Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Economie omlaag, beurs omhoog

Er zijn tekenen dat de wereldeconomie afkoelt maar toch stijgen de koersen. Deze week hebben de Amerikaanse aandelenmarkten opnieuw nieuwe hoogtepunten aangetikt. Zoals de Financial Times het beschreef: “De Amerikaanse economie lijkt te genieten van het legendarische Goldilocks-scenario. De pap is niet te heet of te koud “.

S&P 500-index

Deze financiële marktrally is gebaseerd op de beslissing van veel centrale banken om hun beleidsrente op zeer lage niveaus te houden. Dit heb ik ook uitgelegd tijdens mijn interview met Harm van Wijk.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in principe aangekondigd dat de rente dit jaar niet meer verhoogd zal worden. De Europese Centrale Bank heeft hetzelfde gedaan en besloten om nog een periode van ‘kwantitatieve versoepeling’ te hebben (het kopen van staatsobligaties en andere activa van commerciële banken). En vandaag beloofde de Bank of Japan om vóór het voorjaar van 2020 de rente niet te verhogen, omdat het zijn enorme programma van monetaire stimulering voortzet.

Het beleid van de centrale bank, samen met het vooruitzicht van de handelsovereenkomst tussen de VS en China (nog steeds niet gerealiseerd), heeft financiële instellingen nieuw aangemoedigd om in aandelenmarkten te beleggen. Maar de grootste aanjager van de Amerikaanse aandelenmarkt zijn de grote bedrijven die deze goedkope financiering gebruiken om hun eigen aandelen terug te kopen om de prijs op te drijven en de ‘marktwaarde’ van het bedrijf te vergroten. In 2018 bereikten het een astronomisch bedrag van $ 1,18 biljoen, tweemaal zoveel als werd geïnvesteerd (na dekking voor versleten apparatuur) in productieve capaciteit (fabriek, kantoren, uitrusting, software, enz.).

Dus de financiële markten bloeien, maar de ‘echte’ economie worstelt. Het herstel sinds de Grote Recessie eindigde medio 2009 staat op het punt deze zomer zijn tiende jaar te bereiken, waardoor het het langste herstel is van een inzinking in 75 jaar. Maar het is ook het zwakste herstel sinds 1945. En de trendmatige reële bbp-groei en bedrijfsinvesteringen blijven ver achter bij het cijfer vóór 2007. Daarom zijn de laatste tien jaar als een periode van een lange depressie te kenmerken. vergelijkbaar met de periodes van 1873-97 of 1929-1942.

Achter de fantasie van financiële markten schuilt de realiteit van de wereldwijde groei. En erger nog, er zijn nu verschillende economieën die een regelrechte recessie. afstevenen  Vandaag heeft de Aziatische krachtcentrale, Korea, de slechtste kwartaalrecessie geleden sinds de wereldwijde financiële crisis (de Koreaanse reële bbp-groei is gedaald tot slechts 1,8% ), omdat deze exportgedreven economie het gevoel van de verzwakking van de groei in China voelde, de spanning in de wereldhandel en een neergang in de technologiesector.

De export, die ongeveer de helft van het BBP van het land vertegenwoordigt, gaat op weg naar een vijfde opeenvolgende maandelijkse daling, die 2,6% kwartaal op kwartaal daalt. En de bedrijfsinvesteringen daalden met 10,8 procent, de slechtste meetwaarde sinds de Aziatische financiële crisis in 1998, toen grote fabrikanten, zoals Samsung Electronics en SK Hynix, hun capaciteit niet meer opschroefden vanwege de wereldwijde economische vertraging en de zwakkere vraag naar halfgeleiders.

Erger nog, verschillende grote zogenaamde opkomende economieën kampen met ernstige contracties. Nadat president Erdogan aanzienlijke nederlagen had geleden bij lokale verkiezingen in Istanbul en Ankara, was de Turkse centrale bank gedwongen de snel slinkende dollarreserves van het land te ondersteunen met behulp van ‘dollar-swaps’, waarbij leningen met een hoog risico op korte termijn werden aangegaan. Het moest dit doen omdat de dollars het land ontvluchtten toen de economie instortte en Erdogan weigerde een IMF-lening te nemen om de financiën te ondersteunen, omdat het zou betekenen dat strenge bezuinigingsmaatregelen zouden worden opgelegd. Het netto buitenlands actiefcijfer, een proxy voor de financiële afweer van het land, daalde tussen 6 maart en 22 maart met $ 9,4 miljard tot $ 19,5 miljard, het laagste niveau op basis van de Amerikaanse dollar sinds 2007.

Argentinië ging diep in recessie in 2018 onder het bestuur van de rechtse regering van president Macri. Toen hij in december 2015 werd verkozen, zei hij dat zijn ‘neoliberale’ economische beleid buitenlandse directe investeringen zou aantrekken en zou leiden tot aanhoudende stijgingen van de productiviteit. De valutacrisis die uitbrak in april 2018 onderstreepte het falen van die beleidsaanpak.

In tegenstelling tot Turkije wendde Macri zich tot het IMF voor een stand-by lening van $ 57 miljard – de grootste in de geschiedenis van het IMF. Het geld wordt gebruikt om schulden terug te betalen. Verkiezingen zijn nu slechts zes maanden verwijderd, en de IMF-voorwaarden zijn een molensteen.

Aandelenmarkten kunnen in Noord-Amerika explosief groeien, maar de economische groei in veel delen van de wereld verdwijnt als sneeuw voor de zon. En in sommige delen nadert een zandstorm snel.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *