Septemberdip als springplank voor eindejaarsrally

September heeft zijn reputatie als de zwakste beursmaand van de geschiedenis weer eens waargemaakt. Ook overkoepelend – met het oog op het hele derde kwartaal – kwamen de seizoensgebonden uitdagingen van 2023 volledig tot uiting. Het goede nieuws is in dit verband dat de cyclische droogteperiode inmiddels achter ons ligt. Zo legt historisch gezien de septemberdaling vaak de basis voor een klassieke eindejaarsrally.

Puur statistisch gezien vormen de laatste drie maanden van het jaar sowieso het beste kwartaal. Op basis van de gegevens sinds 1988 stijgen de Duitse standaardwaarden gemiddeld met bijna 7% aan het einde van het jaar (zie grafiek). Geen enkel ander kwartaal bereikt een vergelijkbare grootteorde, die regelmatig en leerboekachtig als prestatie voor het hele jaar wordt verondersteld.

Afgezien van deze fundamentele Q4-beschouwing ging een koersstijging van 3,4% nog een goed tweede kwartaal vooraf aan de recente marktturbulentie dit jaar. Welke implicaties heeft deze constellatie voor de succeskansen in de laatste drie maanden? Belast het zwakke derde kwartaal ook het perspectief tot het einde van het jaar of vindt de DAX® in het vierde kwartaal zijn weg terug naar succes? (Vervolg hieronder).

Analyse

 

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we gekeken naar de historische prestaties van de DAX® in het vierde kwartaal na een negatief derde kwartaal. Sinds 1988 waren er 13 gevallen waarin de Duitse aandelenindex in Q3 een verlies leed. In 10 van deze gevallen wist de DAX® zich te herstellen in Q4 en een positief rendement te behalen. De gemiddelde winst in deze periode was 8,9%, wat zelfs hoger is dan het algemene gemiddelde van 6,9% voor Q4. Slechts drie keer eindigde Q4 ook in het rood na een slecht Q3, met een gemiddeld verlies van 5,6%. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2018, toen zowel Q3 als Q4 een daling van meer dan 10% lieten zien.

Deze cijfers suggereren dat er een goede kans is dat de DAX® een eindejaarsrally zal beleven na het overwinnen van de seizoensgebonden uitdagingen van Q3. Natuurlijk zijn er geen garanties en hangt veel af van de actuele economische en politieke ontwikkelingen, vooral in tijden van onzekerheid en volatiliteit. Maar als we kijken naar de fundamentele factoren die de Duitse aandelenmarkt ondersteunen, zoals de sterke exportsector, de robuuste binnenlandse vraag, de lage werkloosheid en de gunstige monetaire omstandigheden, dan lijkt er voldoende ruimte te zijn voor optimisme.

Conclusie

De septemberdip hoeft geen reden te zijn voor pessimisme onder beleggers. Integendeel, het kan worden gezien als een springplank voor een eindejaarsrally die historisch gezien vaak voorkomt na een zwak derde kwartaal. De DAX® heeft al bewezen veerkrachtig te zijn in het licht van de recente marktschommelingen en heeft nog steeds potentieel om zijn recordhoogte te overtreffen. Beleggers die willen profiteren van deze kans moeten echter wel rekening houden met de risico’s en zich voorbereiden op mogelijke tegenslagen.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.