Weet u als Nederlandse staatsburger en belastingbetaler hoeveel euro’s onze Europese politici en beleidsmakers aan Griekenland hebben uitgeleend? Schrik niet, sinds het begin van de eurocrisis gaat het om het duizelingwekkend bedrag van € 245 miljard. Misschien hoopt u en gelooft u dat een land met een bevolking van zes miljoen zielen, dat bedrag ooit met rente kan en zal terug betalen. Het kan echter ook zo zijn, dat uw hoop op 25 januari definitief in rook zal opgaan.
RendabelBeleggen.nl heeft u eerder uitvoerig ingelicht over het ‘probleem’ Griekenland:
Het is nog maar een jaar geleden, dat de Duitse minister van financiën, Wolfgang Schauble, tijdens het World Economic Forum triomfantelijk verklaarde, dat de crisis in Europa voorbij was. Mario Draghi kon er geen genoeg van krijgen om uit te wijden over de hernieuwde groeiperspectieven. Beleggers regeerden blij en gerust gesteld. Maar nu een jaar later is de situatie honderdtachtig graden gekeerd. Het beloofde economische herstel is uitgebleven en Europa balanceert op de rand van deflatie. Om de zaken nog zorgwekkender te maken voor beleggers zijn er op zondag 25 januari ook nog Griekse verkiezingen.
Zoals de zaken er nu voorstaan, zal het linkse Syriza onder leiding van Alexis Tsirpas een ruime overwinning behalen op de traditionele politieke partijen van Griekenland. Pasok en Nieuwe Democratie. Het is echter wel de vraag of Syriza een absolute meerderheid gaat behalen. Mocht deze partij aan de macht komen, dan lijkt een Umwertung aller Werte onvermijdelijk. Zes jaar bezuinigingsbeleid heeft Griekenland in een diepe crisis gestort. De werkloosheid is gestegen tot boven 25% van de beroepsbevolking. Alexis Tsirpas heeft daarom zijn kiezers beloofd te breken met dit bezuinigingsbeleid. Bovendien wil hij met de Trojka, ECB, IMF en Europese Commissie gaan onderhandelen voor nieuwe voorwaarden voor de financiële ondersteuning van Griekenland. De huidige regeling komt te vervallen op 28 februari maar Tsirpas gaat ervan uit dat er dan geen nieuw steunverdrag ligt.
Dat is inderdaad beslist niet ondenkbaar, want vooral in Duitsland zijn er politici en beleidsmakers voor wie Griekenland een kwestie van buigen of barsten is. Voor hen is een Grexit niet uit te sluiten. Ze zijn er van overtuigd dat de eurozone nu stabieler functioneert dan enkele jaren geleden. Ze wijzen er daarbij op dat ondanks wilde geruchten over een mogelijke Grexit de rente op bijvoorbeeld Spaanse en Franse staatsobligaties verder is gedaald. De markt is blijkbaar niet langer bevreesd voor besmettingsgevaar, zoals enkele jaren terug nog wel het geval was.
Toch is lang niet iedereen daar gerust over. Sommigen zijn wel degelijk bevreesd voor besmettingsgevaar. Ze wijzen erop, dat later in dit jaar er verkiezingen zijn in Portugal en Spanje. Dat zijn beiden landen waar de crisis heeft huisgehouden en waar de werkloosheid nu boven 20% van de beroepsbevolking is uitgestegen. In een klimaat van groeiende onvrede met een (corrupte) overheid groeit in Spanje de steun voor de links radicale partij Podemos. Evenals Syriza belooft deze partij onder leiding van de hoogleraar politieke wetenschappen, Pablo Iglesias, een einde te maken aan de huidige bezuinigingsprogramma’s waar het land onder gebukt gaat. Verkiezingssucces voor protestpartijen in Griekenland en Spanje zal bovendien een enorme impuls geven aan protestpartijen in andere landen van de eurozone.
Als dit allemaal gaat gebeuren, dan is er wederom crisis in Europa en zal de onrust op de financiële markten enorm toenemen. Het voortbestaan van de euro en de eurozone zal weer ter discussie komen. 2015 heeft het in zich om een waar annus horribilis te worden voor politici, beleidsmakers maar ook voor beleggers. Die laatste zullen enorme verliezen gaan lijden als ze in 2014 obligaties van zuidelijke landen hebben gekocht. Als bovenstaand scenario uitkomt, zal de rente op zuidelijk schatkistpapier snel gaan stijgen. Het rendement voor de huidige bezitter staat derhalve op instorten.
Gratis nieuwsbrief
Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Start met Automatisch Beleggen
De aankomende verkiezingen in Amerika houden de gemoederen flink bezig. De grote vraag is: wie wint de verkiezingen ?
Vorige maand won de bezorgdheid over een wereldwijde recessie aanzienlijk terrein. De VS meldde dat de economie voor het tweede opeenvolgende kwartaal krom.
De Amerikaanse minister van Financiën waarschuwde dat het nalaten hiervan een "economische catastrofe" zou veroorzaken.
Centrale banken dreigen dezelfde fout te maken zoals in 2008/9. Om te redden wat er te redden viel, verstrekte bijvoorbeeld de Fed op grote schaal liquiditeiten aan bedrijven die al eerder insolvabel ...
Reacties te over als het om de intentie van Griekenland gaat om haar schulden af te lossen. Veel verschillende meningen zijn er in omloop, van naïeve tot domme, van wanhopige tot berustende. Nogal wat zogenaamde kenners beweren dat de partij Syriza uit de Euro wil stappen, waardoor de hoop van Europa om de schuld van Griekenland ooit terug te krijgen zal veranderen in een utopie.
De sluwe Tsirpas heeft voorzichtig toespelingen hierop laten horen in zijn talrijke wervende speeches en het grootste gedeelte van het Griekse volk heeft hem omarmd om deze onbetrouwbare opstelling en zal voor hem kiezen.
In werkelijkheid wil dit wandelende doortrapte gevaar voor Europa, nog lang niet uit de Euro stappen zolang er elke maand 60 miljard ligt te lonken en hij met zijn pokerface en zorgvuldig ingestudeerde zielige praatjes de zachte incompetente eieren zoals Draghi en zijn companen om de tuin kan leiden.
De banken van Griekenland moeten gered worden en aan het euri-infuus zodat het onbetrouwbare zootje kan doorgaan met de bankrun waar het al tijden mee bezig is en ons geld kan wegsluizen naar banken buiten de eurozone.
Hoe heeft het zover kunnen komen?
Dit is een mooi voorbeeld van social mood en Syriza is de partij die het verenigd.
De kracht van het gezamenlijke volk is zeer sterk, maar beleidsmakers zullen het wel zo draaien dat wat het volk besloten heeft uit hun koker is gekomen..
Goed verwoord in één stelling, Edwin.
Ons lot hangt af van figuren die in hun studententijd zijn blijven hangen en heimwee hebben naar de tijd dat ze hier het grote woord konden voeren en het dispuut met hun in alcohol gedrenkte meningen om de oren konden slaan.
Zulke incompetente figuren waarvan het gebral in de kroeg is uitgemond in oeverloos gezwets dat door zijn massaliteit – ondanks zijn nietszeggende strekking – bleef hangen bij soortgenoten, konden ze bij de ECB en in Brussel wel gebruiken.
Zij, och herm, moeten het opnemen tegen zeer competente Griekse figuren die hun keiharde,armoedige studententijd al lang zijn ontgroeid en zijn uitgegroeid tot niets ontziende zakenlui. Zij hebben zich uitputtend bekwaamd in de tactiek der manipulatie onder het mom van het ambiëren van een politieke carrière in Griekenland.
Tegen deze doortrapte, politieke witte boorden vechtmachines moeten onze watjes het opnemen!
Lang leve de werklust en spaardrift van Noord Europa
happytrader
Tussen die ‘watjes’ zitten ook mensen van heldere geest, happytrader. Misschien zal je eens op kunnen zoeken wat social mood behelst..