DAX: waar ligt de bodem ?

De vrees voor een wereldwijde economische neergang als gevolg van de coronavirus-epidemie deed de aandelenmarkten vrijdag weer op zijn grondvesten schudden. “Beleggers zijn nerveus,” aldus analist Jochen Stanzl van online broker CMC Markets.

De Dutise beursgraadmeter DAX zakte op vrijdag met 4,1 procent naar 11.455 punten, de laagste stand sinds medio augustus 2019. In de vroege namiddag stond er no steeds een min van 3,5 procent op de borden. De EuroStoxx50 verloor eveneens. Op Wall Street waren de indices ongeveer twee procent in de pre-IPO. De aandelenmarkten gaan al dagen op en neer, nadat de Dow Jones-index de afgelopen week met meer dan tien procent was gedaald, steeg de Dow Jones-index op maandag met vijf procent en op dinsdag met drie procent. Op woensdag was er een stijging van 4,5 procent en op donderdag een daling van 3,6 procent.

Wat kunnen beleggers doen ?

In deze markt zijn enorme winsten maar ook enorme verliezen te behalen. De achtbaan van de markt werkt in op de emotie van beleggers. Wilt u ook rust in uw hoofd en zonder emoties handelen? Dan is mogelijk automatisch beleggen wat voor uw. Het heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een winst van € 18.875 gemaakt. Dit jaar staat het op een mooie winst.

Belangrijkste kenmerken van Automatisch Beleggen:

-Ideaal bij weinig tijd
-Gemak
-Lage kosten voor beheer en administratie.
-Flexibel in- en uitstappen.
-Online inzicht in uw belegging.
-Deskundigheid

Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Op vrijdag vluchtten beleggers naar ‘veilige havens’ zoals staatsobligaties. Hierdoor daalde het rendement op tienjaars Amerikaanse obligaties voor de tiende keer in elf dagen naar een dieptepunt. Met een daling van 0,925 tot 0,769 procent ging het ook op weg naar de grootste dagelijkse min sinds minstens 1953. Vergelijkbare Duitse staatsobligaties leverden 0,771 procent op, net boven hun dieptepunt in september, toen de Brexit-hack en de VS-China-handelsoorlog onzekere beleggers betwisten.

De paniek houdt de staatsobligatiemarkten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan in spanning, zei obligatie-expert Elmar Völker van LBBW. “In deze situatie ‘hamsteren’ beleggers alles wat veiligheid belooft in het geval van een verergerende crisis.” Bedreigende inkomstenverliezen door dalende obligatierendementen zorgden voor een nieuwe klap voor bankaandelen. De Europese industrie-index daalde met 4,3 procent tot een dieptepunt in elf jaar van 112,48 punten.

Het goud, de “anti-crisis valuta” was gewild. Het edelmetaal steeg met 1,2 procent tot $ 1.689,65 per troy ounce (31,1 gram) en markeerde een hoogste punt in zeven jaar. De dollar stond onder druk vanwege speculatie van verdere renteverlagingen in de Verenigde Staten. De dollar-index, die de prijs van de belangrijkste valuta’s weergeeft, daalde naar een dieptepunt van elf en een halve maand van 95.841 punten.

“Neerwaartse spiraal dreigt”

“Op basis van de tot nu toe opgedane kennis neemt het risico op een korte, drastische recessie aanzienlijk toe”, waarschuwde Nigel Green, hoofd van beleggingsadviseur deVere. Dit bedreigt een neerwaartse spiraal van lagere consumentenuitgaven en investeringen, wat leidde tot banenverlies, wat op zijn beurt leidde tot lagere consumentenuitgaven en investeringen. De angst voor een recessie werd ook weerspiegeld in de markt voor ruwe olie, waar de prijs van Brent uit de Noordzee met 5,9 procent daalde naar een dieptepunt van tweeënhalf jaar met $ 47,02 per vat (159 liter).

Beleggers vrezen dat Rusland niet instemt met de extra productieverlaging van OPEC met 1,5 miljoen vaten per dag, schreven analisten van investeringsbank RBC Capital Markets. Dat zou de fatale klap zijn voor de samenwerking van het kartel met andere grote exportlanden.

Vanwege reisbeperkingen en geannuleerde vakanties zakten luchtvaart- en toerismeaandelen. De Europese industrie-index daalde met 5,5 procent naar een dieptepunt van vijf en een half jaar met 194,76 punten.

Waar ligt de bodem ?

Waar kunnen we steun verwachten en een mogelijke bodem ? Volgens analist Rocco Graaf zijn dit de steun en weerstanden.

DAX-weerstanden: 11910/11930/11945 + 12160 + 12275 + 12450/12635/12725
DAX-steunen: 11625/1160 0 + 11265 + 11217/11125 + 10280

De DAX is uitverkocht van 13.600 tot 11.600 punten. Dat was de eerste zware neerwaartse golf. Dit werd gevolgd door een korte herstelfase, waarin de koersen opliepen tot 12.250 punten. Het ideale doel van 12.500 tot 12.600 punten werd grotendeels gemist. Dit laat zien hoe groot de huidige onzekerheid nog is. De tweede reeds geplande neerwaartse golf is nu begonnen.

Tot 10.000 punten? Instapkans?

Als deze tweede golf – die theoretisch mogelijk is – even groot wordt als de eerste, zou dit volgens Anton Riedl leiden tot een verder verlies van 2000 punten. Berekend vanaf de tussenliggende piek bij 12.250, zou dit resulteren in een theoretisch terugvalpotentieel in het bereik van 10.500 tot 10.000 punten in de DAX. Dit was het dieptepunt van januari 2019.

Of de Dax echt weer zo crasht, is zeker geen uitgemaakte zaak. De fundamentele tendens van de markt is niet gemaakt in Europa, maar in de Verenigde Staten . En met name hier blijven de hoog aangeschreven hightech-aandelen relatief goed standhouden. De Nasdaq 100-index verloor minder dan de Dax in zijn eerste neerwaartse fase en herstelde zich daarna sterker. En zelfs nu heeft hij nog steeds ruimte voor zijn grote trend, die momenteel rond de 8000 punten kan liggen.

Met andere woorden, zelfs als er een tweede uitverkoop op de Nasdaq-markt zou zijn tussen 8000 punten, zou de grote trend nog steeds intact zijn. Na een tweede uitverkoop zouden er echter voor veel dappere beleggers tal van instapmogelijkheden moeten zijn.

Profiteren van zowel stijging als daling

Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die zowel op een stijging als op een daling kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 18.875 gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen.

Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.