Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is één van de belangrijkste macro-economische cijfers die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de financiële markten. Ook worden politici daarop afgerekend. Het BBP is de belangrijkste graadmeter om de economische groei te meten. Het belang van dit cijfer neemt af. Dat stelt financieel journalist Matthew Lynn van marketwatch.com
Het BBP houdt geen rekening met de bevolkingsgroei, een belangrijke factor achter de economische groei. Volgens hem zouden we beter moeten kijken naar BBP per inwoner. Dat is dan een maatstaf voor de welvaart van een inwoner in een land.
Er ontstaat dan een heel ander beeld dan met de conventionele BBP. Japan heeft bijvoorbeeld in laatste decennia redelijk goed gedaan maar het Verenigd Koninkrijk doet het minder goed dan we denken en is nog steeds niet herstel van de financiële crisis.
Gewoonlijk hadden ontwikkelde landen een soortgelijke bevolkingsgroei maar dat verandert nu aanzienlijk. In Japan, Duitsland en Italië groeit de bevolking nauwelijks of is aan het krimpen. Als deze trend zich doorzet dan wordt BBP steeds minder een toonaangevende maatstaf terwijl het BBP per inwoner aan belang wint.
Het BBP cijfer is 80 jaar geleden bedacht door de Amerikaanse president Franklin D Roosevelt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hij wou meer weten over de stand van de economie. Het bruto binnenlands product (BBP) is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten gedurende een bepaalde periode (meestal een jaar). Meestal wordt met dit begrip het bruto binnenlands product tegen marktprijzen bedoeld.
Matthew Lynn raadt beleggers aan om naar de BBP per inwoner te kijken.
Start met Automatisch Beleggen
Er wordt nu veel verkeerde informatie naar buiten gebracht dat #Omicron 'mild' is. Dat is onzin.
Het beleid van centrale banken heeft de aandelenmarkten overal ter wereld omhoog gestuwd. Dit gebeurt uiteraard tot grote vreugde van aandelenbeleggers.
De aankomende verkiezingen in Amerika houden de gemoederen flink bezig. De grote vraag is: wie wint de verkiezingen ?
Het was feest op de financiële markten in de maand april. Beleggers keken al vooruit naar de periode van herstel na het einde van de coronacrisis.
Zo’n BBP cijfer is iets economisch, en daar houdt een beurs zich sowieso niet mee bezig.