Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De zon komt op in het Verre Oosten

Terwijl de wereld steeds meer begint te kraken onder de zware last van de volgens het CPB  scherpste economische terugval sinds de jaren ’30 en de beurzen daarop vooruitlopend reeds ruim in waarde zijn gehalveerd lijkt in het verre oosten de zon aan de horizon te verschijnen.  Waar de toonaangevende beurzen sinds het begin van dit jaar al weer zo’n 10 tot 15 % aan waarde hebben  ingeleverd zijn de Chinese aandelen dit jaar reeds 25 % gestegen . Sinds de bodem van eind oktober vorig jaar is de beurs van Shanghai zelfs met 39 % opgelopen naar 2310 punten.  Daarmee is deze beurs de beste performer van dit jaar. De aan de beurs van Shanghai genoteerd A-shares kenden twee gouden jaren tot oktober 2007 met een stijging van 455 %. Dat was mede het gevolg van het feit dat Chinese particuliere beleggers zich niet op buitenlandse beurzen mogen begeven en zich daarom tot hun eigen beurzen dienden te beperken. Na deze haussemarkt daalden de Chinese aandelen vervolgens met 72 %. Sindsdien zijn de A-shares veel  sterker hersteld dan de andere Aziatische beurzen. De correlatie met de VS van de Chinese beurs blijkt lager dan die van zijn Aziatische buren.

Weliswaar is de economische groei van China van ruim 12 % gehalveerd tot 6,8 % nu. Voor het komend jaar wordt er een groei verwacht van niet meer dan 5 a 6 %. De laagste groei in meer dan 20 jaar. De industriële productie heeft een enorme vertraging opgelopen en inmiddels hebben duizenden fabrieken hun deuren gesloten. China zou volgens economen zwaar lijden onder de sterk afgenomen wereldwijde vraag vanuit met name de VS. Maar China is minder afhankelijk van de export naar de VS als vaak wordt verondersteld. Veel ingrijpender voor de Chinese economie waren de gevolgen van de afremmende maatregelen van de Chinese overheid. De pogingen de economie te laten afkoelen toen deze nog te hard groeide hebben hun werk wellicht te goed gedaan.

De grootschalige stimuleringsvoorstellen voor de economie hebben het sentiment onder de beleggers weer doen opleven. En niet helemaal ten onrechte.  In tegenstelling tot de westerse economieën beschikt China namelijk wel over de nodige reserves voor de aangekondigde stimuleringsplannen omdat de staatsschuld niet veel voorstelt. Daarnaast heeft het Chinese bankwezen de kredietverlening sinds november fors opgevoerd.  De Chinese banken zijn nog steeds staatsbezit en hebben weinig schade ondervonden van de kredietcrisis. Uit berichten vanuit de mijnbouwsector blijkt dat de Chinese staalproducenten zich weer op de grondstoffenmarkt aan het bewegen zijn en weer kopen. Zo is de Chinese inkoopmanagers index de laatste twee maanden weer aan het stijgen. Deze ontwikkelingen zijn ook terug te lezen in het spectaculaire herstel van de Baltic Dry index, een wereldwijde graadmeter voor scheepvaarttarieven. Deze index is sinds de bodem van november reeds verdrievoudigd. De markt beoordeelt het in november aangekondigde stimuleringspakket in ieder geval positief.

De omzetvolumes op de beurs van Shanghai bereikten de laatste dagen weer de niveaus van de haussemarkt van 2007. De beurs van Shenzhen is sinds de jaarwisseling nog sneller gestegen. De stijging van de Chinese beurzen vormt daarmee een scherp contrast met de ontwikkeling op alle andere beurzen in de wereld. Het vertrouwen is vooralsnog afkomstig van de Chinese beleggers zelf. De vrijwel alleen voor Chinese beleggers beschikbare A-shares worden met een premie van 60 % verhandeld ten opzichte van de voor buitenlandse beleggers toegankelijke H-shares op de beurs van Hong Kong. In januari gold tussen de beide beurzen nog pariteit. Een opmerkelijke stijging derhalve.  De Chinese beleggers lijken er een heilig vertrouwen in te hebben dat de wereldwijde crisis hun minder hard zal gaan treffen.

Op 26 januari ging in China Het jaar van de Os van start. De os symboliseert voorspoed door vastberadenheid en hard werken. De os is echter ook een gecastreerde stier. Het kan dus op twee manieren uitgelegd worden. Maar voorlopig heeft het er veel van weg dat China het eerste land ter wereld is waar de stier – al dan niet ontmand – weer tekenen van leven vertoond. Er zijn recent zelfs weer een aantal nieuwe beleggingsfondsen gelanceerd en goedgekeurd door de autoriteiten. Het herstel is uiteraard nog erg pril en ook de Chinese beurs moet van heel ver komen maar het geeft aan dat er ook in deze barre tijden nog altijd mogelijkheden voor beleggers zijn om geld te verdienen, zware recessie of niet. De zon komt op in het Verre Oosten en wellicht geldt dat ook voor de financiële markten.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *