Rond het jaar 2002 stond op de dakpannen van een gebouw in de buurt van Leiden de naam Eurodusnie gekalkt. Eurodusnie is in 1997 opgericht als actiegroep tegen de Eurotop die dat jaar werd gehouden. Eurodusnie. Leuke woordspeling, maar de Euro kwam er dus wel. Met alle recente gevolgen van dien die, onder andere op dekritischebelegger.nl, al uitvoerig zijn beschreven.
Speeltuin
De EU politici moesten en zouden hun “speeltuin”, de Europese Monetaire Unie, krijgen. De politiek wilde een gemeenschappelijke munteenheid. Ook voor de zwakke broeders waarmee de EU zich almaar uitbreidt. Ondanks alle waarschuwingen van vooraanstaande economen. Natuurlijk, zet tien economen bij elkaar en je hoort acht verschillende meningen, dat weten we allemaal.
Bezwaar
Maar toch. Het belangrijkste bezwaar van circa zeventig Nederlandse Eurosceptische Economen – waaronder Arjo Klamer, professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam – die al in 1997 een manifest ondertekenden tegen de Euro, was én is dat zonder politieke eenheid het hanteren van de Euro onmogelijk is. Ook de bekende Amerikaanse econoom Martin Feldstein betoogde al jaren geleden dat zonder verdere Europese politieke integratie de Euro gedoemd is.
Politieke Eenheid vs Marktwerking
Van politieke eenheid binnen de EU is echter nog lang geen sprake. Zeker, er ligt een akkoord verwoord in het stabiliteitspact naar aanleiding van de crisis/problemen in de PIIGS landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje), maar heeft het niet erg lang geduurd voordat dat pact er kwam? En zou die garantiestelling van €720 miljard van de EU tezamen met het IMF er ook zijn gekomen zonder de zware druk die van de marktwerking uitging?
Estland
Desalniettemin zijn het dezelfde EU politici die woensdag bekend maakte dat ook Estland zeer waarschijnlijk de Euro mag gaan invoeren. Het persbureau Novum/AP berichtte onder andere als volgt:
Het kleine Estland heeft woensdag de steun gekregen van de Europese Commissie om deel te nemen aan de Euro. Ondanks een diepe recessie waar het land afgelopen jaar in verkeerde was het in staat te voldoen aan de strikte criteria voor toetreding. (…)
Het groene licht van de Europese Commissie komt op een moment dat de Euro zich in de ergste crisis ooit bevindt, als gevolg van de economische crisis in Griekenland en een verlies van vertrouwen in de munt door de markt. (…)De economie van het land is vorig jaar met 14,1% gekrompen. Het was een van de sterkste dalingen in de economie in heel Europa. Toch wist het land de inflatie met 0,7% onder de limiet van 1% te houden. Bovendien was het land in staat het begrotingstekort op 1,7% te houden, ruim onder de limiet van 3%. (…)
Zwakke Broeders
De recessie van maar liefst 14,1% (!) geeft géén aanleiding om rustig te gaan slapen omdat het met Estland wel snor zit. Als gevolg van de economische crisis loopt het begrotingstekort in Estland dit jaar al naar verwachting op tot 2,5%. Dit cijfer lijkt vooralsnog zeer acceptabel en Estland lijkt de inflatie te kunnen beteugelen. Maar hoe gaat dat zich verder ontwikkelen? Het is een klein land, maar wie geeft ons de garantie dat deze cijfers niet net als in Griekenland uit de hoge hoed zijn getoverd? Hocus Pocus, weet u nog? (Zie mijn vorige column.)
Eurostat
Eurostat (het Statistisch Bureau van de EU) heeft namelijk nog niet de bevoegdheid om nationale cijfers te controleren. Zit Noord-West Europa, nu de Euro zich in de ergste crisis ooit bevindt en hun eigen schuldenlast als gevolg van de crisis dwingt tot strakke bezuinigingen, te wachten op weer een potentieel zwakke broeder?
Wat te doen?
Hou de creditratings en de rentepercentages op staatsleningen van de PIIGS landen in de gaten. Bent u belegd in staatsobligaties van één van de PIIGS landen en bent u een neutrale of defensieve belegger, kies dan eieren voor uw geld. Voor wat betreft aandelen: indien er een eventuele omslag in de opwaartse trend op de aandelenmarkt waarneembaar is en die is dichterbij dan u wellicht denkt, dek dan uw portefeuille af.
Exit Euro
Ten slotte, Ik wil hiermee niet zeggen dat de Euro een definitief mislukt project is of dat Nederland bijvoorbeeld samen met tenminste Duitsland uit de Euro moet stappen. Zeker niet. De voordelen van een teruggang naar de ouderwetse Gulden wegen namelijk niet op tegen de nadelen van een exit uit de Euro.
U hoeft echter geen econoom te zijn om te veronderstellen dat op termijn ook Estland mogelijk de kracht van de Euro zal ondermijnen. Het helpt wel als u géén politicus bent. Estland: Eurodusnie.
Edgar Samuel
Edgar Samuel Vermogensadvies
Start met Automatisch Beleggen
Hoge schulden zijn op termijn allesbehalve een pretje. Op dit moment groeien de schulden in recordtempo. Hoe komen we ervan af, voordat onherstelbare schade is aangericht?
Ooit zei Lenin: kapitalisten verkopen ons het touw, waar wij hen straks aan zullen ophangen.
Het coronavirus heeft ervoor gezorgd, dat het maatschappelijk leven in China tot stilstand is gekomen.
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Milton Friedman zijn geruchtmakende artikel the social responsibility of business is to increase profit publiceerde in the New York Times.