Beleggers verwachten lichte stijging beurs

Terwijl het algemene sentiment iets daalt, verwachten Nederlandse particuliere beleggers de komende drie maanden een kleine stijging van de AEX. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van deze maand. De stand van de Barometer komt uit op 132, een lichte daling ten opzichte van vorige maand (137). De vakantieperiode biedt de particuliere belegger geen grote beleggingsinspiratie. Bijna 7 op de 10 beleggers zegt geen actie te ondernemen op koersontwikkelingen wanneer ze op vakantie zijn. Meer dan de helft kijkt helemaal niet om naar de beleggingsportefeuille.

ING Beleggersbarometer juli 2014
ING Beleggersbarometer juli 2014

Blijvend positief over risicovollere beleggingscategorieën

De financiële markten waren relatief rustig de afgelopen weken. Henry van Heijster, investment manager ING Investment Office: “De koersen zijn al langere tijd redelijk stabiel en beleggers lijken zich geen grote zorgen te maken dat een nieuwe crisis aanstaande is. Ook de gegroeide politieke spanningen in de wereld lijken daarin vooralsnog weinig verandering te brengen. Maar deze rust op de beurzen kan verraderlijk zijn. Een plotselinge, onverwachte verandering kan zorgen voor een schrikreactie op de beurzen, versterkt doordat op dit moment weinig gehandeld wordt op de beurzen: de handelsvolumes zijn laag. Ondanks dit risico blijven wij positief over beleggen in risicovollere beleggingscategorieën zoals aandelen en bedrijfsobligaties; het hogere te verwachten rendement compenseert dit risico voldoende.”

Lichte stijging van AEX verwacht

De gemiddelde verwachting van particuliere beleggers over de stand van de AEX over drie maanden is 404 punten. Dit ligt iets boven het niveau van vandaag. Van Heijster: “Ter illustratie: de koers schommelt al maanden rondom deze stand. Het lijkt erop dat het goede economische nieuws en de relatieve geopolitieke onrust elkaar in evenwicht houden.”

Het algemene sentiment onder beleggers blijft deze maand onveranderd positief. Een meerderheid ziet de Nederlandse economische situatie verbeteren (59%) en een iets kleinere groep (49%) zag de eigen portefeuille in waarde toenemen. De eigen financiële situatie blijft in de ogen van beleggers vaker gelijk, alhoewel de groep waarbij deze verbetert duidelijk groter is dan de groep waarbij deze verslechtert (23% om 13%). 

Belegger houdt zich rustig op vakantie

De meeste particuliere beleggers houden zich niet of slechts in beperkte mate bezig met hun beleggingen wanneer zij op vakantie zijn. De meerderheid (52%) kijkt überhaupt niet naar de ontwikkeling van zijn of haar portefeuille, terwijl nog geen één op de vijf actief een oogje in het zeil houdt. Van Heijster: “Natuurlijk is het ook verstandig om als belegger meer op de lange termijn de letten dan op de waan van de dag, maar ik vermoed dat dit ook een resultaat is van de relatief stabiele financiële markten. In het verleden is het ook wel eens anders geweest, denk nog maar eens terug aan de campinghausses eind jaren ‘90, maar ook aan de dip tijdens de zomer van 2011.” Interessante koersontwikkelingen zijn nu vanaf het vakantieadres doorgaans minder interessant, hierop neemt 69% van de beleggers geen actie. Wederom één op de vijf koopt of verkoopt wanneer zij kansen zien of bedreigingen voelen. Een groep van nagenoeg dezelfde grootte (21%) vult de portefeuille onder andere met producenten van bepaalde min of meer seizoensgebonden producten, bijvoorbeeld bierbrouwers of ijsmakers.

1 gedachte over “Beleggers verwachten lichte stijging beurs”

  1. Het zal heel interessant zijn om in deze beleggersbarometer de grafiek van de AEX over dezelfde periode te plaatsen. Er zal een verschil waarneembaar zijn, de belegger reageert op wat er gebeurt, in plaats van dat deze het voor is, Oftewel de belegger volgt. Het blijft het een ‘gevoelskwestie’ voor de belegger…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.