Huizenmarkt VS moet nog fors onderuit

Sinds de topvorming eind 2005 / begin 2006 heeft de huizenmarkt in de VS flinke klappen gekregen. Gemiddeld is er zo’n 34% vanaf sinds de top. Velen denken daardoor dat we het ergste nu wel gehad hebben. Dankzij de huis/zilver-ratio weten we dat de bodem nog lang niet in zicht is.

huizenmarkt_vs_moet_nog_fors_onderuit
huizenmarkt_vs_moet_nog_fors_onderuit

Zie hier de grafiek van de huizenprijsindex van de VS sinds 1890. Een parabool die vanaf de top begin 2006 een stevige draai heeft laten zien. De parabolische beweging kwam met name op gang vanaf het moment van de ontkoppeling van goud en de dollar. De huizenprijs is sindsdien ook niets meer dan dat: een prijs. Over de waarde zegt het weinig. Beter is het daarom om de huizenprijs te meten in iets wat niet onbeperkt bijgedrukt kan worden, in dit geval in de zilverprijs.

huizenmarkt_vs_moet_nog_fors_onderuit_zilver
huizenmarkt_vs_moet_nog_fors_onderuit_zilver

De grafiek laat zien dat de laatste grote dip in de huis/zilver-ratio ongeveer 0,80 beliep, terwijl de ratio op dit moment iets boven de 4 staat. De ratio moet om alleen al op het niveau van 1980 terug te komen door vijf gedeeld worden. Ofwel bij ongewijzigde huizenprijzen gaat zilver nog 5x over de kop. Koersdoel: $160. Bij ongewijzigde zilverprijs gaat de huizenprijs in totaal een kleine 90% verliezen. Iets van beide is ook mogelijk. En dan te bedenken dat er nu veel minder zilver is dan in 1980, want de bovengrondse voorraad is sindsdien met 91% afgenomen. Dus een lagere ratio is ook goed denkbaar. Ergo: de huizenprijs moet nog flink onderuit en de zilverprijs moet nog exploderen.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

9 gedachten over “Huizenmarkt VS moet nog fors onderuit”

  1. Oh, oh, en doe dit eens een keer met de Nederlandse huizenprijzen vanaf 1991! 🙂 Kijken waar er nog meer af moet, NL of VS… En kijken waar de absolute daling in totaal uiteindelijk groter zal zijn, NL of VS.

    Hint: ze dragen er soms klompen.

    1. Elmer Hogervorst

      Dank voor je bericht Peter. Misschien kun je je standpunt nog iets beter onderbouwen. Je geeft nu zo weinig informatie.

  2. 1980 was ook een verkiezingsjaar in the USA,2012 dus ook.
    Het zou mooi wezen als de jaren tot 2020 net zo lopen als de jaren tachtig.
    Ik kocht begin jaren tachtig 2000 aandelen tegen een koers van 6 gulden van RSV-Rijn-Schelde-Verolme. Die gingen later hardstikke failliet. In die tijd stond er ook een stuk in beleggers-belangen over Holec: die stonden ook op het randje maar de verdiensten konden ook groot zijn als ze er wel bovenopkwamen.
    2000 aandelen gekocht tegen een koers toen van 23 gulden. Daar bleven ze een hele tijd rond die koers hangen en later begonnen ze toch wat te stijgen naar de 25 gulden ja zelfs naar de 30 gulden en dan ga je bij jezelf denken : niet verkopen want ze konden het wel eens redden. Later kocht Begemann-concern de hele Holec company op en de aandelen verdwenen van de beurs op een koers van rond de 300 gulden…. een van mijn beste beleggingen ooit. Mijn slechtste ervaring mat aandelen is niet de koop maar dat ik de aandelen altijd TE snel verkocht. Je moet altijd met zilver er goed aan denken dat je geen dividend krijgt en het is altijd indrukwekkend dat het in koers verdubbeld maar het kan ook 25 jaar dood geld zijn zonder dividend.

    1. Elmer Hogervorst

      Dank voor het delen van mooie verhalen ‘van toen’ Onno! Tav je opmerking over zilver: ‘het is altijd indrukwekkend dat het in koers verdubbelt maar het kan ook 25 jaar dood geld zijn zonder dividend’: daarom zeg ik ook altijd dat je cyclisch moet beleggen. Van 1949-1966 in aandelen, van 1966-1982 in goud en zilver, van 1982-2000 in aandelen, van 2000 tot 2017…? in goud en zilver. Overigens heb ik nog even nagekeken wat zilver in euro’s (teruggerekend) deed op 16 maart 1987, ofwel 25 jaar geleden. De slotkoers was toen € 5,30. Afgelopen vrijdag 16 maart 2012, sloot zilver op € 24,69, ofwel 365% waardestijging. Dus helemaal dood geld is zilver niet geweest….

  3. Helemaal gelijk Elmer , maar ik maak me de laatste tijd een beetje zorgen over de Baltic Dry Index. zie eens op http://www.investmenttools.com Pak de grafiek er eens bij waar ook de S&P500 in is verwerkt. De S&P500 gaat mij wat te steil omhoog en de BDI is steil naar beneden terwijl ze meestal wel aardig met mekaar opgaan. je zou zeggen dat een van beide straks zou moeten reageren. En met een dalende export van Azie kan het niet de BDI zijn dacht ik zo.

    1. Elmer Hogervorst

      Interessant! S&P500 loopt op met nieuw, vers, bijgedrukt geld en de BDI geeft aan wat er in de ‘echte’ wereld gebeurt…

  4. Ze pochen nogal over dit verkiezingsjaar 2012,maar als je de geschiedenis bekijkt dan waren 2000,2004,2008 niet zulke goede jaren voor aandelen.
    Meer het begin van wat mindere jaren.

  5. Als je die huizengrafiek bekijkt,dan moet je uzelf niet afvragen welk er dringend met de huizenmarkt moet gebeuren eh…?
    Want vanaf 1890 tot 1999 zijn de huizenprijsen het zelfde gestegen,als vanaf 1999 tot 2005.Zodoende de dalende trend van tegenwoordig…………kan nogwel efkens aanhouden dan eh…:-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.