De Dag van de Belegger

Afgelopen vrijdag ben ik op de jaarlijkse ‘Dag van de Belegger’ in de Rai geweest. Altijd goed om feeling te houden met dit soort evenementen en leuk om vele collega’s te begroeten. Het gaat mij met name om de eindbelegger.

Met de Rai gaat het prima, want er waren vele verschillende beurzen. Niet alleen de 33ste Dag van de Belegger, maar ook de Carrièrebeurs, de Nationale Carrièredagen en iets met rashonden. Mooie combinatie! Bij de Rai hebben ze nog weinig last van de crisis volgens mij, of is er met kortingen gesmeten?

Geen korting

De VEB doet dat niet in ieder geval, die kunnen prima rekenen. Het huren van een stand is wat mij betreft vrij prijzig. Indexus was dit jaar dan ook niet van de partij. Niet dat we het niet kunnen betalen, maar we gebruiken die middelen graag voor de investering in mensen en het beleggingsbeleid.

Bij binnenkomst werd ik bijna omvergelopen door gevulde tassen met brochures en hebbedingetjes. Verder op de beurs viel dat gelukkig mee. Er zijn, verspreid over twee dagen, ongeveer 6.000 mensen geweest. Niet slecht lijkt me. Een aantal gevestigde namen gaf leerzame en inhoudelijk goede presentaties. En men kon met concrete vragen ook overal goed terecht.

Koopmomenten

Uit de gesprekken die ik met, meestal mannelijke en grijzende, bezoekers heb gevoerd viel op dat veel mensen ondanks de behoorlijke verliezen die ze dit jaar hebben geleden toch nog best monter naar de huidige marktomstandigheden keken. “Koopmomenten en bodem” waren de termen die het meeste vielen.

Verwarrend

Waar ik op dit soort evenementen altijd benieuwd naar ben is hoe men belegt. De meesten waren zogenaamde doe-het-zelvers in de meest uiteenlopende beleggingsinstrumenten. En er zijn er inmiddels wat! Het is opvallend hoeveel mensen turbo’s, sprinters en opties gebruiken zonder ècht van de hoed en de rand te weten.

Media

Bij het doorvragen kwam bij een aantal beleggers aan de orde dat ze niet alleen benieuwd waren naar de prestaties van de aanwezige vermogensbeheerders, maar ook naar die van de media. RTL Z was aanwezig, dat werd gewaardeerd gezien de belangstelling. Echter, door beleggers werd nogal veel kritiek geuit over het negatieve sentiment in de diverse media. Een van hen zei: ‘ze roepen maar wat als het over de economie en de beurs gaat’. Terwijl de actuele gebeurtenissen wel geschiedenis gaan schrijven! Misschien een idee voor de 34ste editie?

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
Indexus Vermogensbeheer
www.indexus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.