Amerikaanse rentes dalen ondanks voorzichtige Fed

De Portugese markten werden gisteren getroffen door het aftreden van de premier van het land na een onderzoek naar mogelijke corruptie in verband met lithium- en waterstofprojecten. De Portugese PSI 20 daalde meer dan 2,50% als gevolg van politieke onrust en onzekerheid. Het schandaal had echter weinig invloed op de rest van de Europese beurzen, die gisteren stabiel bleven. De Stoxx 600 handhaafde zich onder het niveau van 445, dat voorheen een steun was maar nu als weerstand fungeert. Dit is te wijten aan de aanhoudende vertraging van de Europese economie, en de EURUSD daalde tot onder de 1,07-markering, terwijl de Amerikaanse dollar zijn winsten voor de tweede opeenvolgende dag uitbreidde.

Fed-sprekers en de Marktreactie

Gisteren was behoorlijk interessant wat betreft de uitspraken van de Federal Reserve (Fed) en de marktreactie op die uitspraken. Een paar Fed-sprekers, waaronder Neel Kashkari en Michelle Bowman, stuurden een voorzichtige boodschap naar de markt dat de strijd van de Fed tegen inflatie nog niet is gewonnen en dat het aanscherpen kan doorgaan.

Maar tevergeefs was de marktreactie op de recentste opmerkingen van de Fed-sprekers een dikke en vastberaden ‘wat dan ook’. Het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties daalde onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, het rendement op 2-jarige obligaties stabiliseerde onder de 5%, en het verschil tussen beide neemt weer toe, aangezien de dovish verwachtingen van de Fed de markt overspoelen na de zwakke Amerikaanse arbeidsgegevens die vorige week in de VS werden gepubliceerd en het besluit van de Fed om nog een maand te pauzeren.

Fed-president Powell zal deze week spreken en zal zeker hetzelfde zeggen als zijn dierbare collega’s: dat de strijd van de Fed tegen inflatie nog niet is gestreden en dat ze de economische gegevens zullen bekijken om te beslissen wat de volgende stap zal zijn – wat opnieuw een pauze kan zijn of een verhoging – maar beleggers hebben hun mening al gevormd en handelen vol vertrouwen in de verwachting dat de Fed klaar is met verhogen.

Obligatierally zal vertragen

Nu denk ik ook dat als we de inflatiecijfers niet zien stijgen, de Fed voorzichtig klaar is met verhogen. Maar het overmatige optimisme op de markt en de dalende rentes zullen de Fed aanzetten om haar standpunt te versterken om ervoor te zorgen dat de financiële omstandigheden niet te snel en te vroeg versoepelen. Een daling van 50 basispunten in het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties en een sterke opleving op de aandelenmarkten zijn niet goed om de inflatie te beteugelen. Daarom verwacht ik dat de obligatierally zal vertragen wanneer het rendement op 10-jarige obligaties de 4,50% nadert, en ik verwacht dat het rendement op 2-jarige obligaties weer boven de 5% zal uitkomen.

S&P 500 boven 50-daags voortschrijdend gemiddeld

Op de aandelenmarkt staat de S&P 500 al 3 dagen boven zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde en brak de rentegevoelige Nasdaq 100 door het topniveau van de zomertrend. Op de huidige niveaus bedraagt het winstrendement van de S&P 500 ongeveer 4%, en dat van de Nasdaq ongeveer 3,70%. Dat betekent dat de Fed een paar renteverlagingen moet doorvoeren en dat de staatsrentes aanzienlijk moeten dalen om deze rendementen aantrekkelijk te maken in vergelijking. Daarom lijkt de aandelencrisis niet op solide grond te staan. Niet-cyclische, waardeaandelen hebben de voorkeur. Amerikaanse aandelen kunnen blijven presteren ten opzichte van Europese en Chinese concurrenten.

Ruwe olie onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde

De prijs van een vat ruwe olie daalde gisteren bijna 5% nadat de ondersteuning van $80 per vat bezweek onder het groeiende gewicht van de steeds agressievere beren. De prijs zakte onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, in de buurt van $78 per vat, in een snelle beweging, en consolideert zich vanmorgen onder dit niveau. De trend- en momentumindicatoren blijven comfortabel negatief, maar de RSI waarschuwt dat ruwe olie op het punt staat de oververkochte marktzone te betreden en dat het binnenkort tijd is voor een correctie. Kopers worden verwacht tussen het bereik van $75/$77 te komen, en een correctie naar het bereik van $80/$82 is mogelijk, met beperkt opwaarts potentieel boven dat niveau.

Het risico van een plotselinge stijging als gevolg van ondersteunend geopolitiek nieuws is reëel, maar als de Gazaoorlog, de Iraanse waarschuwingen dat de oorlog kan escaleren en zich naar de regio kan verspreiden, en de herinnering van OPEC en Rusland dat ze de productieniveaus strak zullen houden, de verkoop van deze maand niet kon voorkomen, zal het vertragen van de vraagretoriek de overhand blijven houden boven de bezorgdheid over het aanbod en de markt in bearish wateren houden. Amerikaanse ruwe olie blijft in de bearish trend onder het niveau van $85 per vat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.