Cijferseizoen: dubbele winstgroei in zicht?

Twee weken in het derde kwartaal maken beleggers zich op voor een nieuwe stortvloed aan bedrijfscijfers, die terugkijken naar de resultaten van het tweede kwartaal. Het is een interessant moment, want veel aandelen wereldwijd staan in de buurt van hun hoogste koers ooit. Aan de vooravond van de eerste resultaten kijken we vooruit: wat kun je dit en volgend jaar verwachten?

  1. Winstgroei met dubbele cijfers

Voor de aandelen in de Amerikaanse S&P 500 Index wordt gemiddeld 8,8% winstgroei verwacht. Voor de Europese STOXX 600 ligt dat getal op 1,4%. Dat is weliswaar een stuk lager, maar als het uitkomt is het de eerste positieve waarneming sinds het eerste kwartaal van 2023. Maar wat minstens zo belangrijk is: het houdt hoogstwaarschijnlijk niet op na het tweede kwartaal. Uit overzichten van Factset en LSEG blijkt dat analisten voor de vier kwartalen daarna nagenoeg onafgebroken een winstgroei met dubbele cijfers verwachten (zie tabel). Dat verklaart voor een groot deel het positieve sentiment op de aandelenmarkt. Als in de komende weken aan de hoge verwachtingen wordt voldaan, zou de aandelenrally best nog langer aan kunnen houden.

Tabel. Gemiddeld verwachte winstgroei voor de S&P 500 Index en STOXX 600 Index

  Q2 2024 Q3 2024 Q4 2024 Q1 2025 Q2 2025
S&P 500 8,8% 8,1% 17,3% 15,2% 15,6%
STOXX 600 1,4% 10,1% 12,9% 6,7% 17,0%

Bronnen: Factset (3 juli) voor S&P 500, LSEG I/B/E/S (2 juli) voor STOXX 600

  1. Centrale bankiers geven beurs mogelijk extra zet

Een belangrijk inzicht is altijd dat de 1100 multinationals in de S&P 500 en STOXX 600 indices geen goede afspiegeling zijn van de reële economie. Mkb-bedrijven zijn bijvoorbeeld veel kleiner in beurswaarde, maar dragen veel meer bij aan de economische groei in een land. Door oplopende faillissementen, creditcardschulden en werkloosheid ervaren centrale bankiers steeds meer druk van politici om de rente te verlagen. De ECB heeft dat in juni al een keer gedaan. De markt schat de kans dat de Fed volgt in september op 70%. Lagere rentes zijn in het algemeen goed voor aandelenkoersen. Dat geldt ook voor die van de 1100 multinationals, die een renteverlaging voor zichzelf veelal niet direct nodig hebben.

  1. Beurssentiment bepaald door grote (tech)bedrijven

Op korte termijn zorgt terughoudendheid ten aanzien van nieuwe investeringen bij bedrijven voor optimalisatie van de winst. Op langere termijn zijn nieuwe investeringen echter noodzakelijk om het economische groeitempo vol te kunnen houden. Beleggers doken daarom dit jaar vol op de grote bedrijven, vaak in de technologiesector, die winstoptimalisatie en voortdurende groei al geruime tijd met elkaar weten te combineren. De aandacht gaat daarom in het aanstaande cijferseizoen nog meer dan normaal uit naar de resultaten en vooruitblikken van juist die bedrijven, van ASML tot NVIDIA.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.