De angst voor een sterke banencijfer

De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt te herstellen, maar dat is slecht nieuws voor de beleggers. Ze vrezen dat de Amerikaanse economie te snel zal groeien, de inflatie zal opdrijven en de rente zal doen stijgen. Hoe reageerden de financiële markten op de laatste cijfers over de vacatures in de VS?

Meer vacatures, minder werklozen

Gisteren werd bekend dat er in de VS meer vacatures waren dan verwacht. Er waren in augustus 10,9 miljoen openstaande banen, terwijl de analisten rekenden op 10,1 miljoen. Dit betekent dat er veel kansen zijn voor de Amerikaanse werknemers om een baan te vinden of van baan te veranderen. Het aantal aanwervingen en ontslagen bleef stabiel.

Dit was geen goed nieuws voor de financiële wereld. De beleggers vrezen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zal verkrappen, en niet zal versoepelen. Dat betekent dat de Amerikanen hun banen zullen behouden, nieuwe banen zullen vinden, betere lonen zullen vragen, en meer zullen uitgeven. Die uitgaven zullen de Amerikaanse groei boven het gemiddelde houden en de inflatie verder doen stijgen. En dat betekent dat de Federal Reserve (Fed) de rente niet alleen langer hoog zal houden, maar uiteindelijk meer zal moeten verhogen. Een rampscenario voor de wereldwijde financiële markten, waar de stijgende Amerikaanse rente de waarde van alles bedreigt.  De JOLTS-data zijn volatiel, en één datapunt is onvoldoende om een veranderende trend aan te wijzen. Wij geloven nog steeds dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zal blijven versoepelen.

JOLTS-data is een afkorting voor Job Openings and Labor Turnover Survey. Het is een maandelijkse enquête die wordt uitgevoerd door het Bureau of Labor Statistics (BLS) van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het meet het aantal vacatures, aanwervingen en ontslagen in de VS. In tegenstelling tot de werkloosheidsgraad die de aanbodzijde van de arbeidsmarkt meet, helpt de JOLTS-data om de vraag naar arbeid en de mobiliteit van de arbeidskrachten te schatten1234De JOLTS-data wordt gezien als een belangrijke indicator voor de gezondheid van de Amerikaanse economie en de verwachtingen over de rente2

Scherpe reactie op de markten

De marktreactie op de JOLTS-data van gisteren was scherp en duidelijk. De Amerikaanse 2-jaarsrente schoot na de beter dan verwachte JOLTS-data boven de 5,15% uit, de 10-jaarsrente ging door het dak en bereikte de 4,85%. Het nieuws dat de Amerikaanse Huisvoorzitter McCarthy zijn positie verloor na de deal van vorige week om de Amerikaanse regering open te houden, hielp zeker niet om de beleggers naar de Amerikaanse staatsruimte te lokken. De Amerikaanse blue-chip obligatierentes zijn daarentegen gestegen tot de hoogste niveaus sinds 2009, en de stijging van de reële rentes rechtvaardigt nauwelijks het kopen van aandelen als de winstverwachtingen zwak blijven. De S&P500 is nu op weg naar zijn 200-DMA, die in de buurt van het 4200-niveau staat. De meer rentegevoelige Nasdaq heeft nog een lange weg te gaan voordat hij zijn eigen 200-DMA en kritische Fibonacci-niveaus bereikt, maar de uitverkoop zou harder kunnen worden in technologieaandelen als de zaken lelijker worden.

In de FX heeft de Amerikaanse dollar zijn winst over de hele linie uitgebreid. De Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) hield de rente stabiel op 5,5% zoals verwacht. Vandaag wordt verwacht dat het ADP-rapport een aanzienlijke vertraging zal laten zien in de Amerikaanse private jobtoevoegingen vorige maand; de verwachting is een magere 153.000 nieuwe private jobtoevoegingen in september. Elke zwakte zou zeer welkom zijn voor de rest van de wereld, terwijl een sterk ogende data, een – God verhoede – een cijfer boven de 200K de Federal Reserve (Fed) haviken zou kunnen stimuleren en de discussie over een mogelijke renteverhoging in november serieus op tafel zou kunnen brengen.

De EURUSD consolideert onder het 1,05-niveau, de USDJPY piekte kort boven de 150-mark, en viel plotseling 2% in een kwestie van minuten, in een beweging die werd gedacht aan een onbevestigde FX-interventie. Goud verlengde zijn verliezen tot $1815 per ounce als de stijgende Amerikaanse rente de opportuniteitskost van het houden van het niet-rentedragende goud verhoogt.

Het vat Amerikaanse ruwe olie blijft onder druk onder het $90pb-niveau. Amerikaanse schalieproducenten zeggen dat ze het boren onder de dekking zullen houden, zelfs als de olieprijzen stijgen tot $100pb, wijzend op Joe Biden’s oorlog tegen fossiele brandstof. Een krapper olieaanbod is de belangrijkste marktstuurder voor nu, maar recessievrees zullen waarschijnlijk het opwaartse potentieel beperken, en september hoog zou een piek kunnen zijn.

Conclusie

De Amerikaanse arbeidsmarkt is een belangrijke factor voor de wereldeconomie en de financiële markten. Een teken van verbetering kan leiden tot angst voor een te snelle groei, een te hoge inflatie en een te hoge rente. De laatste cijfers over de vacatures in de VS hebben voor paniek gezorgd bij de beleggers, die vrezen dat de Fed de rente sneller zal moeten verhogen dan verwacht. Dit heeft gevolgen voor de obligatie-, aandelen- en valutamarkten, die allemaal onder druk staan door de stijgende Amerikaanse rente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.