Beleggers onderschatten de groeikansen van landen waarvan het overgrote bevolkingsdeel moslim is. Dit schreef ik in een artikel met als titel “Beleg in Moslims“. De VPRO komt vanavond met een uitzending die gerelateerd is aan dit thema.
Na de crash van ons Westerse financiële stelsel wordt het wellicht eens tijd om om ons heen te kijken naar andere vormen van bankieren. Wereldwijd zijn er diverse alternatieven voor handen, een daarvan is het Islamitisch bankieren. Oftewel bankieren volgens de wetten van de Shariah.
In grote delen van de wereld wordt deze vorm van handeldrijven al eeuwenlang uitgeoefend. Islamitisch bankieren is al zo oud als de Zijderoute. Recentelijk is er echter een nieuwe opleving te bespeuren, vooral bij emerging economies, zoals Maleisië, Indonesië en de Golfstaten, waar men na de financiële crisis naarstig op zoek is naar een nieuw paradigma voor groei.
Tegenlicht bezocht de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, dat zichzelf op de kaart wil zetten als het internationale centrum voor het Islamitisch bankieren. Opvallend genoeg drijft het Maleisische succes voor een groot deel op een aantal topvrouwen die in deze branche de toon zetten. Zo is de Gouverneur van de Centrale Bank in Maleisië een vrouw, het hoofd van de Securities and Exchange Commissie is een vrouw, de directeur van de Islamitische Stock Exchange is een vrouw, en zijn er in Maleisië verschillende vrouwelijk CEO’s te vinden van Islamitische banken.
Tegenlicht volgde een vrouwelijke bankdirecteur Fozia Amanulla (Chief Executive EonCap Islamic Bank), de vrouwelijk directeur van de Islamitische Stock ExchangeRaja Teh Maimunah en een vrouwelijke directeur van een van de grootste Aziatische vermogensbeheerders Datuk Noripah Kamso (Chief Executive CIMB-Principal Islamic Asset Management). Op zoek naar de Female Touch in het Islamitisch bankieren in Maleisië.
Uitzending: 21 februari 2011 20:55 uur NED 2
Start met Automatisch Beleggen
Het aantal vrouwelijke beleggers neemt snel toe. Van de vrouwelijke beleggers die deelnamen aan de wereldwijde survey is 48% in de afgelopen twee jaar ingestapt.
Eind december 2018 bereikte de S&P 500 Bullish Percent Index (BPSPX) een zeldzame oversold-staat. Dat gaf aan dat het sentiment veel te negatief was
De wereldeconomie en het bedrijfsleven worden momenteel met tal van problemen geconfronteerd: hoge inflatiecijfers, monetaire verkrapping en de oorlog in Oekraïne.
Internationaal conflict wordt als het grootste externe risico gezien door Nederlandse particuliere beleggers.
Islamitisch bankieren, zonder rente, is de enige weg naar welvaart; al ’t andere leidt slechts tot grootschalige verschuldiging en de facto slavernij. Wie tot over z’n oren in de schuld zit, is geen burger meer, doch eigendom van anderen. Feitelijk met huid en haar. In een land als Egypte kun je als koper een huis in gedeelten afbetalen bij de verkoper. Vele malen beter dan een onoverzichtelijke woekerpolis, die in werkelijkheid niet anders is dan diefstal.
De Moslims zullen de Wereld overnemen! 013-4life. Emchoum, Nichen ouwe.
Steeds meer mensen komen achter de waarheid!
xx
Een uitstekende documentaire, inderdaad, en een prima visie om aan het debat toe te voegen. Het vereist moed om niet alleen af te gaan op de negatieve bijsmaak van de shari’a, die er uiteraard ook is, maar bij te dragen aan een genuanceerd beeld. Van beide zijden in de culturele clash is er veel ongenuanceerd geroep dat alleen maar bijdraagt aan angst en van daaruit agressie(de reactie hierboven is uiteraard een voorbeeld).
Informatie is een belangrijke hulp in het ‘genezen’ van de dialoog, en het stimuleren van normale én profijtelijke betrekkingen. Dat islamitisch bankieren aantoonbaar een aantal basisregels biedt die het risico van o.a. al te fantasierijke derivaten kunnen nihiliseren, en daarmee ook voor niet-islamitische beleggers en spaarders interessant is, is door de dames bankiers c.s. uit de documentaire uitstekend benadrukt. Komt u maar door met dat beleggingsfonds (als het maar vrij is van de vrouw onderdrukkende elementen, uiteraard, die dan weer de treurige keerzijde vormen van dit gedachtegoed) – zou ik de bedenkers van financiele producten willen vragen. Ik zelf ben er klaar voor!
Ik zag in deze reportage over islamitisch bankieren net zoveel rijkdom in bankierskringen (mooie pakken, grote luxe appartementen, blinkende SUV wagens om het zoontje mee naar school te brengen,…) en hoorde dezelfde terminologie (meer … sneller … targets behalen, nieuwe beleggingsformules bedenken, gericht doelpubliek aanspreken, …) als in het Westerse stelsel.
Mijn conclusie is dat ze er ginds een ander sausje over gieten, maar de onderliggende drijfveer evenzeer hebzucht is. Hoe kan het ook anders … er is geld in het spel.
geloof is ellende