Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Trump kan een diepe recessie veroorzaken

Het plan van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump om “Amerika weer groot te maken” kan de economie in een recessie storten die twee jaar kan aanhouden waarbij de werkloosheid sterk oploopt. Dat blijkt uit een rapport van Moody’s Analytics, een dochteronderneming van de kredietbeoordelaar.

De miljonair en zakenman wil heronderhandelen over handelsverdragen, strenger worden op asielmigratie en forse belastingverlagingen doorvoeren om de Amerikaanse concurrentiepositie te verbeteren. Trump wil ook de uitgaven verhogen (onder andere aan defensie) en niet bezuinigen op uitkeringen en de gezondheidszorg.

De economen van Moody’s Analytics zien deze plannen niet zitten en voorzien donkere wolken aan de horizon. Zij verwachten een daling van de werkgelegenheid met 3,5 miljoen banen (werkloosheid loopt op van 5% naar 7% van de beroepsbevolking) en een economie die stagneert. De rijken zullen vooral van de belastingverlaging profiteren terwijl de inkomens van huishoudens zullen dalen. Ook de huizenprijzen dalen en de aandelen komen onder druk te staan.  De plannen zijn dus niet goed voor de belegger. De hogere uitgaven zullen het schuldenprobleem van Amerika verergeren. Economen voorzien dat de nationale schuld oploopt tot circa $11.000 miljard.

Moody’s Analytics schat in dat de recessie in 2018 begint en tot 2020 zal duren waarbij de Bruto Binnenlands Product (BBP) met 2,4% daalt. Dat is een ernstigere stagnatie dan tijdens de Grote Recessie (kredietcrisis). De werkloosheid neemt toe tot 7,4% in 2021.

“Voor de typische Amerikaanse familie betekenen de plannen van Trump dat hun levensstandaard niet zal toenemen. Het zullen vier moeilijke jaren worden.”, aldus het rapport.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

2 gedachten over “Trump kan een diepe recessie veroorzaken”

  1. Idd.. We zitten al in 1 grote bubble, welke is gecreëerd door de overheden en centrale banken. Denk dat Trump er niet slecht aan doet om juist de economie intern te stimuleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.