Mario Draghi van de ECB kondigde donderdag 5 juni enkele historische maatregelen aan die in de praktijk echter weinig effect zullen sorteren om de Europese economie aan te zwengelen en de deflatie, die in aantocht is, te bestrijden.
Wat zijn de drie belangrijkste maatregelen die Draghi aankondigde?
Ten eerste zullen voortaan banken die hun geld bij de ECB parkeren daarover 0,1% boeterente moeten betalen. Voor een centrale bank een historische stap omdat dit nog nooit eerder is vertoond. Dat banken moeten betalen als hun geld bij de centrale bank blijft staan. Behalve een historische stap is het natuurlijk meer een psychologische en symbolische actie. Want wat stelt 0,1% nu voor. Bovendien hebben banken hun geld bij de ECB al teruggebracht van 700 miljard euro in 2012 naar 30 miljard nu.
De tweede maatregel is de renteverlaging van 0,25 naar 0,15%. Ook hier hetzelfde laken een pak: een minuscule verlaging van 0,1% die ook nu weer meer van historische dan praktische waarde is. Want nog nooit eerder verlaagde de ECB de rente naar zo’n laag niveau. Banken zullen echter echt niet meer gaan uitlenen en ook de lagere rente niet doorgeven aan hun klanten, zoals bij eerdere renteverlagingen ook al is gebleken.
De derde maatregel is dat banken in september en december opnieuw vrijwel gratis geld – dit keer 400 miljard euro – kunnen lenen. Wat in het verleden ook al vaker is gebeurd, maar ook weinig heeft uitgehaald omdat banken het gratis geld gebruikten om te beleggen in staatsobligaties. Het geld werd dus gebruikt waar het niet voor bedoeld was. Het was bedoeld om de economie te stimuleren. Deze blunder probeert de ECB deze keer te voorkomen door aan de gratis geldleningen de voorwaarde te verbinden dat banken het geld alleen gebruiken voor leningen aan het MKB. Maar deze toetsing zal pas over twee jaar plaatsvinden. In de tussentijd kan de bank ermee doen wat zij wil. Als dan blijkt dat het geld voor andere doeleinden, zoals obligaties is gebruikt, dan zullen banken het geld moeten terugbetalen. Desalniettemin zal ook deze maatregel weinig effect sorteren omdat banken niet verplicht worden om geld uit te lenen aan het MKB en ze dat ook niet zullen doen als ze weinig vertrouwen hebben dat ze hun geld terugkrijgen. Bovendien blijkt de Bank of England sinds 2012 al hetzelfde te doen en heeft dit tot nu toe nog weinig opgeleverd.
Natuurlijk liet Draghi niet achterwege om te vermelden dat hij nog meer maatregelen zal treffen indien bovengenoemde maatregelen niet het beoogde effect zullen hebben. Maar dat zegt Mario elke keer. En elke keer blijken de genomen maatregelen niet genoeg te zijn geweest. Dat zal daarom ook dit keer weer het geval zijn. Met dit verschil dat de deflatiedraak steeds dichterbij komt – de inflatie is 0,5% – en exclusief BTW nog slechts 0,3% – en in de komende jaren Super Mario zal verpulveren tot een Marionet.
Meer weten over de aanstormende deflatiedraak? Download dan alvast het eerste hoofdstuk van het boek dat ik met Elmer Hogervorst geheel herschreven heb: ”Deflatie in aantocht, vijf stappen om de komende crises te overleven” (8e druk) op http://alsgeldjeliefis.nl. Verschijningsdatum: september 2014.
auteur: Eric Mecking
Start met Automatisch Beleggen
De ECB bereidt zich momenteel voor op haar laatste vergadering van 2021. De ontwikkeling van het inflatiecijfer speelt een belangrijke rol.
De Europese gemeenschappelijke valuta stijgt al weken gestaag ten opzichte van de dollar. Dinsdag passeerde de euro voor het eerst sinds mei 2018 kort de grens van $ 1,20.
Vooral vastgoedeigenaren profiteerden van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) . Aan de andere kant worden huishoudens met lage inkomens gedupeerd.
Van de dollar zijn we het gewend. In tijden van nood, zoekt de belegger zijn heil bij deze munt. Dat gaat dan bijvoorbeeld ten koste van de euro.
Leuk artikel maar u voorspelt deflatie sinds 2005 en die blijft maar uit, hoe legt u dat uit?
Hierbij het antwoord: http://www.dekritischebelegger.nl/economie/deflatie/waar-blijft-de-deflatie/
Als je een naam gebruikt als ‘Uit de Euro’ en je hebt dan nog niet eens door dat de Eurozone zich al tijden in een deflatoire omgeving bevindt wordt het toch hoog tijd een andere naam te verzinnen, óf wat beter te verdiepen,….