Welke markten moet u nu kopen?

Momenteel is er behoorlijk veel paniek in de Opkomende Markten. Wereldwijd staan aandelenkoersen onder druk. Maar elke scherpe correctie is ook een kans voor de beleggers! Essentiële vragen daarbij zijn echter: wanneer moet je instappen, in welke markten en in welke aandelen?

De ene Opkomende Markt is de ander niet. Zo hebben China en Zuid-Korea een overschot op de lopende rekening, terwijl Turkije en Indonesië behoorlijke tekort moeten noteren. Moeten we daarom Turkije en Indonesië links laten liggen. Wij denken van niet. Om een voorbeeld te geven, wij zijn onverkort positief op Turkish Airlines. Hetzelfde geldt voor Aneka Tambang (Antam) in Indonesië! Met andere woorden er zijn en blijven mooie aandelen te vinden met mooie vooruitzichten.

Het valt echter niet te ontkennen, dat de Opkomende Markten voorlopig volatiel zullen blijven.

>> RUIM 22% RENDEMENT IN 12 MAANDEN! >>
MAAK KENNIS MET RHP VOLA STRATEGY


Figuur 1 Fragile five hebben het moeilijk

In de week van 29 januari verkochten beleggingsfondsen voor een bedrag van ruim $ 6,3 miljard effecten uit Opkomende Markten. Het was de grootste onttrekking sinds augustus 2011. In heel januari is de uitstroom ruim $ 12 miljard geweest. Dat benadert na een maand al het bedrag van $ 15 miljard voor heel 2013. Niet alleen effecten gaan in de uitverkoop, ook lokale valuta’s worden massaal van de hand gedaan.

Nu de Fed besloten heeft om versneld te gaan afbouwen is er een strijd om het schaarser wordend kapitaal losgebarsten. Het is dus belangrijk de belegger te verleiden om jouw valuta te houden of te kopen. Dat kan feitelijk maar op één manier en dat is om een aantrekkelijke reële rentevergoeding te bieden. Bij Goldman Sachs en bij Citigroup hebben ze uitgerekend, dat juist die reële rente veel te laag is. Zo is die rentevergoeding voor de Mexicaanse peso bijna nul en voor de Zuid-Afrikaanse Rand slechts 1,4%. Dat is te weinig om beleggers te verleiden om de tekorten van die landen te financieren.


Figuur 2 Tekortfinanciering niet aantrekkelijk

Voorlopig lijken de Opkomende Markten weer terug bij af, zoals ongeveer 17 jaar geleden. Toen moest Het Internationaal Monetair Fonds landen als Zuid Korea, Thailand en Indonesië voor een faillissement behoeden. Toen voerde pessimisme over de toekomst van deze landen de boventoon. Het tegendeel is waar gebleken. Het herstel is even sterk en snel als de neergang en vandaag de dag is een land als Zuid Korea een steunpilaar van de wereld. Ook Thailand en Indonesië herstelden snel.

Er is weinig reden om aan te nemen, dat de krachten die 17 jaar geleden werkzaam waren, dat nu niet meer zijn. Nog steeds hebben Opkomende Markten beleggers en investeerders grote voordelen te bieden. Denk daarbij aan zaken als lagere kosten voor arbeid gecombineerd met een stijgende productiviteit. Daarnaast groeit er een middenklasse met een toenemende koopkracht. Op basis van deze en vele andere voordelen zijn deze landen in de afgelopen veertig jaar met maar liefst 600% gegroeid. De groei bedraagt het dubbele van de zogeheten geïndustrialiseerde landen. Dit beeld van zeer snelle groei blijft overeind als we de tijdsduur verkorten tot 20 jaar. Ook in die periode verdubbelde het aandeel van de Opkomende Markten in het wereldwijde Bruto Nationaal Product. Ook het aandeel in de private consumptie, evenals het aandeel in de wereldhandel.


Figuur 3 Groeibriljanten van morgen

De snelle economische groei is nu niet alleen merkbaar in de meeste landen van Latijns Amerika en Azië, maar ook in Afrika. Het is en blijft het groeiverhaal van deze eeuw, waarbij een steeds groter deel van de wereld (75%) gaat behoren tot de ontwikkelde wereld. De pijlsnelle ontwikkeling van de Opkomende Landen is en zal gepaard blijven gaan met crises, het zij van financiële aard, het zij van politieke aard. In 1997 was er de Azië crisis en in 1994 de tequilacrisis. In 1989 was er als gevolg van de gebeurtenissen op het Tienmannen Plein in Beijing een ernstige politieke crisis in de wereld. Hoe ernstig ook, steeds opnieuw hebben de Opkomende Markten zich opgericht en zijn ze verder gegaan op hun groeipad. Daarom is het misschien belangrijk om de woorden van Jim O’Neill serieus ter harte te nemen. O’Neill is de bedenker van het begrip BRIC’s. Onlangs lanceerde hij een nieuw begrip: Mints. Dat staat voor Mexico, Indonesië, Nigeria en Turkije. Voor hem zijn dit de groeibriljanten van morgen, ook al behoort een land als Turkije tot de voornaamste slachtoffers van de huidige crisis.


Figuur 4 De bedenker van BRIC en MINT

>> RUIM 22% RENDEMENT IN 12 MAANDEN! >>
MAAK KENNIS MET RHP VOLA STRATEGY

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.