Bewaar je de energie

Europa maakt haast met de inhaalslag om op het gebied van elektrische energieopslag op eigen benen te staan. De Europese autogiganten is er veel aan gelegen om de afhankelijkheid van Azië te verminderen en de groene subsidierace met de Verenigde Staten niet te verliezen. In Frankrijk heeft ProLogium, een Taiwanees bedrijf, gekozen voor de bouw van een gigafabriek voor autobatterijen. De keuze werd mede mogelijk gemaakt door de actieve lobby van president Emmanuel Macron, die financiële prikkels en gunstige energietarieven in de strijd gooide. Frankrijk is niet het enige Europese land dat zich roert. De Belgische groep Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) maakte recentelijk plannen bekend voor de bouw van een nieuwe lithium-ion fabriek in Roemenië.

De grootste uitdaging ligt echter bij de bron van de toeleveringsketen, de winning van zeldzame metalen. Om ook hier een rol van betekenis te spelen kondigden autolanden Duitsland, Frankrijk en Italië een nieuwe stap aan in de Europese industriepolitiek. De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, zei op een persconferentie over gezamenlijk inkoop van zeldzame metalen dat staatsfonds KfW extra geld moet reserveren om rechtstreeks te investeren in Europese projecten gericht op het veiligstellen van de levering van zeldzame metalen die essentieel zijn voor de energietransitie. Frankrijk en Italië hadden al eerder aangekondigd hier respectievelijk 500 miljoen euro en 1 miljard euro voor beschikbaar te stellen. De noodzaak om meer controle te krijgen over de inkoop van zeldzame metalen bleek vandaag opnieuw. China kondigt aan de export van gallium en germanium, belangrijke metalen bij de productie van chips en zonnepanelen, naar de Verenigde Staten, Europa en Japan, te beperken.

eToro marktanalist Jean-Paul van Oudheusden ziet dat ook Alfen zich verbreedt, wat kansen biedt voor beleggers om deel te nemen aan de industriële ambities van Europa: “Het bedrijf dat vooral bekend staat als leverancier van laadpalen kondigde in februari aan samen met SemperPower in Vlissingen het grootste batterij-energieopslagsysteem van Nederland te bouwen. Het opslagsysteem is een oplossing voor opstoppingen in het elektriciteitsnet, dat een sterke toename van vraag en aanbod te verwerken krijgt door een verduurzaming van de economie. Als het nieuwe systeem, dat in het 4e kwartaal operationeel wordt, een succes blijkt te zijn kan dat op de beurs een nieuwe impuls betekenen voor het aandeel van Alfen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.