Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Speelt de ECB en de politiek roulette met ons?

Iedere politicus roept het nu: “We zijn uit de crisis!” De economie gaat omhoog! Er is een daling aan werkelozen! Maar klopt dat wel of worden we hier voor de gek gehouden. Gaat de economie wel omhoog en is de recessie aan het zakken? Als het zo is waarom speelt de Europese centrale bank (ECB) dan roulette met ons geld en de rente? We zijn in de diepere wereld gedoken van de centrale banken, ons geld, de werkeloosheid en eens gaan onderzoeken wat er nu echt aan de hand is.

Er zijn een aantal belangrijke ingrediënten nodig om uit de soep der recessie te klimmen. Ten eerste moet de export groeien, ten tweede moet er meer geld zijn die mensen vrij kunnen besteden en ten derde moet de werkeloosheid dalen. Nu hebben we de laatste tijd vaker van onze politici gehoord dat het zo is, maar de economen weten het wel beter. Het is namelijk niet zo dat de werkeloosheid daalt, maar een grote groep mensen heeft de moed opgegeven en solliciteert bijna niet meer. Doordat mensen dan bijna niet meer solliciteren gaan er dus minder aanvragen over de bureaus van de uitzendbureaus en CWI’s, oftewel werk.nl. Het resultaat is dus een daling van de werkeloosheid op papier zoals in de grafiek hieronder:

Werkloosheid
Werkloosheid

Want wat de politiek wil en daarmee ook de banken gesteund door de ECB, is een positieve instelling van de burger die zijn geld uit gaat geven aan van alles en nog wat. En wanneer geven mensen geld uit? Inderdaad als ze weten dat het goed komt. De mensen in Brussel nemen dan ook een risico en gokken het er op dat door goed nieuws mensen positiever over de economie denken, meer gaan kopen en zodoende de economie echt aan gaat trekken. Dit is pure speculatie van de politiek en zij gokken het er op dat mensen daar aan mee gaan doen. Het is net zoals roulette in een casino, je gokt ergens op en hoopt dat het balletje in het juiste vakje terecht komt. Of ze goed hebben gegokt is iets wat we na een tijd pas zullen leren en meemaken.

En in feite is het niet eens zo een gek idee. Je wilt namelijk dat mensen geld uit gaan geven en niet alles op de spaarrekening zetten. Laat je het daar staan dan hebben banken weer meer geld om mee te speculeren en uit te lenen aan grote bedrijven. Het geld wordt dan een aantal maal uitgeleend waardoor we inflatie krijgen. Het is even kort door de bocht maar het is wel waar het jammer genoeg op neer komt. Dus wees verstandig en geef het verstandig uit. Ga het niet beleggen of er zelf mee speculeren maar investeer het in iets duurzaams waar je ook nog eens een belastingaftrek mee kunt krijgen. Even een kleine tip, je eigen huis is geen investering. Hoe vaak mensen ook claimen dat het zo is. Je hebt geen inkomsten uit je huis, het kost je alleen geld. In het Engels noemen ze dat met het mooie woord een ‘liability’.

Een goede investering zouden bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen zijn. In januari zijn er nieuwe regels gekomen die de aanschaf van zonnepanelen veel goedkoper maakt. Volgens berekeningen van Milieu Centraal rendeert het evenveel als een spaarrekening van 7%. Er zijn veel manieren om hier mee te dealen. Het slimste is natuurlijk om de belastingdienst direct te bellen en alles te regelen. Let wel op dat je op tijd je aangiftes die betrekking hebben met de aankoop van de zonnepanelen doet. Want volgens een officiële bekendmaking uit 2010 is het zo de inspecteur het verzoek naast zich neer mag leggen en het verzoek tot teruggaaf mag weigeren als je niet op tijd alles inlevert.

We komen dan tot slot tot de conclusie dat het mentale roulette spel wat de ECB en onze politici aan het spelen zijn op zich niet onverstandig is. Mensen moeten meer geld uitgeven. Maar als je het doet, geef het dan verstandig uit aan dingen waar je op lange termijn ook nog profijt van hebt. In het voorbeeld hierboven benoemd laten we al zien dat je een fikse korting krijgt bij de aanschaf als particulier (teruggaaf btw). Plus je hoeft natuurlijk niet meer zoveel geld aan je energieleverancier te betalen. En als het iets is wat we allemaal willen, is het wel minder betalen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties op “Speelt de ECB en de politiek roulette met ons?”

  1. Avatar

    Er is een verschil tussen wat mensen/consumenten -willen- uitgeven en -kunnen- uitgeven.

    De meerderheid van de mensen kunnen niet meer uitgeven en degenen die het wél kunnen zijn beperkt in de mate waarin ze dat kunnen. Misschien kunnen ze wel 100 biefstukken per dag aanschaffen….maar geen mens krijgt dat weg!

    Ik ben van mening dat de economie nog immer spaak loopt vanwege de schuldenposities. Daar is nauwelijks iets in veranderd…wel de vermogensposities van de gemiddelde huishoudens; die zijn fors gedaald.
    Dat de wereld meer miljonairs en miljardairs telt zal best, maar al dat geld vindt zwaar onvoldoende weg naar de economieën.

    Dat de ECB nu 400 mld liquiditeiten id markt stuurt klinkt misschien wel veel, maar tel eens op welke bedragen non-actief in de diverse belastingparadijzen gestald staan! genoeg om alle schulden minimaal te halveren.

    In het huidige systeem geeft de meerderheid meer geld uit dan het bezit…en een minderheid geeft veel minder geld uit dan het bezit. Dat is rekbaar tot bepaalde grenzen en die worden nu echt opgezocht.

    En als de spaarzame burger het niet uitgeeft, dan doet de overheid dat wel voor ze!

  2. Avatar

    Kijk, dat een reactie ter beoordeling gaat is nog tot daar aan toe. Maar als ik kijk naar waar dit op gebaseerd is, op de onderwerpen die nu aan bod komen bij de verschillende schrijvers.

    Is dat nu niet vreemd, ik geef kritiek en een aantal weken/maanden er na wordt er een artikel gemaakt wat bijna mijn complete kritiek behelst. Kan het zo zijn dat ik een stukje verder ben en derhalve mijn kritiek niet begrepen wordt?.. Want zeg nou zelf,mijn geschreven kritiek is terug te vinden in artikelen.
    Wellicht kunt u eens na gaan denken voordat u iemand uitsluit…

    Maargoed, u heeft besloten en we laten het maar zo.

    Edwin

  3. Avatar

    Hoewel een eigen woning geen investering is (het leverde zeker in de afgelopen vijf jaren geen geld op), bespaar je wel geld ten opzichte van iemand die genoodzaakt is te huren. Woonlasten van huurders en kopers van vergelijkbare woningen zijn veel hoger voor huurders. Dat kan zo tientallen procenten schelen en dat kun je weer gebruiken voor investeringen!

  4. Avatar

    Het terugvragen van BTW bij aankoop en installatie van zonnepanelen is in 2014 inderdaad nog steeds mogelijk. Om naheffing en boete te voorkomen bij niet tijdige BTW aangifte is het verstandig om het terugvragen van de BTW uit te besteden aan een professionele partij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *