De Amerikaanse economie verkeert nog steeds in een recessie. Dat stelt het toonaangevende instituut NBER dat officieel het begin en eind van stagnaties afkondigt.
Het comité van economen stelt dat er geen duidelijk bewijzen zijn dat de recessie in de Verenigde Staten achter de rug is. De huidige neergang begon in december 2007. Deze uitspraak kan het gedrag van investeerders en consumenten beïnvloeden.
Ondanks de recente banengroei en toenemende inkomens blijft dus de vrees voor een zogenaamde dubbele dip bestaan. Het comité bestaat uit acht actieve leden. Zij achten weliswaar een dergelijke neergang onwaarschijnlijk maar de ernst en diepte van de recessie maakt het volgens hen moeilijk om te bepalen dat het herstel ingezet is.
Het Bruto Binnenlands Product, de breedste maatstaf voor economische activiteit begon in de tweede helft van vorig jaar toe te nemen maar het NBER neemt ook andere factoren in ogenschouw zoals werkgelegenheid en consumentenvertrouwen. Onder de leden bevindt zich Fed-voorzitter Ben Bernanke.
De twee voorgaande recessies, in 1990-91 en in 2001 duurden elk acht maanden en waren dermate mild dat het comité duidelijk kon uitspreken dat de VS uit de recessie was. Bij de huidige contractie duurde het 11 maanden voordat het NBER de recessie afkondigde.
Waarschijnlijk zal de huidige krimp langer duren dan 16 maanden tijdens 1973-1975 en van 1981-1982, de sterkste perioden van neergang sinds de Grote Depressie in de jaren 30.
Het comité, opgericht in 1978, heeft elke start en einde van de recessie afgekondigd sinds 1854. Het NBER maakt geen voorspellingen of prognoses maar kijkt alleen naar de statistische gegevens.