Europa aan de krimpende hand

De crisis slaat stevig toe in Europa, onze economie is ook aan de krimpende hand, en de werkloosheid is steeds sneller aan het oplopen. In de USA gaat het zo te zien beter dan in Europa.

De onrust op de obligatiemarkten raakt nu uiteindelijk ook de gewone economie omdat het vertrouwen van consumenten en producenten steeds verder terugloopt. Dit zal voorlopig wel zo blijven. Ook de rol van de banken die steeds minder krediet gaan verlenen aan het bedrijfsleven doet hier verder geen goed aan. De consument maakt een terugtrekkende beweging, en geeft minder snel geld uit. Sinds februari is er feitelijk een afzwakking van de economische groei. Doordat banken stevig moeten afboeken op de obligatieleningen van de Zuid-Europese landen voelen wij daar als consument nu al de stevige gevolgen van.

De hele Eurozone heeft nu feitelijk een negatieve groei. Ook het huidige 4e kwartaal is het krimp wat de klok slaat. De belangrijkste aanjager van deze krachten zijn de politieke onrusten. Als de politiek zich ertoe zet om een ferm antwoord op de crises te geven, dan kan het sentiment ook weer snel omslaan. Vertrouwen gaat te paard en komt te voet, ofwel de politiek moet veel inspanningen leveren om het huidige wantrouwen van de financiële markten om te buigen.

Inmiddels gaat het niet meer om de individuele landen met hun eigen balansposities, als wel om de totale portfolio van Europese landen en het totale financiële systeem. Tot nu toe zien we dat Duitsland de meeste verruimingen tegenhoudt, echter zal er door de Duitsers uiteindelijk snel gekozen moeten worden. Of zo verder doormodderen met de huidige Euro, of het gevaar van terug naar de D-mark met alle slechte gevolgen van dien. En Duitsland is toch degene die het feestje uiteindelijk mag bepalen. Alle geboden oplossingen tot dusver die zijn gedaan werkten op de markt maar een dag, een week, maximaal twee weken en daarna ging het vrolijk weer zuidwaarts verder op de beurs. Dus daar moeten we het niet van hebben.

Ook sociale onrusten zullen wellicht niet meer uitblijven, stakingen over de aangekondigde bezuinigingen in zowel Nederland als de rest van Europa. Het kan eventueel gebruikt worden als argument in de verkiezingen bij partijen in het verkiezingsprogramma, om ervoor te zorgen dat de landen uit de Euro stappen.

Is er hoop vanuit de ECB? Laten we het hopen, maar zij moeten wel politiek neutraal kunnen blijven. Heel veel slagkracht kan de ECB in haar beperkte mogelijkheid ook niet bieden. Ze zullen gedwongen worden om obligaties op te blijven kopen.

Alleen in de Verenigde Staten met geringe economische groei, doen zich wat verbeteringen voor op de cijfers van de consumentenbestedingen en huisverkopen. Ook het aantal aanvragen van werklozen blijft nog stabiel, het inkomen van de gemiddelde Amerikaan stijgt nog, dus lijkt het daar nog een beetje de goede kant uit te gaan.

www.perfectindicator.nl
Drs. Rob Bliekendaal

1 gedachte over “Europa aan de krimpende hand”

  1. dat het in de USA beter gaat dan hier is vnl te danken aan de psychologisch economische oorlogsvoering tegen de EU. Zowel de USA als de UK vallen over elkaar heen om de wereld te vertellen hoe kwetsbaar de EU is en middels hun kredietbeoordelaars Moody’s, S&P en Fitch maken ze de wel lastige situatie nog een tikje erger…het lijkt achteraf all meant to be!

    Hadden die knappe koppen niet een beetje vooruit kunnen denken waar het heen zou gaan als er een kink id kabel kwam? ECHT WEL, maar een mooiere bliksemafleider voor eigen misere bestond er niet. Overigens geven ze aan dat ook de USA door alle EUproblemen geraakt zal worden, dus als EU zijn we straks voor de Amerikanen de gebeten hond!(we vergeten voor het gemak even alle schade door US hypotheekpakketjes, Lehmann, Fannie & Freddie etc…)

    M.i. gaan we echt door het putje, want alle weerstand tegen een val vd euro (wellicht later ook de dollar) verdwijnt als sneeuw voor de zon…

    Op de Dag van de Belegger werd treffend geschetst: de reele economie is een afgeleide geworden van de financiele economie en het gegeven dat het daar fout zit treft al het overige!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.