Een monster kan wakker worden

De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken verlaagde dinsdag haar belangrijkste rente met 0,5 procentpunt. Het lost de economische problemen van het coronavirus niet op. Maar met de verlaging wordt tijd gekocht om actie te ondernemen zodat onderzoekers aan een vaccin kunnen werken.

Maar dat neemt niet weg dat we waarschijnlijk getuige zijn van een drastische trendverandering. Dit is te zien aan het verlies van de Amerikaanse aandelenmarkt van elf procent vorige week. Het was het vijfde grootste weekverlies in de afgelopen 80 jaar.

Het waren altijd ingrijpende gebeurtenissen die de wereld met geheel nieuwe feiten presenteerden: in 1940 was het de capitulatie van Frankrijk in de oorlog tegen Duitsland, en in 2008 was het de financiële crisis, met de daaropvolgende opkomst van de nationalisten die begonnen te de-globaliseren. promoten.

De globalisering wordt nu verergerd door het virus. Wereldwijde productielijnen worden onderbroken. Dat kan een enorme trendverandering veroorzaken, een slapend monster wakker maken: inflatie. Omdat het globalisering was – de integratie van nieuwe werknemers en nieuwe concurrenten uit China en andere landen – die inflatoire tendensen in slaap brachten of zelfs tot deflatie leidde.

Daarom zou een vroege renteverlaging juist moeten zijn, omdat na de ommekeer in inflatie hetzelfde niet langer mogelijk zou zijn. Dan wordt duidelijk dat de aandelenkoersen zeer hoog worden gewaardeerd. Zelfs een grote financiële zeepbel moet worden gevreesd, met veel lucht van de centrale banken: alleen al de vier grote centrale banken (VS, China, Japan en ECB) hebben via de drukpers 21 biljoen dollar aan activa op hun boeken verzameld.

Dat is genoeg om elk vierde genoteerd aandeel ter wereld te kopen. De Zwitserse nationale bank heeft ook bijna een triljoen dollar aan activa in haar boeken, wat voldoende zou zijn om elk aandeel in de Zwitserse SMI aandelenindex te kopen. Dit laat zien hoeveel de aandelenmarkt wordt aangedreven door centrale banken.

Als, met nationalisten, virussen en de-globalisering, de inflatie echt uit een diepe slaap wordt gewekt, zou er een crash moeten zijn – voor aandelen, onroerend goed en obligaties. Het ziet er slecht uit en geen ontsmettingsmiddel of beschermend masker helpt.

Welke aandelen kunnen van de inflatie profiteren? VRAAG HIER ONS GRATIS INFLATIE RAPPORT AAN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.