Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is Blockchain de Nieuwe Internet?

De laatste tijd wordt er veel gesproken over de Blockchain technologie en de verschillende toepassingen hiervan. In de laatste drie jaar hebben wij vele startups gezien op het gebied van verzekeringen, munteenheden, contracten, transport, sociale media en cloud opslag bijvoorbeeld. De eerste en meest bekende toepassing van de technologie is Bitcoin. De Bitcoin trend is fors gegroeid en de verwachting is dat we meer hiervan zullen zien.

Maar de vraag is waarom? Wat maakt Bitcoin toch zo aantrekkelijk? Vandaag is het al mogelijk om een Bitcoin debit card te hebben waarmee je makkelijk kan betalen. Moest je wat beltgoed kopen? Dan kan dat ook met Bitcoin. Het wordt dus interessanter wanneer Bitcoin je hedendaagse leven beïnvloedt in plaats van deze alleen online gebruiken. Terwijl Bitcoin fans de munteenheid omhelzen, denken banken aan hoe ze hiermee moeten omgaan. Waarom is dit van belang? Een freelancer die aan een project werkt in het buitenland wordt via zijn bankrekening betaalt. Dit neemt helaas enkele werkdagen aan de hand van locatie etc. Dezelfde persoon kan simpelweg ook in Bitcoin betaald worden waarbij zo’n transactie slechts enkele minuten duurt. Als klant van een bank is het verschil heel groot! De vraag is dus wat voor effect dit op de financiële sector zal kunnen hebben in de komende tien jaar bijvoorbeeld. Wat duidelijk is, is dat Bitcoin alleen verder zal ontwikkelen met meer toepassingen die traditionele producten en services zou kunnen vervangen.

Banken doen momenteel onderzoek naar nieuwe Blockchain services en producten zowel als PSD2 die in 2018 geïmplementeerd zal worden. Voor hen is de vraag van hoe zij toch kunnen innoveren om gebruik te maken van de nieuwe technologie. Het schijnt dat Blockchain een ontwrichtende innovatie is waardoor banken bepaalde opties hebben. Of blijven ze met hun traditionele producten en diensten met alle mogelijke consequenties daarvan, of werken ze aan nieuwe producten die beter kunnen aanslaan op het markt. Voor een nieuwe bank is dit veel makkelijker dan voor een gevestigde bank die meerdere investeringen heeft gemaakt in zijn huidige infrastructuur. Toch hebben banken zoals Santander een andere uitzicht op de Blockchain technologie. In plaats van een bedreiging wordt het beschouwd als een nieuwe mogelijkheid om te besparen. Terwijl dit aan de gang is, maken startups zoals Coinbase grote voorsprongen. Het Bitcoin-portemonnee bedrijf kent al 4,4 miljoen gebruikers sinds 2012 die steeds in grotere mate groeit. Een rekening openen is nogal makkelijk en snel. Het bedrijf heeft reeds plannen uitgebracht om een wisselkantoor voor digitale munteenheden te introduceren. Verder zijn de diensten van Coinbase nu ook beschikbaar aan Europese klanten die zeker voor verdere groei zal zorgen.

Hoewel dit allemaal het geval is blijf de volatiliteit van Bitcoin hoog. Dit is een grote reden waarom men niet helemaal is overgestapt naar de nieuwe digitale munteenheid. Als een Bitcoin vandaag rond €500 waard is, en morgen iets van €200 dan is het simpelweg te veel risico. Desondanks zijn er velen die Bitcoin en Blockchain als het nieuwe internet zien. Idan Levitov, VP van Trading bij Anyoption denkt dat deze technologieën “een grote impact zullen hebben op de financiële sector, zowel op het gebied van klanten als investeringen”. Naarmate de volatiliteit van Bitcoin stabieler wordt, is het niet onmogelijk dat meer mensen een digitale portemonnee zullen gebruiken om alles mee te betalen. PSD2 zal dit al doen voor platforms zoals Facebook dus de reële waarde van een traditionele bankrekening zal misschien dalen. Het is een periode waar er vele veranderingen plaatsvinden. De manier waarop men zaken doet, een bedrijf uitvoert en voor goederen en diensten betaalt is langzamerhand ook aan het veranderen. Jongeren die in een wereld van Bitcoin, virtuele realiteit en apps opgroeien zien straks misschien weinig redenen om een bankrekeningen te hebben als ze via Bitcoin uitbetaald kunnen worden, daarmee hun inkopen doen en een vliegticket naar Tenerife kunnen kopen. Het is dus zeker te verwachten dat banken onderzoek doen naar nieuwe innovaties en hoe zij Blockchain technologie kunnen gebruiken om hun concurrentie positie te versterken.

Dit gastartikel is geschreven door Arjan Pommel, Met een opleiding in economie achter de rug is hij nu bezig in de finance sector. Zijn passie ligt bij onderwerpen zoals Blockchain, fintech, VR en Beleggen. Hij volgt verschillende trends en schrijft over de impact van deze nieuwe technologieën op onze samenleving.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *