India: paradijs voor beleggers

Door de aardverschuiving in het politieke landschap van India is het land een paradijs geworden voor beleggers, zegt Robeco’s hoofd Emerging Markets Equities.

In het kort:

  • Overwogen in India – zowel voor als na Modi’s overwinning
  • Aandelenrally houdt aan dankzij hoop op hervormingen
  • Ook China en Zuid-Korea zijn groeimarkten
  • Let op het potentieel van frontiermarkten

Wim-Hein Pals was vóór de verkiezingen van premier Narendra Modi in mei al overwogen in India en is dat nog steeds. De Indiase aandelen stegen in de aanloop naar de verkiezingen en bleven daarna stijgen door het vooruitzicht van hervormingen door de leider van de Bhartiya Janta Party.

Pals is ook overwogen in China en Zuid-Korea omdat deze landen een sterk groeipad hebben. Verder is hij positief over verschillende bedrijven in Brazilië. Het Robeco Emerging Markets Equities-fonds combineert een top-downbenadering om te bepalen welke landen het beste zullen presteren, met een bottom-upanalyse om de beste individuele aandelen te kopen.

Een stijgende lijn
“De politieke situatie in India is alleen maar beter geworden,” zegt Pals. “We zijn sinds 2013 overwogen in India en hebben zowel vóór als na de verkiezingen geprofiteerd van stijgende aandelenkoersen. Zo hebben we het beste van twee werelden zonder dat we overgewaardeerde aandelen hoeven te kopen.”

Sensex
Sensex

Indiase aandelen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Bron: Bloomberg

Ook China en Zuid-Korea zijn aantrekkelijk

Veel beleggers hebben zich zorgen gemaakt over de Chinese groei, maar Pals is optimistisch over de vooruitzichten van het land. “Vanuit het oogpunt van de financiële markten heeft China het niet zo goed gedaan, maar het land heeft zulke grote deviezenreserves en zoveel activa dat het een eventuele herstructurering of een lagere groei wel aankan,” zegt hij.  Met Critivestor hebben een positie in Chinese aandelen genomen? Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? KLIK HIER

“Zuid-Korea is een zeer stabiel land met een sterke munt en geweldige internationale bedrijven zoals Samsung en Hyundai Motors. Deze bekende wereldwijde merken waren enkele tientallen jaren geleden nog B- merken, maar zijn nu wereldleiders.”

Elders in de wereld heeft een aantal opkomende markten zware tijden gehad, maar er is niet altijd een relatie tussen politiek risico en de financiële realiteit, zegt Pals. “Door de militaire coup in Thailand is het politiek risico in het land nu groter dan een jaar geleden,” zegt hij. “Maar dat is lastig te vertalen naar de vooruitzichten voor financiële markten, want de Thaise markt was dit jaar een van de grootste stijgers.”

‘Het is lastig om politiek risico te vertalen naar de vooruitzichten voor financiële markten’

Consumenten jagen de groei aan
Dankzij het groeiende besteedbare inkomen van consumenten hebben Pals en zijn team momenteel een voorkeur voor bedrijven in de sector consument cyclisch. “De groeiende middenklasse in opkomende markten is een thema waar we op inspelen in de portefeuille. Dit doen we meer via consument cyclisch dan via consument defensief, dat doorgaans een hogere koers-winstverhouding heeft en dus duurder is,” zegt hij.

“We zijn positief over auto’s omdat deze markt in opkomende markten nog lang niet verzadigd is. Er is nog veel opwaarts potentieel voor automerken in India, China en Zuid-Korea.”

Andere favoriete bedrijven van Pals zijn Petrobras en Bank Itaú in Brazilië. “Petrobras heeft grote reserves en dat kan niet worden gezegd van de westerse oliegiganten. Bank Itaú heeft een groot groeipotentieel en is nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd,” zegt hij.

Verandering van de wereldrangorde
Het is goed mogelijk dat de groei van opkomende markten op een dag het machtsevenwicht met het westen zal verstoren, zegt hij. In maart 2014 hebben de ‘BRIC’-landen – Brazilië, Rusland, India en China – aangekondigd dat ze met een concurrent van de Wereldbank gaan beginnen.

“De komende tien jaar is vooral de concurrentie tussen de volwassen en opkomende markten interessant,” zegt Pals. “Opkomende markten hebben zo veel geld dat ze hun eigen Wereldbank of IMF (Internationaal Monetair Fonds) kunnen beginnen. Op de middellange tot langere termijn zullen deze landen een grotere vinger in de pap krijgen bij wereldwijde instellingen.”

“De komende tien jaar zullen we gaan zien dat opkomende landen een sterkere balans hebben dan ontwikkelde landen. De VS heeft nog steeds een dubbel tekort, Europa heeft ook grote tekorten en Japan heeft de grootste schuld/BBP-verhouding ter wereld. Beleggers zullen de komende jaren gaan beseffen dat je voor een sterkere balans en uiteindelijk lagere risico’s ook in opkomende markten moet wezen.”

Grenzen verleggen
Frontiermarkten zijn ook de moeite waard om in de gaten te houden, zegt Wilma de Groot, fondsmanager van Quant Emerging Markets Equities. Dit zijn de zogenoemde ‘opkomende opkomende’ markten met landen zoals Vietnam, Kazachstan, Cambodja en Saoedi-Arabië.

Twee frontiermarkten, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, zijn in juni 2014 gepromoveerd van frontiermarkten naar opkomende markten. Over de achtergrond en gevolgen hiervan schreef De Groot samen met kwantitatief researcher Weili Zhou van Robeco het onderzoeksrapport ‘Quantitative Investing in Upcoming Emerging Markets’.

In 1994 was Robeco het eerste Europese bedrijf dat een Emerging Markets-fonds introduceerde. De Groot heeft dezelfde pioniersgeest. Robeco selecteert aandelen in landen zoals Myanmar en Laos, waar nu verschillende bedrijven beursgenoteerd zijn. Vroeger waren er problemen met de datakwaliteit. Het was lastig om betrouwbare informatie te vinden voor het maken van beleggingsbeslissingen, maar dat gaat nu steeds beter, zegt ze.

“Er waren veel problemen met gegevens omdat bijna niemand naar deze landen kijkt. Daarom hebben we in een jaar tijd onze eigen database opgezet,” zegt De Groot. “Van 24 van de meest liquide frontiermarkten hebben we nu unieke gegevens die teruggaan tot 1997.”

“Onze uitkomsten laten zien dat de factoren waarde en momentum in frontiermarkten minstens net zulke goede resultaten opleveren als die in het verleden werden behaald voor ontwikkelde en opkomende markten.”
Terwijl de Indiase verkiezingen leidden tot een rally en Modi nog in zijn wittebroodsweken zit, gaat de beleggingsstrategie vooral uit van de economische grondbeginselen, zegt hij. “India, China en Zuid-Korea hebben sterke macro-economische fundamentals en de markten waarin we overwogen zijn, hebben vrijwel allemaal een sterke balans.”

“India heeft een begrotingstekort, maar de toekomst ziet er zonnig uit. Er zijn veel nieuwe infrastructuurprojecten op komst en het land leeft weer op. Modi heeft een monsterzege behaald, die grote gevolgen heeft voor de toekomst van het land.”

Bron: Robeco

1 gedachte over “India: paradijs voor beleggers”

  1. De Sensex zit al vanaf 2003 in een bull markt trouwens. ‘Aardverschuiving in het politieke landschap’ is ietwat overdreven, alsof politiek er toe doet voor een beurs…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.