Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Januari barometer wijst op slecht beursjaar

De januari barometer, die ontwikkeld is door Yale Hirsch houdt in dat “waar de S&P 500-index in januari heen gaat, de rest van het jaar volgt”. Tevens is er het januari-effect dat stelt dat bij een negatief rendement in de eerste vijf beursdagen de rest van het jaar ook in de min zal eindigen.

Januari-barometer

Zakenbank Barclays Capital heeft uitgezocht of deze beweringen voorspellende waarde hebben. Zij hebben de neerwaartse bewegingen van de Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones van de afgelopen 110 jaar onder de loep genomen.

De belangrijkste conclusies zijn:

-In de periode 1934-2008 was er een aanzienlijke kans dat de beurs over de periode januari-december en februari-december inleverde als aandelen in januari terrein verloren. In de periode van vóór 1934 gold dit effect niet.

-Gemiddeld werd het grootse verlies geleden in het tweede tot en met het vierde kwartaal met een piek in de laatste drie maanden van het jaar.

-Bij een min in januari stijgt de kans op een negatief rendement in de periode januari-december van 32% naar 69%. (zie onderstaande figuur, klik om te vergroten) De kans op verlies in februari-december neemt dan toe van 31% tot 50%.

januari_barometer

Februari en maart

Ook heeft Barclays gekeken naar februari en maart. Als deze maanden slecht verlopen heeft het geen voorspellende waarde voor de rest van het beursjaar. De kans op een zwakke prestatie in de maanden februari-december stijgt van 30% naar 41% als februari met een min eindigt en de kans op een verliesgevend maart-december neemt slechts toe van 24% naar 26%. Als beleggers in maart per saldo aandelen verkopen daalt zelfs de kans van 26% naar 24% op een negatief rendement in de periode april-december.

Januari-effect

Het januari-effect is veel minder uitgesproken. Als in de eerste vijf beursdagen de koersen per saldo dalen, leidt het tot een gematigd verlies voor de rest van het jaar. De kans op een negatief rendement in januari-december stijgt dan van 32% naar 46%. Als die vijf dagen buiten beschouwing worden, neemt de kans toe van 29% naar 35%.

De januari barometer heeft bijna drie keer meer voorspellende waarde voor het beursjaar dan het januari-effect.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Januari barometer wijst op slecht beursjaar”

 1. Avatar

  Ik lees deze site om aan tips en info te komen.

  U herhaalt alleen steeds wat andere sites al veel eerder hebben geschreven. Wat denkt u zelf over de beurskoers?

  Groeten,
  Jan

 2. Satilmis

  Beste Jan,

  Ik weet niet of andere lezers ook uw mening delen. Wij willen aan lezers kwalitatieve informatie bieden. Als u suggesties of opmerkingen heeft, horen wij dat graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *