In ons interview wees Willem Middelkoop erop dat institutionele beleggers ook naar digitale assets beginnen te kijken en dat lijkt nu inderdaad te gebeuren. De grootste Amerikaanse bank, JP Morgan, heeft zijn eigen digitale valuta gelanceerd. De “JPM-munt” kan de betalingen radicaal veranderen. Voor de crypto-wereld betekent dat een langverwachte doorbraak.
Op het eerste gezicht is de stap van het instituut verbazingwekkend. JP Morgan-baas Jamie Dimon wordt beschouwd als een sceptische toeschouwer van de crypto-wereld. Volgens hem was de belangrijkste digitale valuta, Bitcoin, gelijk aan een “fraude” en vergeleek hij de sterke stijging van de prijzen met de Nederlandse tulpenmanie , een speculatieve zeepbel in de 17e eeuw.
JP Morgan Chase verdiende in 2018 meer dan $ 31 miljard en besteedt jaarlijks tientallen miljoenen dollars aan onderzoek naar blockchaintechnologie. JP Morgan trok zich in 2017 terug uit het bankensyndicaat R3, dat zijn potentieel aan het testen is. In plaats daarvan heeft de bank haar eigen blockchain Quorum gebouwd, met de steun van Ethereum Development. Dit vormt nu het platform voor de JPM-munt.
JPM Coin is momenteel bezig met een prototype dat wordt getest met een klein aantal zakelijke klanten. Later in het jaar zal het proefprogramma worden uitgebreid. In het huidige stadium zijn ze niet van plan het aan retail klanten aan te bieden.
De houding van JP Morgan is duidelijk : het zou geen competitie voor Bitcoin en Co. moeten zijn. Het ontstaat niet in een open netwerk. En hij is niet gericht op particuliere klanten. Zijn aanpak is anders: de JPM Coin is een eigen clearingtool voor de netwerken van JP Morgan. Hij is 1: 1 gebonden aan de dollar, de bank garandeert de onbeperkte uitwisseling. Andere valuta, zoals de euro, zou binnenkort verbonden moeten zijn.
Maar wat is het voordeel van een munt die uitsluitend intern wordt gebruikt? Volgens woordvoerder Farooq moet de cryptocurrency betalingen versnellen en transacties vereenvoudigen. Voor de klanten kan dit aanzienlijk goedkoper zijn.
Als een Japanse groep bijvoorbeeld een Amerikaanse zakenpartner heeft en beide klanten van JP Morgan zijn, zou de JPM Coin in de toekomst het beste instrument kunnen zijn. Als het Japanse bedrijf geld wil overboeken naar hun Amerikaanse partner, moeten ze tot nu toe hun yen-credits in dollars inwisselen. Nadien draagt de Japanse JP Morgan het geld over de Atlantische Oceaan over. Pas als de betaling is aangekomen en bevestigd, komt de Amerikaanse klant aan zijn geld.
Het proces kan enkele dagen duren en is duur. In de toekomst zou het Japanse bedrijf hun account rechtstreeks via JP Coin kunnen beheren. Het kan binnen enkele minuten op een fraudebestendige manier worden overgedragen met behulp van de blockchain en de Amerikaanse klant kan er rechtstreeks toegang toe krijgen. Door tijd en geld te besparen, zouden beide partijen hiervan moeten profiteren.
Hier ook de beperkingen van de aanpak opdagen omdat: Omdat de gebruikte blok keten niet is gedecentraliseerd, maar centraal wordt aangestuurd door de bank, moeten alle zakelijke partners vertrouwen erop dat het geld goed terechtkomt . JP Morgan moet voldoende worden vertrouwd door grote klanten. Voor andere, kleinere banken is dit niet automatisch. Daarnaast moeten alle gebruikers klanten van JP Morgan zijn, interbancaire betalingen met dit systeem zijn momenteel niet mogelijk.
Ook andere banken zijn ermee bezig
JP Morgan is niet de eerste bank die cryptovaluta’s als betaalmiddel test.. In het kader van het bankensyndicaat R3 testen een aantal financiële instellingen de operatie. Sinds 2016 test de Japanse Mitsubishi UFJ Financial Group zijn eigen munt.
De Zweedse bank SEB is al bezig geld over te maken tussen Stockholm en New York met behulp van zijn bank-voorkeur valuta Ripple. En Britse HSBC experimenteert met de blockchain-techniek in valutahandel. Op het eigen FX Everywhere-platform kon de bank de verwerkingskosten met een kwart verminderen, zei de verantwoordelijke manager Mark Williamson van het persbureau Reuters.
Desalniettemin is het besluit van JP Morgan om op zijn eigen munt te vertrouwen om betalingen van klanten af te wikkelen een belangrijke stap. Het breekt met Wall Street’s lang gekoesterde overtuiging dat de blockchain-techniek, niet geschikt is voor de transactie van waarden.
Start met Automatisch Beleggen
Met prijzen die nog steeds stijgen en een groot openbaar aanbod die op de markt komt, denken de meeste professionele beleggers dat bitcoin slechts een bubbel is.
De term DeFi is in 2018 bedacht, maar het concept bestaat al langere tijd. Sinds de komst van cryptovaluta blijft de interesse groeien.
In tijden van onrust is goud historisch gezien een veilige haven. Maar sinds begin dit jaar zagen we de goudprijs dalen met 7%. Een flinke underperformance
De prijs van Bitcoin blijft vandaag dalen. De digitale valuta zakt nog eens tien procent tot een waarde van minder dan $38.376 - het laagste niveau sinds februari 2021.