Willem Middelkoop: bitcoin is niet dood

In tegenstelling wat de Europese Centrale Bank stelt, is de digitale valuta nog lang niet dood. Dit jaar zet bitcoin een bodem waarnaar de weg omhoog weer wordt gevonden en dan kan het weer heel snel richting die 50.000 of 100.000 dollar lopen. Dat zegt Willem Middelkoop, ondernemer en auteur, in ons jaarlijks gesprek over de vooruitzichten voor dit jaar.

Hij voorziet een doorzetting van de trend van ‘paper naar hard assets’, zoals grondstoffen. Daarnaast blijft hij positief over aandelen in het eerste halfjaar. Hij verwacht een terugkeer naar de toppen van 2022, waarna het risico van grote koersdalingen groot gaat worden. Tech lijkt nog niet uitgebodemd. Obligaties zijn aantrekkelijk alleen om een ritje mee te maken, als de rente, net als de inflatie weer even gaat dalen

Het hele interview kunt u beluisteren: KLIK HIER.  Hieronder volgen enkele punten

Enorme verschuiving

Willem legt uit dat de financieel economische reset is begonnen en we zijn aangekomen bij een situatie waarbij we enorme verschuiving gaan zien in het financiële systeem. Deze worden door de oorlog in de Oekraïne versterkt. “Ik schreef de BIG Reset al in 2013. Op de achterflap stond dat rond 2020 er grote veranderingen zouden moeten komen in het systeem, en dat is nu begonnen”.

Aan de ene kant hebben we een extreme stimulering gezien van het monetair systeem, na de coronacrisis in 2020, en aan de andere kant een afsplitsing van 140 landen die niet meedoen met de sancties tegen Rusland. Dat zijn BRICS-landen zoals Brazilië, India, China, en Zuid-Afrika. “Deze landen vinden de Amerikaanse staatsobligaties bijvoorbeeld geen interessante beleggingen meer en richten zich meer op de wereld van de commodity’s en andere hard assets die de overheid niet bij kan drukken”.

In dat kader is het interessant wat een analist van Credit Suisse, Zoltan Pozsar, heeft geadviseerd. In plaats van de traditionele verdeling van 60% in obligaties en 40% andere beleggingen, adviseert hij grote beleggers een 20, 40, 20, 20 portfolio waarbij de verdeling is: 20 procent in cash, 40 procent in aandelen, 20 procent in obligaties, 20 procent in commodities.

“Institutionele beleggers, die zaten de afgelopen jaren gemiddeld maar voor zeg maar maximaal 1 procent in commodities, dus als die moeten gaat verschuiven naar 20 procent commodities dan gaat dat enorm veel geld extra naar de grondstoffen sturen.”

Uranium blijft aantrekkelijk

Volgens hem zijn vooral uranium en zilver aantrekkelijk. “Je ziet dat er eigenlijk steeds meer aandacht komt voor uranium, ook al door de hoge energieprijzen en ook door de klimaatcrisis. Uranium is de brandstof voor kerncentrales en eigenlijk is dat de enige vorm van alternatieve energie waarbij je eigenlijk hele grote hoeveelheden energie, CO2 neutraal kan produceren.

Willem zegt dat het erop lijkt dat goud en zilver zijn gebodemd. Met name over zilver is hij positief. “Ja, zilver is heel explosief, dus als zilver eindelijk gaat bewegen, dan zou het hard kunnen gaan en maar het is moeilijk te voorspellen wanneer dat precies gaat gebeuren. Maar als zilver door de zeg maar 25, 30 dollar gaat, dan is het dus een snelle beweging terug naar die 50 dollar te verwachten. “

Bitcoin is niet dood

Dan nog iets anders. Vorig jaar zag een heel sterke daling, naast obligaties ook bitcoin duiken. Je was daar vorig jaar heel optimistisch daarover. Wat is jouw visie nu op die crash van bitcoin?

Willem: “Ja, bitcoin laat een hele sterke boom-bust cycles zien, en eind 2021 zaten we nog in een sterk stijgende trend. Het leek er toen op dat die trend nog niet was afgemaakt. Begin 2020 werd duidelijk dat er een sterke correctie was begonnen in bitcoin. Zoals we dat altijd kennen bij crypto, zie je dan dalingen tussen de 70 en 95 procent. Bitcoin zelf is sterk gedaald, maar d’r is natuurlijk vooral een slachting geweest bij Altcoins en met name bij exchanges. We hebben grote crashes bij Luna en FTX gezien, daarom is er nu heel veel angst en onzekerheid in de hele crypto wereld. “

Dus je denkt aan dat bitcoin nog niet dood is en zoals de Europese Centrale Bank (ECB) beweerde.

Willem lacht: “Ja, dat zou ik ook zeggen. Als ik centrale bankier was, dan zou ik graag bitcoin doodverklaren”.

Hij vervolgt: “Dus dat is misschien niet de beste bron om naar te luisteren. Nee, we leven in een wereld waarbij steeds meer geld wordt gecreëerd, en er maar 21 miljoen bitcoin kunnen worden gemijnd. Dan kan ik je verzekeren dat bitcoin altijd een bepaalde waarde zal houden. Als deze bear-markt voorbij is, als bitcoin uitgebodemd is, zal je zien dat de stijging weer terug gaat keren, en dan kan je weer heel snel richting die 50-100k lopen. Ik weet of het dit jaar al gebeurt, maar dat is wel wat je kan verwachten, als de trend weer omhoog gaat.”

Beleggingstips

Hij noemt geen specifieke fondsen maar wijst op een paar kansrijke ETF’s. Dat is de uranium ETF, de URA ($21,76), deze staat op punt van uitbreken op dit moment. Je hebt de COPX ($40,20), dat is een koper ETF, die interessant is, en als mensen iets in waterstof willen, de HJEN ($ 15,18). Dat is een ETF die wij kopen om van de waterstofontwikkeling gebruik te maken.

Overstap naar Patreon

Willem is een actieve twitteraar met ruim 125.000 volgers. Hij vertelt mij dat hij deels is overgestapt naar Patreon (https://www.patreon.com/user?u=84858815) Dat is een platform waarbij betaalde content wordt aangeboden. Hij heeft dat gedaan omdat hij twitter te onpersoonlijk vond worden. Met Patreon kan hij exclusieve content publiceren voor een selecte groep.

Koop fysiek zilver

Inflatie was een heel belangrijk thema vorig jaar en voor gewone mensen, dus de energierekening is heel moeilijk te betalen. Heb je nog een tip voor de gewone man.

Willem “Ja, dat is altijd heel lastig, want de gewone man heeft geen geld over en al het geld wat ie over had, dat gaat nu inderdaad naar de energierekening. Maar goed, mocht er toch nog een beetje geld over zijn. Ik blijf het zeggen: koop elke maand, koop elk kwartaal of elk half jaar fysiek zilver. Je gaat me ooit dankbaar voor zijn”.

2 gedachten over “Willem Middelkoop: bitcoin is niet dood”

 1. Paul Vandenbroucke

  Geachte Heer
  Kan je mij een raad geven en me laten weten wat jij zou doen met onderstaand geval?

  Ik belegde in bitcoin voor een bedrag van 87.409 € bij de firma BTCDirect uit Nijmegen.
  Ik begon daarmee op 17/11/2020.Het resultaat was goed en op een periode was er een winst van 37.500 €.
  Op 23/11/2022 kreeg ik een kleine mail van BTCDirect waarin ze lieten weten dat er een naamverandering was.De nieuwe naam was nu
  BTCDirect Classic. Mijn winst was intussen verminderd tot 17.250.Sluiting van BTCDirect was voorzien tegen 14/12/2022.
  In de mail stond dat degenen die niet overgingen naar BTCDirect Classic alles zouden verliezen.Daarna kreeg ik nog een mail waarbij ze me dwongen om alles te verkopen en het resultaat zou dan op mijn zichtrekening komen.Ik volgde hun raad en verkocht alles om dan opnieuw te beleggen bij BTCDirect Classic.Tot mijn grote verbazing kwam er maar 263 € op mijn zichtrekening,en kon ik niet opnieuw beleggen.Ik vind dat een vorm van oplichting.Ik vroeg uitleg hierover aan BTCDirect en het antwoord was dat alles geregeld was.
  Ik ben Paul Vandenbroucke BELG en wonende in de stad Oostende Alfons Pieterslaan 54/2 8400 . Tel.+32487498790.

  Met vriendelijke groeten, Ik ben 86 jaar en het waren van mijn laatste centen.
  Paul Vandenbroucke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.