Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Koffieprijs stijgt 22% op de wereldmarkt

Recent hebben wij u tot tweemaal toe gewezen op het mogelijk stijgen van de koffieprijzen. Ten bewijze treft u hieronder twee links naar onze laatste nieuwsbrieven over koffie.

>>Klik hier voor onze tip op 20 november 2013<<
http://www.invincobenelux.com/article/Altijd-al-willen-beleggen-in-grondstoffen.html

>>Klik hier tip 11 december 2013<<
https://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/landbouwgrondstoffen/koffieprijzen-gaan-herstellen/

Beide tips hebben belangstellende beleggers een aantrekkelijk rendement opgeleverd. Bent u geïnteresseerd, vul de onderstaande link en ontvang het resultaat van onze trade!
Ontvang tegelijkertijd gratis het koffierapport van onze analisten.

Vermogensbeheerder Invinco werkt voor particulieren, hedge funds, banken en andere professionele partijen. Onder onze zakelijke cliënten is het managed future programma erg populair. Gelukkig beginnen ook steeds meer particuliere cliënten de voordelen van deze strategie te ontdekken.

Koffieboeren hadden het moeilijk in 2013. Het aanbod van koffie was voor het vijfde jaar op rij groter dan het aanbod. Al enkele jaren bedraagt de wereldwijde oogst meer dan 133 miljoen balen, terwijl de exporten al enkele jaren op een niveau van plus minus 90 miljoen balen blijft hangen. De stagnatie is vooral toe te schrijven aan tegenvallende marktrends in Europa en de VS.

  • Koffie is na aardolie de meest verhandelde grondstof ter wereld
  • Wereldwijd drinkt 70% van de consumenten arabica bonen en 30% robusta bonen
  • 1 cent fluctuatie vertegenwoordigt $ 375 per contract op de future
  • Braziliaanse overheid wil een structureel hoger prijs voor de koffieboeren
  • De koffieprijs kan de komende maanden 5-7 cent per pond omhoog

In 2013 daalde de prijs voor een pond koffie op de internationale markten tot een niveau van iets meer dan $ 100 cent per pond. Volgens deskundigen zou de prijs nog verder omlaag kunnen. Een niveau van $ 90 cent achtte men niet onmogelijk. Uiteindelijk zijn de prijzen in 2013 met maar liefst 23% gedaald. Braziliaanse boeren, de grootste exporteurs ter wereld, hebben in 2013 een gezamenlijk verlies geleden van meer dan $ 4 miljard. Dat verlies is niet alleen te wijten aan de alsmaar dalende prijzen, maar nog meer aan de sterk stijgende kosten om koffie te produceren. Dit jaar zijn de kosten opnieuw gestegen en komen uit op $ 187,56 cent per pond. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

In 2014 komen zaken voor consumenten en producenten waarschijnlijk radicaal anders e liggen. Sinds het begin van dit jaar zijn de prijzen voor Arabica koffie zeer fors gestegen Op de markt voor koffiefutures worden weer prijzen genoteerd tot $ 1,35 per pond en volgens sommige ingewijden kan de prijs op de korte termijn doorstijgen naar $ 1,40 per pond. De oorzaak voor dit snelle prijsherstel komt op naam van het klimaat. Het is droog in Brazilië. De maand januari was de droogste maand in meer dan 15 jaar. Volgens meteorologen zal de maand februari ook grotendeels droog zijn. De neerval bedraagt tot nu toe gemiddeld 40% – 50% van wat normaal is. Pas aan het einde van deze maand en aan het begin van maart wordt enige neerslag van betekenis verwacht. Naar het zich nu laat aanzien is de neerslag te weinig om de spaarbekkens te vullen. Die zijn aangelegd om het normale droogteseizoen te overleven. Dat begint alweer in april.

Figuur 1 Koffieprijzen schieten de lucht in

Het is echter niet alleen droog, maar ook nog eens extreem warm met temperaturen van 35°Celsius en hoger. Normaal voor de tijd van het jaar zijn temperaturen van 30 °. De combinatie van aanhoudende hitte en droogte heeft een fnuikende invloed op de ontwikkeling van de koffieboon en daarmee op de oogst. Het gaat er nu naar uitzien, dat de oogst in 2014 nagenoeg gehalveerd wordt. De ellende beperkt zich echter niet tot dit jaar. De aanhoudend slechte klimatologische omstandigheden hebben waarschijnlijk ook consequenties voor de oogst van 2014. De jonge aanplant van koffiestruiken heeft het moeilijk en ook de verdere groei van de al wat oudere struiken gaat niet voorspoedig. Dat betekent, dat ook de oogst in 2015 kan gaan tegenvallen en dat prijzen voor Arabica koffie hoog blijven!


Figuur 2 Struiken verpieteren door de droogte

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *