In de Eurozone is de werkgelegenheid in het derde kwartaal met 1,3% gestegen op jaarbasis en tevens is de industriële productie met 0,6% gestegen op jaarbasis. De inkoopmanagersindex in de Eurozone voor de industrie liet een verbetering in december zien en de inkoopmanagersindex voor de diensten liet een lichte daling zien, maar ligt nog steeds op een goed niveau. Ook de inflatie in de Eurozone laat nog steeds een lichte stijging zien, het consumenteninflatiecijfer kwam in november uit op 0,6% op jaarbasis.
In Duitsland kwam dit consumenteninflatiecijfer uit op 0,8% op jaarbasis in november en bleef het economische sentiment cijfer, de ZEW index onveranderd en was het bedrijfsklimaat in Duitsland beter dan verwacht. De inkoopmanagersindexcijfers lieten een gemengd beeld zien, de inkoopmanagersindex voor de industrie is iets gestegen en voor de diensten wat gedaald. Men verwacht in Duitsland een economische groei over 2016 van 1,9% en zijn de verwachtingen voor 2017 een economische groei van 1,5% en in 2018 1,7%. Al deze prognoses zijn licht naar boven bijgesteld. De te verwachten inflatie zal in 2017 1,5% zijn en in 2018 wat oplopen naar 1,7%. In het Verenigd Koningkijk werd bekend dat de consumenteninflatie in november is uitgekomen op 1,2% en de producenteninflatie op 2,3% op jaarbasis. Dit komt met name door de stijging van de olieprijs en de daling van het Britse pond. De werkloosheid in de U.K. kwam dit jaar uit op 4,8% van 5,2% vorig jaar en de detailhandels verkopen zijn gestegen met 5,9% ten opzichte van vorig jaar, sterke cijfers dus. Ook in Nederland kwamen er werkloosheidcijfers naar buiten , namelijk 5,6% werkloosheid in november. Verder verwacht het CPB dat de economische groei in Nederland over 2016 uitkomt op 2,1% en in 2017 op datzelfde niveau blijft.
HIGHLIGHTS US
In Amerika is zoals verwacht de rente met 0,25 % verhoogd en staat de Fed federal funds rate nu op 0,75%. De FED liet weten tot deze beslissing te zijn gekomen doordat de arbeidsmarkt sterker is geworden, en dat de economische activiteit en de inflatie in de US zijn toegenomen. Verwacht wordt dat er in 2017 drie renteverhogingen komen en dat de rente dus stijgt tot 1,4% en dat er in 2018 en 2019 tevens drie renteverhogingen komen. Alles zal echter afhangen van de economische ontwikkelingen want de FED opereert data dependent. De ramingen voor de economische groei in Amerika komen uit op 1,9% in 2016, 2,1% in 2017, 2,1% in 2018 en 1,9% in 2019. Dit alles met een verwachte werkloosheid van 4,6%. Alle leden van de Federal Reserve gaven aan dat ze de onzekerheid van de veranderingen van het beleid Trump onderkennen en dat daarom de renteverhogingen geen uitgemaakte zaak zijn.
Tevens werd afgelopen week bekend dat de detailhandelsverkopen in november op jaarbasis met 3,8% zijn gestegen in de US en de consumenteninflatie met 1,7% op jaarbasis.
CHINA
De detailhandelsverkopen zijn in november met 10,8% gestegen op jaarbasis en de industriële productie steeg met 6,2% op jaarbasis in China.
RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK
De meeste Europese indices bewegen zich aan de bovenkant van de trading ranges en in Amerika ziet het er tevens positief uit met hogere bodems en nieuwe highs. Volgens verwachting zijn de indices in december doorgestegen. Echter, om rendementen veilig te stellen, hebben we besloten de portefeuilles te beschermen op deze niveaus. Doordat de volatiliteit erg laag staat op dit moment hebben we een bescherming op de portefeuilles gezet tegen een minimale investering. Door ons slimme risicomanagement zijn we zo beschermd tegen een daling van de beurzen en doen we volledig mee met de eventuele verdere stijging.
Het jaar loopt ten einde en ik wens iedereen alvast een fijne kerst en een fantastisch 2017 toe.
Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Door de strengere sancties van de EU tegen Rusland is de prijs van Noordzeeolie (Brent) terug boven de $115 per vat. Onze verwachting is dat de olieprijs langer hoog zal blijven.
Wat betekende de lockdown en het daarmee gepaard gaande afzien van consumptie voor beleggers en spaarders?
Vooral vastgoedeigenaren profiteerden van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) . Aan de andere kant worden huishoudens met lage inkomens gedupeerd.
India was het land van de natte droom van het outsourcend Westers bedrijfsleven. Een oneindig groot aantal goed opgeleide Indiërs werkte hard voor een grijpstuiver.