Bundesbank waarschuwt beleggers

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, waarschuwt beleggers voor financieel risico’s in bepaalde markten. Bundesbank-bestuurslid Claudia Buch zei tegen nieuwszender CNBC dat er “verkeerde prikkels” in het financiële systeem zitten en legde haar zorgen uit over de zeer lage rente.

“Het is moeilijk om zeepbelen te herkennen. Dit is iets wat we van de vorige crisis geleerd hebben. Als iets op een overwaardering neigt , dan zijn het bedrijfsobligaties. Op de aandelenmarkten is dit minder het geval maar dit hangt natuurlijk van het gebruikte model af”, aldus Bach.De waarschuwing komt op een moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) verwacht wordt het monetaire beleid enorm te versoepelen. De analisten van zakenbank Credit Suisse voorzien een “expliciete aankondiging” van een grootschalige inkoopprogramma, inclusief overheidsobligaties. De ECB koopt obligaties op om deflatie in Europa te voorkomen. Volgens de Bundesbank-bestuurslid moeten beleggers waakzaam zijn op overwaardering in bepaalde markten. Die kunnen de financiële stabiliteit aantasten.

Buch wees ook op de risico’s op de Duitse vastgoedmarkt. De Bundesbank waarschuwde recent dat de  vastgoedprijzen 25% overgewaardeerd waren. Zij zei dat de bank “zeer bezorgd was” over de activiteit in de Duitse vastgoedmarkt en over wat historisch gezien dit kon doen met de financiële stabiliteit.

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000334148

4 gedachten over “Bundesbank waarschuwt beleggers”

  1. Duits vastgoed 25% overgewaardeerd? Wat betekent dat dan wel niet voor NL? De prijzen in Duitsland zijn beduidend lager dan hier en bovendien is de keuze aan woningen onder de 100.000euro zeer groot!

    Soms moet je daarvoor iets buiten de duurdere gemeentes kijken, maar als je 100.000euro minder hoeft te betalen voor een vergelijkbaar huis, dan loont het best om wat langer onderweg naar het werk te zijn.

  2. Deflatie in Europa is niet te voorkomen trouwens, bovendien staat Europa al met éen been in de deflatie stand.De ECB heeft gewoon het nakijken,ondanks alle inspanningen.

  3. Draghi gaat voor inflatie zorgen. Hij heeft voldoende middelen achter de hand. Langlopende obligaties van de periferie landen. Inflatie zal er moeten komen, anders wordt de schuldencrisis alleen maar erger.

    1. Het deflatie spook heeft Draghi al niet eens controle over, zal inflatie dan opeens wel onder controle kunnen komen?… En ‘middelen’ heeft Draghi niet hoor, daar is deze crisis te groot voor.

      In feite is het niet de Bundesbank die beleggers waarschuwt maar de ECB die al haar pogingen in rook ziet opgaan,en maar weer met iets nieuws ‘moet’ komen telkens weer. Dat moeten toch genoeg signalen zijn om in te zien dat er iets stevigs aan de hand is in Europa…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.