In januari van dit jaar betoogde Larry Fink, de hoogste baas van vermogensbeheerder BlackRock, dat klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor financiële markten. Dat zou in zijn ogen uitmonden in de nabije toekomst uitmonden in een gigantische reallocatie van kapitaal.
Zijn woorden waren nog niet koud of de hoogste baas kreeg het verwijt naar zijn hoofd geslingerd dat praatjes geen gaatjes vulden en dat het om daden ging en niet om woorden.
BlackRock lijkt zich die kritiek aan te trekken. Het heeft naar eigen zeggen een zwarte lijst gemaakt met maar liefst 244 namen van bedrijven die te weinig doen op het gebied van milieu en klimaatverandering.
Van die lijst zijn 53 namen aangepakt. Dat betekent dat de vermogensbeheerder tegen de herbenoeming van het topmanagement heeft gestemd. Het gaat om grote namen als Daimler, Exxon Mobile en Volvo.
BlackRock wil echter nog niet zover gaan dat het van bedrijven daadwerkelijk reële klimaatdoelstellingen gaat eisen en de daarmee samenhangende beleidswijzigingen.
Alle begin is moeilijk zullen we maar denken. De richting is echter duidelijk. De bedrijven en het topmanagement zijn gewaarschuwd. Ook de niet betrokken belegger kan straks niet meer zeggen dat hij het niet wist.
Naast bedreigingen zijn er ook kansen voor beleggers. Zij kunnen profiteren van deze trend. Wij hebben een rapport opgesteld met een beleggingsidee. BESTEL DIT RAPPORT VOOR SLECHTS 19,95 INCLUSIEF BTW. >>> VRAAG HIER NU HET RAPPORT AAN <<<
Start met Automatisch Beleggen
Beleggers lijken van slag en dat is te merken. Koersen lijken te tuimelen. Er is dan ook voldoende reden om je als belegger even achter de oren te krabben.
Vooral vastgoedeigenaren profiteerden van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) . Aan de andere kant worden huishoudens met lage inkomens gedupeerd.
De schijnbaar eindeloze steun van de centrale banken en de reeks overheidsmaatregelen zorgt nu al bijna een jaar op de aandelenmarkten voor een hausse zonder weerga.
De oudjes onder ons zullen zich nog wel de vroeg jaren zeventig herinneren. Het was de tijd dat de olieprijs verveelvoudigde en dat joeg weer de prijs van andere commodities de lucht in.
Wat heeft klimaatverandering überhaupt met financiële markten te maken… Als je het dan toch over bedreiging hebt is depressie/recessie minder gunstig voor financiële markten, en daar zitten we niet ver van af namelijk.
Door de klimaatverandering zullen veel sectoren van de economie in het gedrang raken. Ze zullen hun manier van werken drastisch moeten aanpassen. De energiesector is daar al een mooi voorbeeld van. Klimaatverandering komt niet, nee die is er al.