dan naar 307 1e golf van 3 abcde naar 341 = 2e en nu in de 3e van drie.
  Indien ik er helemaal naast zit verneem ik dat graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.