Bitcoin & Co. zijn ooit uitgevonden als beter geld. Maar ze zijn niet immuun voor menselijke speculatie, zoals blijkt uit de FTX-crash van deze week. Wat zit er achter , welke lessen moeten beleggers leren en hoe kunt u uzelf beschermen.
Het basisidee van cryptovaluta’s is om het betere monetaire systeem te creëren. Een systeem waarin geen enkele centrale bank geld drukt en zo inflatie veroorzaakt, een systeem waarin niet-centrale spelers zoals commerciële banken of creditcardmaatschappijen de koop sluiten terwijl miljoenen gebruikers ervoor betalen. Kortom, Bitcoin en andere crypto’s zouden het tijdperk van gedecentraliseerd geld moeten inluiden, waarbij de gebruikers tegelijkertijd de begunstigden zijn.
Dankzij cryptografische technologie zouden de individuele deelnemers ervoor zorgen dat het systeem zonder centrale bank veilig, stabiel en geloofwaardig bleef. Dat staat in het Bitcoin-witboek van 2009 dat de geboorte van crypto markeerde. Het is niet voor niets dat het witboek werd gepubliceerd tijdens de financiële crisis, toen het wantrouwen jegens overheden, commerciële banken en centrale banken bijzonder groot was.
Maar nu ervaart crypto zelf zijn geloofwaardigheidscrisis. De onrust rond het Amerikaanse cryptohandelsplatform FTX doet twijfel rijzen over de beloften van alternatief geld. Plots realiseren beleggers zich dat zelfs in de crypto-kosmos geld schijnbaar uit het niets kan worden gecreëerd en dat individuele grote spelers het systeem kunnen manipuleren en uiteindelijk door hebzucht laten glippen. Zelfs als crypto technisch geavanceerd en fraudebestendig is, kunnen menselijke zwakheden en verkeerde beslissingen leiden tot een bankrun en miljarden dollars aan waarde vernietigen. Dat is de les voor deze week .
Centraal in de actie staat de 30-jarige Amerikaan Sam Bankman-Fried, op sociale media vaak SBF genoemd naar zijn Twitter-afkorting. Bankman-Fried werd beschouwd als een wonderkind in de fintech-industrie. De afgestudeerde van de elite-universiteit MIT bouwde in 2017 eerst een crypto-investeringsmaatschappij op genaamd Alameda Research en richtte vervolgens in 2019 het handelsplatform FTX op. Aan het begin van het jaar werd FTX door private equity-bedrijven gewaardeerd op $ 32 miljard. Nu staat ze op de rand van uitsterven.
Het handelsplatform van Bankman-Fried zou de investeringsmaatschappij, die ook in handen is van de ondernemer, op grote schaal geld hebben geleend, waarop Alameda Research vervolgens op een hedgefonds-manier speculeerde.
Tien miljard dollar gebruikt voor speculatief wedden
Volgens de Wall Street Journal werd van de $ 16 miljard aan klantendeposito’s op het FTX-handelsplatform ongeveer $ 10 miljard gebruikt voor speculatieve weddenschappen. Ook het misbruik van de door FTX zelf aangemaakte token met de afkorting FTT speelde een rol. Alameda Research gebruikte deze digitale munten als onderpand voor hun transacties.
Het creëren van eigen tokens via handelsplatforms is niet ongebruikelijk in de cryptowereld. Normaal gesproken zijn de tokens bedoeld om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om waarden over te dragen en heen en weer te schakelen tussen verschillende valuta.
Maar in plaats van het geld dat klanten voor de tokens betaalden veilig te storten, werden ze overgedragen aan Alameda Research.
Blijkbaar gingen de speculaties niet zoals gepland. Toen FTX-klanten kapitaal wilden opnemen, was daar niet meer voldoende liquiditeit. Alleen al afgelopen zondag zouden klanten hebben geprobeerd vijf miljard dollar terug te krijgen. De rush werd niet in de laatste plaats veroorzaakt door uitspraken van FTX-concurrent Binance en zijn oprichter, die twijfels zaaiden over de waarde van de FTX-token FTT.
Binance wordt beschouwd als ’s werelds grootste crypto-uitwisseling, en de baas – de Chinees-Canadese zakenman Zangpeng Zhao – was een vroege promotor van Sam Bankman-Fried. Onder Zhao had Binance ook geïnvesteerd in FTX en later gedeeltelijk uitbetaald in FTT. Toen Binance onlangs aankondigde dat het zijn FTT-positie verkocht, gleed het systeem uit.
Alameda Research is een van de belangrijkste spelers op dit gebied en er dreigen nu miljarden aan liquiditeitstekorten. Niemand kan op dit moment precies zeggen welke andere instellingen worden getroffen en welke effecten dit zal hebben.
De hele cryptosfeer is in rep en roer door de samensmelting van tokens en klantenfondsen en de daaruit voortvloeiende verstoringen. Aangezien de sector niet bijzonder zwaar gereguleerd is, is het moeilijk in te schatten welke andere risico’s investeerders wachten die betrokken zijn bij Bitcoin & Co.
Hoewel er niet met deze cryptocurrencies is geknoeid, kunnen verliezen nu FTX-investeerders dwingen hun bezit te verkopen, wat op zijn beurt een lawine kan veroorzaken die het hele complex verder beïnvloedt. Bitcoin en Ether worden vaak gebruikt om andere cryptoposities af te dekken, en er is ook veel hefboomwerking in de scene, waardoor neergang zoals de huidige versnelt.
De reactie op de digitale blockbuster-valuta’s was dienovereenkomstig gewelddadig. Bitcoin crashte tijdelijk onder de $ 16.000. Ether, de op een na grootste internetvaluta na Bitcoin, verloor in drie dagen een kwart van zijn waarde.
In 2021 heerste er nog euforie op de cryptomarkt. Vanuit het perspectief van vandaag lijken de hoogtepunten van die tijd luchtig. Een jaar geleden, in november 2021, werd een bitcoin verhandeld voor ongeveer $ 69.000, een ether was op dat moment $ 4900 waard.
De totale waarde van alle munten, waarvan er nu vele duizenden zijn, bereikte een jaar geleden bijna drie biljoen dollar. Vandaag is er nog maar ongeveer een biljoen over, dus de crypto’s hebben tweederde van hun waarde verloren. Voor Bitcoin, dat in 2009 werd geïntroduceerd, is het al de vierde bearmarkt. In eerdere recessies (ook wel “crypto-winters” genoemd), waren dalingen van ongeveer 80 procent gebruikelijk in vergelijking met de vorige high. In het ergste geval verloor Bitcoin negen tienden van de high.