Is alles nu in orde?

Het herstel in de onderstroom is ongelooflijk. De negatieve divergenties zijn in de daggrafieken bijna overal opgeheven. Het volume is in de afgelopen week sterk gestegen. De markt ziet er weer rooskleurig uit ware het niet dat we de overbought zone naderen. En na acht witte candles moet een dezer dagen een zwarte candle komen.. Dit goede nieuws geldt de daggrafieken. De maandgrafieken zien er nog steeds goed uit, maar in de weekgrafieken is nog heel wat nodig. Ter illustratie laten wij hieronder de weekgrafiek van de DAX zien.

TA DAX 19 maart 2012
TA DAX 19 maart 2012

Figuur 1.

Men kan een oplopend kanaal herkennen en daarin is de koers nu tot aan de bovenkant gestegen. Daaronder ziet u de Momentum Analyse. Hij bevestigt de top niet en hij is nog dalende. Ongetwijfeld zal de bovenkant van het kanaal weerstand uitoefenen en dat valt dan samen met de overboughtsituatie, die men langzamerhand kan herkennen in de daggrafieken. Er zal dus gas worden teruggenomen in de komende dagen, maar er is mede gezien de veranderde onderstroom (ten goede), geen directe aanleiding om te veronderstellen, dat deze correctie zal uitlopen op een ernstige daling.

Maar niet alle dreigingen zijn uit de markt verdwenen. De New Highs en de New Lows in New York zien er niet goed uit. Ook de non-confirmatie van de Dow Jones Transport Index (en bijvoorbeeld ook de Russell Indices) schreeuwt om voorzichtigheid. Er zijn drie steunniveaus in de figuur te herkennen: op 6.700 en op 6.300 vindt men de twee voortschrijdende gemiddeldes. Rondom 6.100 vindt men de onderzijde van het oplopende kanaal. Een doorbraak door het 6.100 niveau zal ernstige gevolgen hebben.

De Rente

De vraag is of de tweede Draghi-ronde reeds zijn plaats in de markt heeft gekregen. Met andere woorden: worden de in-de-markt-gepompte liquiditeiten inmiddels in de markt belegd? De uitbraak van de rente in de afgelopen week wijst er wel op. De stijging was zo sterk dat wij inmiddels een verkoopsignaal (obligaties) hebben moeten doorgeven aan onze volgers op Twitter. Hieronder laten wij u een daggrafiek zien van het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatleningen.

Lange rente 19 maart 2012
Lange rente 19 maart 2012

Figuur 2.

De grafiek is getrokken over de slotkoersen. Men kan een Kop/Schouderformatie herkennen. De rente was daar in februari uitgebroken en daarop volgde een lange grote pullback. Afgelopen week, toen de neklijn weer bereikt was, schoot de rente omhoog. Hetzelfde geschiedde in de Verenigde Staten. De grote vraag is nu of het weerstandniveau op 2,7% genomen zal worden. Wij gaan daarvan uit, want de week- zowel als de maandgrafiek ziet er zeer goed uit inclusief positieve divergenties. Onder de huidige marktomstandigheden geldt dat een stijgende rente gepaard gaat aan stijgende aandelenkoersen.

De Prijs van een vat Brentolie

Nog steeds ligt de prijs van een vat Brentolie tegen zijn weerstand aan van US$126. Het technische beeld is dusdanig dat men moet concluderen, dat een stap terug de volgende fase zal zijn. Een prijs van US$105 lijkt mogelijk.

Het Goud

Het ziet er naar uit dat de prijs van een troy ounce goud enig herstel gaat doormaken. De daggrafiek draait op dit moment omhoog, maar de week en de maand blijven beide negatief. Een prijs van US$1.682, of misschien wel US$1.704 lijkt haalbaar, maar daarna zien wij weer een daling optreden.

De Amerikaanse $ versus €

De dollar is nog iets gecorrigeerd, maar wij hebben geen redenen om te veronderstellen dat het uitgestippelde traject niet zou worden afgelegd. Wij blijven dus positief voor de dollar.

Onze Strategie

De verbeterde positie van de onderliggende sentimentindicatoren heeft ons doen besluiten om zeer voorzichtig enige kortlopende posities à la hausse in te nemen. Wij hebben gekocht Ackermans, KBC, Recticel en Tessenderloo, toevallig alle vier in Brussel genoteed. Wij mikken op enige percenten winst en zullen daarna weer tot verkoop overgaan, want wij zijn ons er goed bewust van dat de aankopen worden gedaan in een markt die al een lange rally zonder noemenswaardige correctie achter de rug heeft.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.