In de Eurozone zijn de detailhandelsverkopen in september op maandbasis met 0,2% gedaald en op jaarbasis met 0,1% gestegen. In Duitsland nam de industriële productie met 1,8% af in september t.o.v. augustus (+ 3%). Dit is echter een zeer volatiel cijfer. De inflatie voor consumenten nam in oktober in Duitsland met 0,2% toe op maandbasis en met 0,8% op jaarbasis. In Engeland nam de industriële productie in september af met 0,4% op maandbasis en betekende dit een stijging van 0,3% op jaarbasis. Verder werd bekend dat Citigroup aan het kijken is om een groot aantal banen naar Dublin te verhuizen vanuit Londen op het moment dat de Brexit een feit wordt. Overigens hebben de Liberal Democrats (minderheidspartij) aangegeven tegen een Brexit te stemmen op het moment dat dit ter sprake komt in het parlement. In Nederland kwamen er goede cijfers naar buiten. Zo steeg de industriële productie met 2,4% op jaarbasis in september en steeg de consumenten inflatie met 0,4% in oktober op jaarbasis. Tevens stegen de detailhandelsverkopen met 1,1% in september. In Italië gaat het erom spannen op 4 december als men zicht uitspreekt middels een referendum voor een grondwetswijziging, om de regering meer macht te geven, zodat deze daadkrachtiger kan gaan handelen. Bij een NEE stem dreigt er een regeringscrisis en dit zou uiteindelijk consequenties kunnen hebben voor bijvoorbeeld het voeren van de Euro in Italië.
HIGHLIGHTS US
In Amerika zijn de groothandelsvoorraden in september met 0,1% op maandbasis gestegen. Tevens namen de groothandelsomzetten met 0,2% toe op maandbasis en met 0,4% op jaarbasis. De uitkeringsaanvragen waren lager dan verwacht en het Michigan consumentenvertrouwen is in november gestegen. De overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen bracht een zeer kortstondige schrikreactie op de beurzen teweeg, die vervolgens werd omgebogen naar een hoger slot. De plannen van de heer Trump zijn met name om meer investeringen in eigen land te doen en meer economische groei te bewerkstelligen. Hij wil gaan investeren in infrastructuur, belastingverlagingen door gaan voeren voor zowel bedrijven als private personen. De bedrijven die nu hoofdkantoren in het buitenland hebben om van lagere belastingen te genieten zouden dan in de US bijvoorbeeld maar 10% belasting hoeven te gaan betalen. Verder zijn er uitwijzingsplannen om met name criminele illegalen het land uit te zetten, Obamacare aan te passen en defensie uitgaven te verminderen. Deze plannen zouden tot meer investeringen in eigen land moeten leiden, waardoor er een hogere economische groei en meer inflatie komt.
CHINA
De detailhandelsverkopen zijn in oktober met 0,7% op maandbasis gestegen en met 10% op jaarbasis. De industriële productie is in oktober met 0,5% op maandbasis gestegen en met 6,1% op jaarbasis. Tevens zien we in oktober zowel de consumenten als producenteninflatie oplopen. Goede cijfers uit China dus. Ook een goed cijfer is de omzet van internetgigant Alibaba op singles day met 17,5 mrd dollar tegen 14,3 mrd dollar vorig jaar.
In Japan zag men een economische groei in het derde kwartaal op rij ondanks de nog steeds tegenvallende consumentenbestedingen.
GRONDSTOFFEN
Goud en olie zijn in week 45 gedaald. Een vat WTI crude wordt verhandeld op $ 42,50 en goud noteerd rond de $ 1220 per troy ounce. De industriële metalen zijn wat gestegen en landbouw beweegt zich zijwaarts.
VALUTA
De dollar is na de presidentsverkiezingen in Amerika gestegen en noteert rond de 1,07. Deze beweging is ingegeven door de plannen van aankomend president Trump. Meer economische groei, meer inflatie en wellicht renteverhogingen.
RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK WEEK 46
De meeste Europese indices bewegen zich na de presidentsverkiezingen positief en bevinden zich in het midden en aan de bovenkant van de trading ranges en in Amerika ziet het plaatje er tevens positief uit met hogere bodems en wellicht nieuwe highs. We denken dat de indices in november en december nog wat ruimte hebben om door te stijgen. Echter, om rendementen veilig te stellen voor 2016, sluiten we niet uit dat we de portefeuilles alsnog gaan beschermen op hogere niveaus.
Voor week 46 kijken we onder andere uit naar de inflatiecijfers voor Europa en Amerika, en industriële productiecijfers voor Japan, China en de Verenigde Staten.
Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Een van de grootste verrassingen van 2021 was ongetwijfeld de comeback van de inflatie. De alsmaar stijgende kosten voor energie gaven de inflatie een stevige zet in de rug.
Het aantal miljoenenwoningen is voor het achtste jaar op rij toegenomen.
Blijkbaar lokken nieuwe records op de aandelenmarkten aan tot winstnemingen. De angst voor een oplopende inflatie en stijgende rentetarieven drukt het sentiment.
De hoop op een stabilisatie van de Amerikaanse aandelenmarkten na de recente prijscorrecties ondersteunde woensdag ook de Europese aandelenmarkt.