Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

BBP cijfers zijn nutteloos

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is één van de belangrijkste macro-economische cijfers die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de financiële markten. Ook worden politici daarop afgerekend. Het BBP is de belangrijkste graadmeter om de economische groei te meten. Het belang van dit cijfer neemt af. Dat stelt financieel journalist Matthew Lynn van marketwatch.com

Het BBP houdt geen rekening met de bevolkingsgroei, een belangrijke factor achter de economische groei. Volgens hem zouden we beter moeten kijken naar BBP per inwoner. Dat is dan een maatstaf voor de welvaart van een inwoner in een land.

Groei van BBP per inwoner

Er ontstaat dan een heel ander beeld dan met de conventionele BBP. Japan heeft bijvoorbeeld in laatste decennia redelijk goed gedaan maar het Verenigd Koninkrijk doet het minder goed dan we denken en is nog steeds niet herstel van de financiële crisis.

Gewoonlijk hadden ontwikkelde landen een soortgelijke bevolkingsgroei maar dat verandert nu aanzienlijk. In Japan, Duitsland en Italië groeit de bevolking nauwelijks of is aan het krimpen. Als deze trend zich doorzet dan wordt BBP steeds minder een toonaangevende maatstaf terwijl het BBP per inwoner aan belang wint.

Het BBP cijfer is 80 jaar geleden bedacht door de Amerikaanse president Franklin D Roosevelt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hij wou meer weten over de stand van de economie. Het bruto binnenlands product (BBP) is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten gedurende een bepaalde periode (meestal een jaar). Meestal wordt met dit begrip het bruto binnenlands product tegen marktprijzen bedoeld.

Matthew Lynn raadt beleggers aan om naar de BBP per inwoner te kijken.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “BBP cijfers zijn nutteloos”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *