Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Griekenland: u betaalt de rekening!

In de Griekse mythologie komen tenminste drie grote zondvloedverhalen voor en met de meeste Griekse goden liep het niet goed af. De deplorabele staat van de huidige Griekse economie en de Griekse schuldenpositie is echter geen mythe.

Noodfonds

Het Europees noodfonds dat naar aanleiding van de schuldencrisis in de PIGS landen werd opgericht bevat 750 miljard EUR aan afgegeven garanties en daadwerkelijke stortingen. Dit is inclusief de storting van 250 miljard EUR van het IMF. Het huidige noodfonds moet per 2013 worden vervangen door een permanent Europees noodfonds. Vanaf 2013 zal het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) tot 500 miljard EUR kunnen uitlenen.

De staat der Nederlanden staat direct en indirect voor 69 miljard EUR garant voor de inleg bij deze fondsen. Om de Nederlandse belastingbetaler gerust te stellen heeft Minister De Jager lang volgehouden dat deze storting en garanties de belastingbetaler geen cent zouden kosten. Door het noodfonds zou immers een faillissement van Griekenland kunnen worden voorkomen waarmee een veel groter probleem zou worden voorkomen, namelijk het omvallen van veel Europese banken, aldus De Jager. Daarnaast stelde De Jager: “er is geen sprake van een directe lening maar van een garantiestelling, dus het kost ons niets…”

Afstempelen

De realiteit heeft De Jager echter ingehaald. Het CPB stelde vorige week dat Nederland er serieus rekening mee moet houden dat Griekenland zijn schulden ondanks de ingrijpende bezuinigingen en steun uit het noodfonds niet volledig kan aflossen. Sterker nog, Nederland moet niet aandringen op volledige afbetaling omdat het de groeiperspectieven van de Griekse economie  teveel zal schaden. De strenge bezuinigingen leiden tot een forse economische krimp van circa 4%. Door een deel van de claim kwijt te schelden wordt de groei van het land hoger, en kan uiteindelijk meer worden afgelost.

De vraag is dan wie er gaat bloeden voor dat deel van de claim dat wellicht moet worden afgestempeld zoals dat in het jargon zo fraai heet. De politiek staat voor een dilemma: de rekening indirect neerleggen bij de belastingbetalers of direct bij de banken, pensioenfondsen, verzekeraars en overige schuldeisers.

Volgens het CPB hebben de Nederlandse banken ABN Amro, ING, Rabo en SNS 7,8 miljard EUR uitstaan bij Ierland, Portugal, Griekenland en Spanje. De ING heeft het grootste probleem met een belang van 5,5 miljard EUR waarvan circa 2,6 miljard EUR vorderingen zijn op Griekenland. De Nederlandse banken noemen deze exposure aan de probleemlanden relatief beperkt. Is dat zo? Stel dat de ING 30% moet afstempelen op de vorderingen op alleen Griekenland. Dan is dat een bedrag van 780 miljoen EUR. Ik denk niet dat de CFO van ING daar op zit te wachten. Een ander voorbeeld. Aegon geeft ook aan een beperkte exposure te hebben aan Griekse staatsobligaties van “slechts” 92 miljoen EUR en vermoedt geen problemen te ervaren. Maar Aegon zou dan toch ook alleen al aan Griekenland een bedrag van 27,6 miljoen EUR moeten afschrijven. Nog vervelender wordt het als de afstempeling op Griekse schulden zou oplopen tot 60%. In dit niet ondenkbare worst case scenario  mag u de bovenstaande afschrijvingen bij de financials verdubbelen. En dan hebben we nog niet eens over de duurdere kredietverlening aan het bedrijfsleven en afnemend vertrouwen in de economie dat ontstaat door de problemen bij de banken.

Staatssteun

Alle steun tijdens de kredietcrisis aan ING, SNS, Aegon, ABN Amro en Fortis hebben geleid tot een toename van de staatsschuld met zo’n 80 miljard EUR. Die steun ligt dus mede ten grondslag aan de forse bezuinigingen die het kabinet nu heeft opgelegd. Indien niet alleen Griekse leningen moeten worden afgestempeld maar ook de Ierse en op termijn de Spaanse leningen, dan zullen de financiële instellingen wellicht weer staatssteun nodig hebben om overeind te blijven. En daarmee is het politieke dilemma eigenlijk opgelost. In dit, weliswaar zwarte scenario,  komt de rekening direct of indirect wederom bij de belastingbetaler.

Maar bij Aegon voorziet men dus geen problemen. Toevallig is Aegon ook hoofdsponsor van een betaald voetbalclub vernoemd naar een Griekse god. En inderdaad…, ook met die Griekse god liep het niet goed af.

Edgar Samuel
Edgar Samuel Vermogensadvies

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *