Een belegging om de wereld mee te redden

Het doel van elke belegging is om geld mee te verdienen. Maar wat als, naast het maximaliseren van het rendement voor aandeelhouders, een belegging ook geld zou kunnen inzamelen om kleine regionale boerderijen in Tanzania te helpen financieren of om voedselmarkten in Oeganda te moderniseren; of mobiele betalingen en bankieren te leveren aan eigenaren van kleine bedrijven in Nepal? Wat als een belegging daadwerkelijk een instrument voor filantropie zou kunnen zijn, evenals rendement op investeringen?

Dat is de gedachte achter de Impact-aandelen Sustainable Development Goals Global Equity ETF (SDGA) ( $20,54). Deze tracker werkt aan het verlichten van armoede en economische tegenspoed op een wereldwijde schaal.

SDGA is de derde en meest recente lancering door Impact Shares, de eerste non-profit ETF-emittent in de branche. Vanwege de unieke manier waarop de Impact Shares ETF’s zijn gestructureerd, vertaalt elke in SDGA geïnvesteerde dollar zich in geld voor economische ontwikkelingsprojecten wereldwijd.

Het is een gewaagd concept. Of echter SDGA genoeg geld kan inzamelen om een ​​zinvol verschil te maken, valt nog te bezien.

ETF voor vrede en welvaart

SDGA volgt een universum van wereldwijde aandelen die hoog scoren op het gebied van prestaties onder de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN (lees: “UN-Based Socially Responsible ETF Debuts”).

De SDG’s zijn een blauwdruk van mondiale sociale en economische beleidsdoelen – zoals kwaliteitsonderwijs voor iedereen of duurzaam ontwikkelde steden – die, indien bereikt, zou leiden tot ‘vrede en welvaart voor zowel mens als planeet’, aldus de website van de VN. .

“Zonder kapitaal zijn de SDG’s echter een grote ambitie die nooit zal worden gerealiseerd”, aldus Francesco Ambrogetti, innovatieve financierings- en partnerschapsspecialist voor de UNCDF (United Nations Capital Development Fund) en partner van SDGA.

Het United Nations Capital Development Fund (UNCDF) is het kapitaalinvesteringsagentschap van de VN voor de 48 minst ontwikkelde landen ter wereld. UNCDF richt zich op Afrika en de armste landen van Azië, in het bijzonder landen die uit een conflict of crisis komen

Dat is waar de Impact Shares ETF in komt. SDGA investeert in een aantal ESG all-star bedrijven die producten exploiteren of verkopen in de 47 minst ontwikkelde landen in de wereld, waar de UNCDF zijn inspanningen concentreert. Door kapitaal toe te wijzen aan deze overwegend multinationale, large-capbedrijven, helpt SDGA hen lokale distributieketens te ontwikkelen, banen te creëren en regionale economische infrastructuur in minder ontwikkelde regio’s te ondersteunen, aldus Ambrogetti. Deze omvatten aandelen zoals Microsoft (MSFT), Nestle S.A. en Bank of America Co. (BAC), de top drie in de portefeuille van SDGA, afgezien van een toewijzing van 18% aan beleggingsfondsen.

Deze bedrijven “maken van die landen een betere plaats om hun producten te verkopen”, legt Ambrogetti uit, “terwijl ze tegelijkertijd werkgelegenheid, onderwijs en mensenrechten verbeteren.”

Dit jaar heeft SDGA tot nu toe 13% rendement opgeleverd. Daarentegen is VTI, een brede portefeuille van wereldwijde aandelen, 16% gestegen.

Nog een lange weg te gaan

Momenteel heeft SDGA nauwelijks meer dan startkapitaal. Op dat niveau ontvangt de UNCDF hoogstens een paar duizend dollar van de gedoneerde adviesprijs van Impact Shares. (De UNCDF ontvangt echter ook een niet-gespecificeerde driemaandelijkse licentievergoeding van Impact-aandelen, volgens het prospectus van het fonds.)

Dat gezegd hebbende, SDGA is nog steeds vrij nieuw, met amper zes maanden track record en een beheer vermogen van slechts $ 20 miljoen Het enige wat nodig is, is de investering van een paar belangrijke grote spelers.

Daarom zegt Ambrogetti dat hij in gesprek is met grote institutionele fondsen, waaronder de Overseas Private Investment Corporation en het eigen pensioenfonds van de VN.

Echter, de UNCDF is er voor de lange termijn mee bezig, zegt Ambrogetti. Niet alleen is het bereid om geduldig te zijn met betrekking tot activa, maar het werkt al met Impact-aandelen bij het ontwikkelen van andere op één SDG gerichte ETF-concepten, waaronder een fonds voor kindergezondheid en een ETF voor ontbossing.

“Hoewel filantropie geweldig is, is er een grens aan het bereik, volume en capaciteit,” zei hij. “ETF’s zijn dus een nieuwe manier voor mensen om deel te nemen, in plaats van alleen via donaties.”

Bron: LARA CRIGGER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.